UPOZNAJTE MARIE KONDO

Svi su zaluđeni ovom metodom pospremanja i zbog nje s veseljem odbacuju svoje stvari

15.01.2019 u 12:48

Bionic
Reading

S prvim danom nove godine na Netflixu se pojavila serija koja je i one gledatelje nesklone novogodišnjim odlukama natjerala na akciju. Riječ je o seriji 'Pospremanje s Marie Kondo' u kojoj ova 34-godišnja Japanka, savjetnica za organizaciju i autorica bestselera, zahvaljujući svojoj zaštićenoj KonMari metodi usrećuje kako obične domaćice tako i strastvene sakupljače, iako se rješavaju brižno čuvane odjeće, knjiga pa čak i stvarčica sa sentimentalnom vrijednošću

Serija od osam epizoda izazvala je veliko zanimanje, a svjedoče tome i njezini 'Konvertsi', obožavatelji kojih je svakim danom na društvenim mrežama sve više i koji željno pokazuju što su gledajući seriju naučili, i više ili manje uspješno primijenili u praksi.

KonMari metoda, jedinstvena tehnika koju je osmislila Kondo, svodi se na pronalaženje stvari koje posjedujete, a koje donose 'iskre radosti' u vaš život. Razvrstavanjem svojih stvari po zasebnim kategorijama i određivanjem koje stvari unose radost u vaš život, trebalo bi vam teoretski pomoći dovesti dom u red.

Prema njezinim konzultantskim internetskim stranicama, KonMari metoda potiče pospremanje po kategorijama, a ne po lokaciji. Počinje se od odjeće, prelazi na knjige, novine, komono (razne stvari) i naposljetku dolazi do stvari od sentimentalne vrijednosti.

'Čuvajte samo one stvari koje se obraćaju vašem srcu, ali ne i one koji više ne izazivaju radost. Zahvalite im na njihovom dosadašnjem služenju i putite ih da odu', razmišljanje je na kojemu Kondo temelji pospremanje.

Kondo se pospremanjem počela baviti već kao petogodišnjakinja, kada je prema vlastitom priznanju opsesivno očistila prvo svoju sobu, zatim sobu svoje sestre, a zatim i sobe svojih prijateljica. U njezinoj samodisciplini postoji i određena doza duhovnosti, jer je pet godina radila kao spremačica u Shinto svetištu.

U jednom intervjuu Kondo se prisjetila neobičnog iskustva kojega je doživjela s 15 godina, kada je čula tajanstveni glas, poput glasa 'Boga pospremanja' koji joj je rekao da bolje pogleda svoje stvari.

'Shvatila sam svoju pogrešku. Uvijek sam tražila samo stvari za odbaciti, a ono što sam trebala učiniti je pronaći stvari koje želim zadržati. Identificiranje stvari koje vas čine sretnima - to je bit pospremanja', objasnila je Kondo, koja je kao 19-godišnjakinja osnovala konzultantsku firmu KonMari, i koju je Time 2015. godine uvrstio na popis 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Karijeru savjetnika za pospremanje započela je još kao studentica na tokijskom sveučilištu, a proteklih je godina stručnjakinja za organizaciju prikupila pozamašnu vojsku pratitelja na društvenim mrežama pa je tako na Instagramu prati više od milijun ljudi, na Facebooku više od njih 400 tisuća, a na Twitteru preko 80 tisuća pratitelja.

Iako je sudjelovala u nekoliko lokalnih televizijskih emisija, unatoč strelovitom rastu karijere vlastita emisija nikad joj nije pala napamet, pogotovo ne s globalnim odjekom.

Njezino je ime postalo zapaženo nakon što je 2011. objavila knjigu 'Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život', no reakciju koju je u diljem svijeta potaknula njezina suradnja s Netflixom nikad nije niti sanjala, a najviše od svega iznenadila ju je brzina reakcije.

'Gledateljima je trebalo samo tjedan dana da pokrenu akciju prema KonMari metodi i počnu preklapati svoju odjeću, kao i provjeravati koliko ih njihove stvari uistinu vesele', rekla je Kondo za Variety.

Prednost serije 'Pospremanje s Marie Kondo', smatra ova savjetnica za organizaciju, je u tome što gledatelji mogu vidjeti kako to izgleda konkretno kad se KonMari metoda primijeni u nekom domu i nada se da će te transformacije motivirati što više gledatelja da se pridruže njezinom pokretu.

Spomenimo i da će zbog velike zainteresiranosti za 'pokret' u SAD-u uskoro biti organizirana obuka za certificirane konzultante. Cijena trodnevnog seminara, kojega će posjetiti i sama Kondo, kreće se između 15 i 20 tisuća kuna.