Probiotici i prebiotici – zašto ih trebamo

S probioticima do boljeg zdravlja

23.11.2020 u 09:58

Bionic
Reading

Iako većina probiotike povezuje s problemima s probavom, njihova je zadaća puno važnija od toga. Oni, naime, pružaju optimalne uvjete za brojne procese o kojima ne ovisi samo naša probava, već i naše raspoloženje, kao i zdravlje. To nas ne mora čuditi, ako znamo da se u crijevima nalazi čak 80% našeg imunološkog sustava, na koji možemo pozitivno utjecati korištenjem ovih posebnih mikroorganizama

Što su probiotici?

Probiotici su mikroorganizmi, poznati i pod nazivom probiotičke bakterije, koji imaju pozitivan utjecaj na naš probavni trakt. Iako se radi o bakterijama, pa većina pomisli na bolesti, probiotičke bakterije su one, koje su nam od velike koristi, odnosno bez njih ne možemo živjeti. Brane nas od loših bakterija, zbog kojih obično dolazi do probavnih tegoba, lošeg raspoloženja i slabog zdravlja.

Razlog tome leži u našoj crijevnoj flori ili mikrobioti. Sastoji se od više od 100 bilijuna mikroorganizama koji mogu težiti i do 2 kilograma. Iako svaka osoba ima jedinstveni sastav crijevne flore (slično kao otisak prsta), svaka crijevna flora ima potpuno iste fiziološke funkcije. To uključuje pomoć tijelu u proizvodnji vitamina (poput vitamina B i K) i brigu o nesmetanom funkcioniranju probavnog sustava.

Stoga je ključno da u crijevima održavamo optimalnu vrijednost dobrih bakterija koje su poput našeg čuvara protiv svih loših mikroorganizama koji ulaze u naše tijelo.

Probiotici u hrani

Naši probavni problemi najčešće započinju zbog nepravilne i procesuirane prehrane, što negativno utječe na naše dobre bakterije, a istodobno uzrokuje rast štetnih mikroorganizama. To se donekle može ublažiti dodavanjem prehrane koja već u osnovi sadrži probiotske kulture. Ona uključuje uglavnom kiseli kupus, kefir, domaći jogurt i ostalo fermentirano povrće.

Iako je svakako preporučljivo konzumirati tu vrstu hrane, postoji jedan problem … nažalost samo mali dio iz tih namirnica dolazi na pravo mjesto. Razlog tome je što većinu dobrih mikroorganizama iz hrane uništi naša želučana kiselina. To je utoliko izraženije kod ljudi koji imaju ozbiljno oštećenu crijevnu floru. Iz toga proizlazi da učinkovitija i brža potpora crijevima nisu probiotici u hrani, već oni u dodatku prehrani, koji zbog zaštitne kapsule dolaze tamo gdje su nam najpotrebniji - do crijeva.

Probiotici i prebiotici – zašto ih trebamo?

Iako se rijetko govori o prebioticima, oni su također (ako ne čak i više) ključni u održavanju crijeva pod kontrolom. Prebiotici su vlakna, koje tijelo nije sposobno probaviti i zato dolaze neprobavljena u crijeva i predstavljaju jako korisnu hranu za dobre bakterije. Na taj način potiču rast i razmnožavanje probiotika.

Prirodni prebiotici nalaze se u hrani poput: luka, poriluka, šparoga, češnjaka, korijena cikorije, špinata i banana. Budući da ovu hranu ne jedemo svakodnevno, velika je vjerojatnost da našim dobrim mikroorganizmima ponestaje hrane. Da bi se to izbjeglo, ima smisla odabrati probiotički proizvod u koji su već dodani probiotici i prebiotici, pa tako uživamo u svim blagodatima ove vrste dodataka prehrani.

Najbolji probiotici za naše tijelo

Vjerojatno ste već primijetili da u poplavi dodataka prehrani među njima postoji poprilično razlika i da shodno tome nisu svi podjednako dobri. Najbolji probiotici za nas su oni koji uzimaju u obzir nekoliko čimbenička.

Kao što je važno da su u kapsuli sadržani probiotici i prebiotici, važan je i pravi omjer sojeva i bakterija. Što to znači? Neke su nam bakterije važnije od drugih i vjerojatno se slažete da nam apsolutno ne koristi ako kapsula sadrži sojeve bakterija koji našem tijelu uopće nisu potrebni.

