ISABELLA ROSSELLINI

Sa 42. godine nazvali su ju prestarom, a 30 godina kasnije još uvijek je traženo lice

29.09.2023 u 17:50

Bionic
Reading

Poznata talijanska glumica i model rano je svjedočila konceptima 'inkluzivnosti' i 'gracioznog starenja' te je i danas njihova najveća ikona

Jedan od najironičnijih paradoksa onaj da je u kultnom filmu iz 90-ih, 'Smrt joj dobro pristaje', slavna Isabella Rossellini glumila nositeljicu tajne vječne mladosti, a da je danas, sa 71 godinom, simbol gracioznog starenja, odnosno žene prirodne ljepote koja je željela poboljšati protok vremena na svom licu, a ne suprotstaviti ga estetskoj kirurgiji.

Kći švedske glumice Ingrid Bergman i talijanskog redatelja Roberta Rossellinija rodila se u Rimu, da bi se u mladosti preselila u New York, gdje je započela karijeru modela, a 1980. debitirala na naslovnici modne biblije Vogue.

Nije dugo trebalo proći da Isabellino lice zavole fotografi i urednici časopisa, koji su se natjecali da naslovnice okarakterizira svojim sofisticiranim i gracioznim šarmom. Istodobno je gradila karijeru glumice, sudjelujući u niz filmskih projekata, poput kultnog 'Plavog baršuna' nastalog pod redateljskom palicom Davida Lyncha.

Zahvaljujući svojoj karijeri modela, Isabella se približila svijetu ljepote, godine 1982. postavši globalnom ambasadoricom brenda Lancôme.

Nakon što je pridonijela oblikovanju imidža Lancômeove žene, sa navršene 42. godine, rečeno joj je da 'reklame govore o snovima, a ne o stvarnosti' , kako bi shvatila da je sada prestara za predstavljanje ljepote žena, ili barem ono čemu su u to vrijeme trebale težiti prema kozmetičkim brendovima.

Rossellini je prihvatila taj udarac, no vremena se mijenjaju.

Kozmetički brendovi više ne prodaju taj san o savršenstvu na tako izražen i raširen način. Mnogo je koraka poduzeto u tom smjeru posljednjih godina, ali u praskozorje inkluzivnosti postojala je jedna osoba koja je stajala kao bedem autentične ljepote, a ta osoba je Isabella Rossellini.

Nakon što joj je Lancôme odlučio otkazati suradnju uslakom u četvrto desetljeće života, 22. godine kasnije pozvana je da ponovno postane zaštitno lice ovog francuskog kozmetičkog diva.

'Kada sam primila taj telefonski poziv, bila sam zadivljena, ali i vrlo polaskana', izjavila je tada 64- godišnja Isabella za modnu bibliju. Danas, u 71. godini, vraća se blistavija nego ikada.

Na aktualnom Tjednu mode u Parizu, ova čuvena talijanska glumica i model pojavila se na gala večeri Lancômea održanoj unutar piramide pariškog muzeja Louvre, kako bi s ostaliom ambasadoricama brenda proslavila lansiranje capsule kolekcije Lancôme x Louvre, koja ujedinjuje svjedočanstva brenda u imaginarnom dijalogu s nekim od najpoznatijih kipova u muzeju, u potrazi za odgovorom na pitanje što je ljepota danas.

'Potraga za definicijom ljepote i estetike pripada povijesti. Muzej Louvre čuva najprestižniji registar ovih istraživanja. Ne iznenađuje me što Lancôme gleda na remek-djela prikupljena u muzeju kako bi dala još veću vrijednost i dodatno oblikovala definiciju ljepote', zaključila je Rossellini.