savršen vikend bijeg

Posjetili smo Advent u Rovinju u najluksuznijem Renaultovom Australu. Evo kako smo se proveli

17.12.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Od središta Zagreba do središta hedonizma, vrhunskih vina, gurmanskog doživljaja i blagdanske čarolije koje vrijedi doživjeti – putovanje u Istru je uvijek dobra ideja

Predblagdanska gužva, gradska vreva i lista obveza koja raste s približavanjem kraja godine: odmor i doza opuštanja tako bi dobro došli. Istra je savršen vikend bijeg – dovoljno blizu i dovoljno daleko, s ponudom koja mazi osjetila, posebice u ovo blagdansko vrijeme. Iako je Istra prepuna divnih destinacija, Rovinj je jedna od onih kojoj se uvijek rado vraćamo, u svako doba godine.

Predivna morska obala, sunce koja zalazi ravno u more bojeći gradsku vizuru nevjerojatnim bojama, gastro užici čiji se okusi pamte i dugo prizivaju i naravno, vino, nadaleko poznato i cijenjeno. U vrijeme adventa jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj pretvara se u magično mjesto koje posjetitelje vodi kroz rovinjsku povijest i baštinu sve do modernog dijela Rovinja. Prava je šteta propustiti okusiti autohtone istarske okuse nemjerljive s bilo čime, a sada posebno kreirane kroz adventske menije, uz puno dobre glazbe, zabavu i blagdanske svečane trenutke baš za svakoga.

Vrijeme je za mali bijeg i vikend koji će razmaziti osjetila, počevši od same vožnje. A jedno je sigurno, čak i sama pomisao na božićni vikend na moru s opuštenim ispijanjem kuhanog vina pod toplim i tako ugodnim suncem već nam izaziva osjećaj oduševljenja. No, prvo treba izaći iz grada i iza sebe ostaviti svu gungulu, rokove i 'to do' liste.

Uz cestu se počinje bijeliti, a vanjska temperatura sve je niža. Gorski kotar pokazuje se u svom najljepšem i najbajkovitijem izdanju i prava je šteta to propustiti. Malo osvježenja tako bi dobro došlo. Nije potrebno puno nagovaranja, a središnje i najveće naselje Gorskog kotara, Delnice, predstavljaju savršenu kulisu za uživanje u zimskoj idili. Snijeg leprša, a vjetar stvara nanose, pa tragovi u snijegu brzo nestaju. No, uz pomoć uz parkirnih senzora stajanje ne predstavlja problem. Šetnja je kratka i brza, zrak hladan, a zima neumoljiva. Otići u Gorski kotar, a ne uživati u štrudli od šumskog voća ili borovnica je nezamislivo, pa odluka brzo pada. Nakon kratkog odmora vrijeme je za povratak na cestu.

Iako je Gorski kotar idiličan, bajkovita Istra mami svojim mirisima, okusima i ugođajem, a ondje je nalazi i Advent koji odiše posebnim stilom i luksuzom. Hladnoća je opipljiva i uvlači se pod toplu jaknu, pa glasovnom naredbom prilagođavamo temperaturu u automobilu i puštamo glazbu. Pravo je vrijeme za nekoliko božićnih hitova, a multimedijski sustav openR link to odrađuje savršeno. Ostavljamo kilometre ceste iza sebe, a krajolik se ubrzo počinje mijenjati. Pogled na more, baš kao i uvijek izaziva oduševljenje, a vožnja istarskim 'ipsilonom' pravi je užitak.

Vrijeme doslovce leti, baš kao i kilometri koje kotači tiho, ali neumorno gaze. No, i to prolazi nevjerojatno glatko. Četiri adventska vikenda pod znakom rovinjske batane kao adventskim motivom 'plove' poput prepoznatljive rovinjske barke otkrivajući rovinjsku povijest i baštinu, ali i moderni dio Rovinja. S bogatim programom na tri sadržajno različite destinacije advent u Rovinju ispunjava sve želje – nepca hrani najfinijim tradicionalnim receptima i vinima, tijelo pokreće odličnim glazbenim programom, najmlađe zabavlja brojnim sadržajima i radionicama, a odrasle brojnim predstavama.

