FUTURA

Renault Ondelios - crossover nove generacije

24.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Jedan od najupečatljivijih ovogodišnjih koncepata sa nedavno minulog pariškog salona automobila zasigurno je bio Ondelios - automobil koji su nam iz Renaulta servirali kao da je riječ o isprici za konzervativno dizajniran novi Megane i Lagunu kupe

Renault se zapravo nema za što ispričavati. Dva najhrabrija dizajnerska istupa francuskog proizvođača posljednjih godina– Vel Satis i Avantime - završili su kao potpuni fijasko, pa nikog ne treba čuditi Renaultov ziheraški pristup dizajniranju svojih dviju najvećih uzdanica, posebice u ovako kriznim vremenima.

Ipak, francuskim kreativcima odvezane su ruke na projektu futurističkog vozila Ondelios, pa si je ekipa dala maha. Četiri kotača gotovo su jedina sličnost između Ondeliosa i konvencionalnih automobila, a i na tim kotačima su montirane monstruozne gume na 23-colnim felgama, svakako nešto što se ne vidi svaki dan.

Ipak, Ondelios nije ni zamišljen kao automobil koji bi se u prodajnim salonima trebao pojaviti u vrlo bliskoj budućnosti. Francuzima je on idejni projekt za automobil u 2020. godini, a naglasak je stavljen na – luksuz! S velikim slovom L.

Ondelios smješta šest putnika u tri reda po dva sjedala. Pristup unutrašnjosti omogućen je putem velikih elektronski pokretanih gullwing-vrata sa svake strane, a svaki putnik sjedi u vlastitom sjedalu. Ako se nitko ne nalazi u trećem redu, sjedala u prvom i drugom redu mogu se dodatno odmaknuti i nagnuti kako bi, uz pomoć ugrađenih slušalica, DVD-a i zasebnih displeja, putnicima priuštili još više užitka.

Ondelios pokreće hibridni sustav sačinjen od Renaultova standardnog dvolitrenog common-rail dizelaša sa 205 KS te para 20 kW-nih elektromotora i litij-ionskog baterijskog paketa. Jedan elektromotor smješten je ispod poklopca motora, dok se drugi nalazi ispod stražnjih sjedala. Oba simultano rade kako bi pripomogla dizelskoj jedinici u svim fazama, pri kretanju, naglom ubrzavanju i međuubrzanjima. Ovaj prototipni hibridni sustav, uparen sa sedmerobrzinskim automatiziranim mjenjačem, jedan je od najnaprednijih na svijetu, tvrde u Renaultu, a do 2012. bismo ga mogli vidjeti i u nekom konvencionalnijem modelu.

Renaultov impoznatni koncept, unatoč svojim dimenzijama, sprinta do stotke za 7,8 sekundi što, između ostalog, može zahvaliti izrazito aerodinamičnoj silueti. Ondelios, umjesto bočnih retrovizora, koristi malene kamere u vratima, a dizajneri su čak i stražnja 'bumerang'-svjetla oblikovali kako bi, uza što manje otpora, kanalizirali strujanje zraka. Aerodinamični otpor Ondeliosa stoga iznosi svega 0,29, dok, primjera radi, Ferrarijev F430 raspolaže s koeficijentom 0,34.

Superiorna aerodinamika Ondeliosu je pomogla na još jednom polju – potrošnji. Prema Renaultovim podacima, njihov koncept troši tek 3,7 litara dizelskog goriva na stotinu kilometara uz prosječnu emisiju CO2 od 120 grama po kilometru.