OMNi-BiOTiC®

Probiotički dodaci prehrani koji osvajaju svijet

02.05.2023 u 09:27

Bionic
Reading

OMNi-BiOTiC®, brand znanstveno dokazanih sinbiotika, postao 3. probiotički brand na svijetu

Institut Allergosan istaknuti je austrijski proizvođač probiotika osnovan 1991. godine koji je s vremenom postao centar kompetencije za istraživanje mikrobioma i utjecaja crijevnih bakterija na ljudsko zdravlje. Kao rezultat ovih istraživanja nastao je brand OMNi-BiOTiC®, brand medicinski relevantnih sinbiotika. S obzirom na znanstvenu utemeljenost i kvalitetu proizvoda, 2021. godine bio je 6. najveći probiotički brand na svijetu, dok posljednji podaci[1] pokazuju kako je OMNi-BiOTiC® postao 3. probiotički brand na svijetu!

Počeci Instituta AllergoSan

Sve je počelo prije više od 30 godina kada je Mag. Anita Frauwallner, osnivačica Instituta AllergoSan, izgubila supruga od raka debelog crijeva u vrlo ranoj dobi. Taj gubitak duboko ju je motivirao da unaprijedi istraživanja u ovom području i poboljša kvalitetu života ljudi. Shvatila je da je premalo toga poznato u medicini kad se govori o crijevima i mikrobiomu te je upravo zbog toga osnovala Institut AllergoSan. Njezina osobna priča pokretač je i poslovnog uspjeha. U to je vrijeme probiotička medicina bila uglavnom neistraženo područje s mnogim otvorenim pitanjima, a bilo je i mnogo kritika. S ekonomskog stajališta, to se tada nije činilo obećavajućim područjem. Međutim, Mag. Frauwallner nije djelovala iz ekonomskih motiva, već iz uvjerenja da uistinu može pomoći mnogim ljudima. Upravo zbog toga je Institut AllergoSan preko 3 desetljeća posvećen znanstvenim istraživanjima i razvoju medicinski relevantnih probiotika. U posljednjih nekoliko godina, ova predana poslovna žena, koja vodi Institut AllergoSan sa svojim sinom Berndom Assingerom, uspjela je postaviti OMNi-BiOTiC® brandom broj 1 u njemačkom govornom području, a niže uspjehe i u mnogim drugim zemljama.

Institut AllergoSan slijedi holistički pristup, čiji je glavni cilj ojačati temelje ljudskog zdravlja, koristeći ono što sama priroda čini dostupnim. Slijedeći uvjerenje da budućnost pripada holističkoj medicini i da zdravlje treba biti dostupno svima, kombiniraju se prirodni sastojci sa znanstvenom podlogom – upravo na tim temeljima nastaju kvalitetni dodaci prehrani Instituta AllergoSan: OMNi-BiOTiC®, OMNi-LOGiC® i META-CARE®.

Crijevni mikrobiom i probiotici

Crijeva su jedan od najvažnijih organa u tijelu. Ona ne samo da pomažu u probavi hrane, već igraju ključnu ulogu u održavanju našeg cjelokupnog zdravlja. U crijevima živi nekoliko milijardi bakterija odgovornih za imunitet, proizvodnju hormona, brzinu metabolizma, raspoloženje, san, apetit i dr. No, suvremeni način života često remeti osjetljivu ravnotežu bakterija u crijevima, što dovodi do probavnih i drugih zdravstvenih problema, zbog čega je logično posegnuti za dobrim bakterija putem hrane i dodataka prehrani. Prije trideset godina postojalo je samo 20 studija koje uključuju istraživanje mikrobioma, dok danas broj studija prelazi 20.000, što govori u prilog ne samo napretka u znanosti, već i potvrđenih učinaka dobrih bakterija na ljudsko zdravlje. Primjerice, istraživanja su pokazala da crijevni mikrobiom može imati značajan utjecaj na mentalno zdravlje te da se probiotici mogu koristiti kao pomoć u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti.

OMNi-BiOTiC® je brand sinbiotika (kombinira dobre bakterije i njihovu hranu), specijaliziranih za određenu namjenu, a svi su dokazani kliničkim studijama. Koriste ih milijuni ljudi diljem svijeta, a učinak osjete već kroz nekoliko dana. Neki od njih izazvali su pravu pomamu na tržištu. OMNi-BiOTiC® STRESS koji kombinira probiotičke bakterije i vitamine B skupine, štiti stanice od oksidativnog stresa, podržava živčani sustav i normalnu psihološku funkciju. OMNi-BiOTiC® 6 prvi je višesojni sinbiotik na svijetu, i zovu ga 'stručnjakom za crijeva'. OMNi-BiOTiC® metabolic dovodi crijevne bakterije u ravnotežu i time može pomoći na putu do željene figure.