Odličan izbor sadržaja zagrijat će i pripremiti nas za najsvečaniji mjesec u godini. Uz glavnu lokaciju adventa, smještenu na Valdibori tu su i nezaobilazne adventske kućice pokraj gradske tržnice. Kao centralno mjesto okupljanja i druženja s bližnjima, prava je šteta propustiti ugrijte se uz topli čaj ili kuhano vino te se okrijepiti uz bogatu gastronomsku ponudu, obasjani toplim sunčevim zrakama – takav advent i luksuz boravka na otvorenom u prosincu teško se može nadmašiti.

Ono što advent u Rovinju čini doista bogatim i luksuznim iskustvom je činjenica da se autohtoni istarski okusi mogu kušati na svakom koraku – cijela rovinjska gastronomska zajednica sudjeluje u ovom čarobnom prosincu uz posebno kreirane adventske menije s blagdanskim tjednim ponudama jela, pića i zimskih koktela. Prigodna ponuda uključuje zimske specijalitete od tradicionalnih zalogajčića, sendviča i burgera, do kobasica, maneštra, sarme, brodeta, ombola, te neizostavnih vafli i palačinki. Jedno je sigurno – teško da ćete moći odoljeti.

Tradicionalna kuhinja i topla, ugodna atmosfera konobe Kantinon, smještene na samoj obali u centru Rovinja, ispred koje se uživa u jednom od najljepših pogleda na crkvu Sv. Eufemije i ribarsku luku, okupane suncem za kojim tako žudimo u ovo zimsko vrijeme, sve su što putnici namjernici traže u potrazi za lokalnim jelima, vinima i ugođajem.

U Rovinju vlada Advent koji odiše posebnim stilom i luksuzom, a Kantinon je među restoranima koji nude posebno kreirane adventske menije s blagdanskim tjednim ponudama jela, pića i zimskih koktela. Istarski su to okusi blagdana koji maze nepca i sva osjetila. Adventska promenada uz puno dobre glazbe i zabave opuštanje je za kakvim žudimo.

Ipak, advent u Rovinju u punom sjaju otkriva se navečer kada zablistaju lampice i njihov sjaj se počne ljeskati na pučini na kojoj plove batane. Posjetitelje svakodnevno u večernjim satima zabavlja glazba uživo, a veći dio programa čine upravo lokalni, rovinjski glazbeni sastavi, ali na pozornicu će se popeti i TBF, Gordan Gregurović, Ballbreakers – AC/DC Tribute Band, Atomsko sklonište, Night Express, Damir Kedžo i Šajeta.

Baš kao čitav advent, i proslava Nove Godine bit će za pamćenje uz nastup Dubioze kolektiv nakon kojeg slijedi atraktivan Laser show, a zabava će se nastaviti uz Dj-a So Chic i gastronomsku ponudu Maistre.

No, posjetiti Istru, a ne nauživati se u vrhunskim vinima bio bi grijeh, stoga se vraćamo do Renault Australa, koji na svaki pogled oduševljava skladnim proporcijama i sportskim dizajnom. Putovanje se nastavlja prema sjeveru. Uže istarske prometnice krivudaju u smjeru Motovuna, a navigacija u multimedijskom sustavu s ugrađenim Google uslugama itekako je dobrodošla. U vožnji po mraku predvode Australova karakteristična svjetla dok stižemo u oazu uživanja svakog ljubitelja vina – vinariju Roxanich.

A tu je isto zavladalo pravo blagdansko raspoloženje: klizalište, adventske kućice i muzika uživo pod romantičnim lampicama, uz naravno, vrhunska vina. Srećom, smještaj je dovoljno blizu, a modularni dizajn Australa savršeno je prilagođen da i kući ponesemo nešto iz ponude Roxanichevih 20 organskih vina, od laganih bijelih i rosé vina punih okusa preko odležanih i maceriranih jantarnih i kompleksnih crvenih vina.

Puni hibrid Austral, Renaultov najluksuzniji SUV, uvijek je spreman za avanturu. Opremljen tehnologijom koja poboljšava život, uključujući ugrađene Google usluge, vrhunski je suputnik koji svakodnevne vožnje čini tako lakima i ugodnima. Električni način rada omogućuje da se 80 posto vremena u gradu vozi isključivo na električni pogon, ali i ubrzanje do 130 km/h. Ali kada dođe vrijeme za bijeg od svega, opremljen s 200 KS snažnim motorom, ujedno jednim od najučinkovitijih u klasi, ovaj Renault SUV priuštit će još veći luksuz vožnje na dugim relacijama – i odvesti vas u avanturu u prvoklasnoj udobnosti.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Renault Hrvatska.