Druga stvar na koju moramo obratiti pozornost je mjesto djelovanja. Da pojasnim … većina probiotičkih dodataka napravljena je tako da počne djelovati već u želucu, gdje ih zaustavlja želučana kiselina. No, dobre bakterije su nam potrebne u crijevima, pa mikroorganizme treba zaštititi da bi tamo stigli. Srećom, u današnje vrijeme postoji tehnologija koja nam omogućava okružiti probiotike posebnom kapsulom kako bi mogli sigurno doći do mjesta gdje njihov posao zaista započinje. Taj uvjet obično ispunjavaju samo najbolji probiotici.

Prirodni probiotici sa zakašnjelim učinkom djelovanja …

Kao što smo već ustanovili, probiotici u hrani i neki dodaci prehrani imaju problem što ne mogu zaobići našu nemilosrdnu želučanu kiselinu. No, uz pomoć stručnjaka, Malinca je uspjela upravo to … njihovi prirodni probiotici, koje su nazvali Imunobiotici, imaju zakašnjeli učinak djelovanja i u cijelosti se oslobađaju tek u crijevima, što znači da ih želučana kiselina ne uništava.

Imunobiotici sadrže 16 probiotičkih sojeva bakterija za koje je dokazano da imaju blagotvoran učinak na probavu i pomažu u održavanju zdrave crijevne mikroflore, a pored toga, jačaju tvoj imunološki sustav.

Malincini Imunobiotici koncentrirana su kombinacija liofiliziranih probiotičkih bakterija u kapsuli. To znači da su mikrobiotske bakterije osušene i uspavane. Tijekom sušenja mijenjaju oblik, odmaraju se i čekaju povoljno vlažno okruženje u kojem se ponovno aktiviraju. Uz to su i mikrokapsulirane - mikročestice u prahu presvučene su posebnim slojem koji omogućuje veću stabilnost probiotika. Dodatno su osigurani posebnom kapsulom DR HPMC koja im omogućuje aktiviranje tek kad stignu u crijeva (Delayed Release). Dakle, djeluju točno tamo gdje su najpotrebniji.

Do brojnih pozitivnih učinaka s Malincinim kapsulama

Preporučuje se redovito uzimanje Imunobiotika, najmanje 2 mjeseca neprekidno, kako bi se mogla obnoviti prirodna ravnoteža crijevne flore. Međutim, kasnije se mogu uzimati samo u slučaju pogoršanja. Dobra vijest je da se dobrim bakterijama ne može predozirati, pa nema apsolutno ništa loše u tome da ih konzumiramo tijekom cijele godine.

Najviše se preporučuju u sljedećim slučajevima

1. Ako idete na putovanje, jer promjena okoline i prehrane utječe na vašu probavu. Opstipacija može biti ozbiljan problem i uništiti svu zabavu. Prije odlaska je smisleno napraviti preventivnu turu u trajanju od nekoliko dana, te ih uzimati tijekom cijelog putovanja.

2. Ako često oboljevate i neprestano vas hvata prehlada, postoji velika vjerojatnost da imate oslabljeni imunološki sustav. To se osobito često događa kad je bilo potrebno liječenje antibioticima. Naime, oni, pored štetnih bakterija u tijelu, unište i one dobre i zato je nakon uzimanja antibiotika nužna tura s probitičkim bakterijama u trajanju od nekoliko dana ili čak tjedan dana. U crijevima se nalazi čak 80 % imuniteta, stoga su probiotici najbolja preventiva pred svakodnevnim bolestima.

3. Ako želite očuvati što bolju probavu i zdrava crijeva – naime, tu se nalazi temelj dobrobiti i općeg zdravlja. Recept za urednu probavu je kombinacija zdrave prehrane, aktivnog načina života i uzimanje kvalitetnih probiotičkih proizvoda, koji sadrže i prebiotike.

Sve to vam omogućavaju prirodni probiotici iz Malince, s kojima se možete s već samo jednom kapsulom na dan suprotstaviti najčešćim tegobama s probavom i ojačati imunološki sustav.

Ako želite i vi održavati crijeva u optimalnom stanju i tako pozitivno utjecati na probavu i zdravlje, Imunobiotike možete naručiti u Malincinoj web trgovini www.malinca.hr/probiotici.