Nagrade i priznanja

Institut Allergosan danas je jedan od najuspješnijih svjetskih proizvođača probiotika, odnosno sinbiotika, dostupnih u više od 40 zemalja diljem svijeta, čija je kvaliteta potvrđena brojnim nagradama, certifikatima i priznanjima. Na hrvatskom tržištu dostupno je 13 OMNi-BiOTiC® sinbiotika.

Znanost je uvijek bila temelj za razvoj OMNi-BiOTiC® proizvoda, zato je 'NutraIngredients-USA' nagradio OMNi-BiOTiC® STRESS 'Probiotikom godine' [2], a OMNi-BiOTiC® HETOX je dobitnik međunarodne nagrade 'Nicholas Hall Award'. S obzirom da OMNi-BiOTiC® HETOX može poboljšati funkciju jetre čak i kod ciroze – ova studija nagrađena je kao najbolja hepatološka studija na 'American Liver Week', 2015.

Zbog preko 100 OMNi-BiOTiC® znanstvenih studija i njihovih impresivnih rezultata, Institut AllergoSan postao je prepoznatljiv i znanstvenicima diljem svijeta koji žele dublje istražiti svijet mikroorganizama i njihov utjecaj na zdravlje. U tijeku je 48 novih istraživanja, a Institut AllergoSan trenutno surađuje s preko 40 sveučilišnih klinika i bolnica diljem svijeta, uključujući Sveučilišnu bolnicu u Beču i Grazu, Charité u Berlinu, LMU München, UKE Hamburg, Sveučilišnu bolnica u Zurichu, Sveučilište California, San Diego, Sveučilišnu bolnicu u Varšavi, Wageningen, Amsterdam te KBC Rijeka u Hrvatskoj.

Znanstvene studije koje uključuju OMNi-BiOTiC® sinbiotike već su bile više puta nagrađivane. Primjerice, studija koja uključuje probiotičku terapiju antibioticima asocirane dijareje, objavljena u međunarodno priznatom 'American Journal of Gastroenterology', proglašena je jednom od najboljih studija s probioticima od strane Svjetske gastroenterološke organizacije. Najveće istraživanje provedeno je tijekom pandemije korone, gdje je učinak sinbiotika OMNi-BiOTiC® STRESS bio testiran na više od 10.000 ispitanika. Nakon samo 2 tjedna korištenja ovog sinbiotika, probavni problemi su se smanjili kod 83% sudionika, a smanjio se i mentalni umor te iscrpljenost. Ispitanici su imali više energije, a učinak na spavanje također je bio posebno pozitivan. Fantastična studija s OMNi-BiOTiC® FLORA plus+, nagrađena je nagradom 'Robert G. Edwards Award', kao najbolja publikacija u 2021. u RMBO, kod in vitro fertilizacije.

Veliko priznanje i planovi za budućnost

Povećanje svjesnosti neizmjernih zdravstvenih dobrobiti probiotičke medicine u Hrvatskoj Institut AllergoSan želi postići putem stručnih edukacija na kojima okuplja brojne stručnjake iz Hrvatske, čineći znanje i kvalitetu proizvoda dostupnima svima. Važnost zdravlja crijeva za cjelokupno zdravlje nešto je što se ne može zanemariti. Dok se ovo područje nastavlja istraživati, ključno je dati prioritet obrazovanju. Čineći to, postoji mogućnost otkrivanja novih načina razumijevanja i bavljenja zdravljem, što će dovesti do zdravije i sretnije budućnosti za sve. Institut AllergoSan još je jedan dokaz kako svaka iskrena priča temeljena na radu uspijeva. 'Moja želja je da u budućnosti svi mogu osjetiti velike prednosti uzimanja probiotika i iskusiti veličanstveni učinak koji imaju na tijelo i um svakog pojedinca', kaže Mag. Anita Frauwallner, a svojim djelovanjem, Institut AllergoSan je na dobrom putu ostvarivanja svog cilja.

[1] IQVIA Global OTC Insights - Local Currency Eur based on Public Price, Calender Year 2022 03F1 Probiotics Digest Health and 03D5 Antidiarr Micro-Organisms, IQVIA OTC audits

[2] https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2021/04/27/NutraIngredients-USA-Awards-2021-Winners-Revealed