PRONAĐI SE

Seksualna zvijer ili seksualna sramežljivica?

  • Autor: Stribor Keví
  • Zadnja izmjena 09.03.2010 08:57
  • Objavljeno 09.03.2010 u 08:00
seks par ljubav krevet

seks par ljubav krevet

Izvor: Corbis / Autor: Blue Images/Corbis

Tko još vjeruje u onaj ostarjeli spolni stereotip da žene seks žele manje no muškarci? Tko se još zavarava tezom da žene u vezi više zanimaju ljubav i emocije, a muškarce seks? Stereotip ide toliko apsurdno daleko da stil života seksualno slobodnih žena naziva maskulinom seksualnošću

Možemo zamisliti bar dvije grupe ljudi kojima odgovara taj stereotip. U jednoj su muškarci koji iz raznih razloga seksualno slobodnijim ženama pridaju negativne etikete. U drugoj su žene koje se nisu iz nekog razloga uspjele seksualno osloboditi vjerujući predrasudama muškaraca u prvoj grupi. Nema nikakvog objektivnog razloga da žene ne budu seksualno slobodne baš poput muškaraca.

Mogle bi se te skupine i detaljnije razlagati, ali to nije tema ovog teksta. Tema ovog teksta je razlikovanje izrazito seksualnih žena i manje seksualnih žena. Kanadski istraživači su nedavno proveli izvanredno istraživanje u kojemu su radi razlikovanja tih dviju skupina žena pokušali prikupiti što je moguće potpuniji popis dimenzija po kojima se razlikuju. Dimenzije su prikupili iz iskustva istraživanja nekoliko proteklih desetljeća. Najzanimljiviji rezultat njihova istraživanja je svakako činjenica da žene upadaju u samo dvije skupine – izrazito seksualne i manje seksualne. Ne postoje prijelazni oblici, ne postoji malo ovo, malo ono. Podjela je čista.

Slijede dimenzije, karakteristike. Prepoznaj sebe u svakoj karakteristici, odgovori potvrdno ili niječno i znat ćeš kojoj skupini pripadaš. Međutim, ima još jedna važnija stvar. Možda se nađeš u skupini manje seksualnih žena. Ali, to nije kraj. Prođi ponovno karakteristike još jedanput, ali sada s pitanjem kakva bi zapravo željela biti (u zagradama). Upadneš li sada u skupinu izrazito seksualnih žena, znači da si seksualna zvijer sputana krinkom sramežljivice.

Gerhard Steiner/CORBIS

Gerhard Steiner/CORBIS

Izvor: Corbis / Autor: Gerhard Steiner/CORBIS

Jesi li seksualno samopouzdana?

Važnost seksualnosti i zanimanje za seksualnu ugodu. Upuštaš se u seks primarno radi seksualnog zadovoljstva, a to je zadovoljstvo previše snažno da bi ga mogla zanemarivati. (Željela bi se upuštati u seks primarno radi seksualnog zadovoljstva.)

Usputni seks. Imala si dosad seksualne odnose s bar deset muškaraca, od toga nekoliko puta usputno, samo za jednu noć. (Željela bi bar jednom isprobati usputni seks.)

Samozadovoljavanje. Relativno često se samozadovoljavaš. (Relativno često se samozadovoljavaš.)

Bogatstvo sadržaja
. Seksualna vještina ti je osebujna. Upražnjavaš mnoge poze i nije ti odbojno iskušati nove stvari. (Željela bi sadržajniji seks, iskušati neke nove stvari.)

Seksualne fantazije. Seksualno maštanje je relativno često i ne plašiš ga se iskušati u praksi. Jedna od češćih fantazija je dominacija. (Seksualno maštanje je relativno često, ali ga se bojiš iskušati u praksi.)

Seksualno eksplicitni materijal. Seksualno eksplicitni materijal ti nije odbojan i voliš ga ponekad pogledati, recimo na DVD-u ili na internetu. (Seksualno eksplicitni materijal ti nije odbojan i voliš ga ponekad pogledati, recimo na DVD-u ili na internetu.)

Seksualno samopouzdanje. Seksualno si samopouzdana. Razlika između onoga što jesi u seksualnom kontekstu i što bi željela biti je vrlo mala. (Nisi seksualno samopouzdana. Razlika između onoga što jesi u seksualnom kontekstu i što bi željela biti je vrlo velika.)

Zadovoljstvo tijelom i privlačnošću. Vrlo si zadovoljna svojim tjelesnim izgledom i svjesna svoje privlačnosti. (Nisi zadovoljna svojim tijelom i misliš da nisi privlačna, a željela bi biti.)

Seksualno provokativna odjeća. Uživaš se seksualno provokativno odijevati. Voliš odjeću pripijenu uz tijelo i otkrivaš kožu. (Željela bi se provokativnije odijevati.)

Zabrinutost o reputaciji. Nimalo te ne brinu zli jezici. Uživaš u svojoj seksualnosti i ne osvrćeš se na ogovaranja. (Zabrinutost lošom reputacijom jedan je od glavnih razloga zašto nisi seksualno slobodnija.)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi