BIVŠI BASIST PINK FLOYDA

Roger Waters optužen je da mrzi Židove

18.12.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Bivšeg basistu Pink Floyda, Rogera Watersa, rabin iz Centra Simon Wiesenthal nazvao je 'otvorenim mrziteljem Židova' zbog rekvizita koji je koristio na svom koncertu

Do sukoba je došlo nakon što je izraelski fan Pink Floyda na YouTube postavio snimak koncerta u Belgiji, prenosi portal Klix.ba.

Naime, Waters je otvoreni borac za prava Palestinaca te je na svom koncertu u Belgiji napuhao ogromni balon u obliku svinje, na kojem se nalazila Davidova zvijezda. Taj potez je razbjesnio svjetsku židovsku zajednicu, a rabin Abraham Cooper ga je okarakterizirao 'kao groteskno izražavanje mržnje prema Židovima'.

'Svojom odvratnom predstavom Roger Waters se kristalno jasno izrazio: 'Zaboravite Izrael, a pogotovo ograničeni bojkot koji promovira mir na Bliskom istoku'.

Waters se odmah oglasio putem Facebooka, kako bi demantirao rabinove opaske, koje je nazvao 'divljim i preuveličanim'.

'Izrazito je uvredljivo to što me optužujete da sam antisemit, mrzitelj Židova i simpatizer nacista. Na balonu se našlo i raspelo, mjesec i zvijezda, srp i čekić, Shellov, McDonald'sov I Mercedesov logo te simbol dolara. Wall Show, koji ste tako napali, je mnogo toga. Promišljen je, ekumenski, human, antiratni, antikolonijalan, pun ljubavi i života, antiautoritativan, antifašistički, antikolonijalan, antidogmatski te internacionalan u duhu, muzici i satiri.

U funkcioniranju teokracije neizbježno je da se simbol religije pobrka sa simbolom države, u ovom slučaju države Izrael, države koja sprovodi apartheid unutar vlastitih granica i na teritoriji koju je okupirala i kolonizirala od 1967. godine. Mirni protest protiv izraelske rasističke politike nije antisemitski', napisao je.