uživanje u trenutku

Recept dana – vikend na Slavonsko-Baranjski

09.04.2021 u 14:14

Bionic
Reading

U ovo proljetno vrijeme kuharice, kako one na dvije noge, tako i one ukoričene, rade ili se listaju punom parom!

Ne miruju, naravno, ni tagiranja, shareanja i swipeanja najboljih recepata i njihovih fotki. Ako je itko uopće mogao pomisliti da Slavonci i Baranjci po ovom pitanju konja za trku nemaju, u nastavku donosimo recept koji će vas poštedjeti stajanja u kuhinji, ali oboriti s nogu. Pružiti vam pregršt motiva za shearanje, ali i neponovljivi osjećaj stvarnog dijeljenja i uživanja u trenutku.

  • Broj porcija: u društvu se bolje jede, pa ćemo reći, od dvije naviše
  • Vrijeme pripreme: dva dana i više, ovisno o željama (uz napomenu da preporuka ministarstva kulture stola glasi: „Od vremenskog viška glava ne boli“)

Potrebno:

- Imati apetit (ako ga nemate, sve 5, otvorit će vam se na licu mjesta)

- Odjenuti udobne hlače ili širu haljinu

- Željeti dobar provod

- Posjetiti Visitslavoniabaranja.com i pronaći svoj gurmanski hotspot (a poželjno, i gnijezdo za noćenje)

- Sjesti u auto i za cca dva sata biti kod nas

Sastojci i priprema:

1. Aperitivčić: šljivovica ili kruškovača, kajsija, orahovača ili višnjevača, kojom god započeli, nećete pogriješiti (samo nemojte na prazan želudac previše miješati, ili previše čokanjčića zaredati)

2. Plata za zagrijavanje: red kulena i njegove seke; malo slanine, pečenice i dimljene kobasice, nek' se nađu i šnita-dvije švargle, a može i šaka čvaraka; sve to na podlozi kakvog domaćeg dimljenog ili svježeg sira, uz žlicu bakinog ajvara i dva-tri krastavca (ako ste hrabriji, i pokoju ljutu papričicu). Korpica domaćeg kruha iz peći, ili meka i sočna ljepina? Apsolutno.

3. Ako je predjelo „u glavu“, glavno nek' teče. Pogotovo ako ste prvi put u Slavoniji i Baranji, probajte nezaobilazni čobanac, ili ako ste riblji tip, fiš s domaćim rezancima „na mašinicu“, žućima od srpanjskoga žita. Uparene s narančasto-crvenim sadržajem zadimljenog kazančića i nezaboravnim stolnjakom „na kockice“, ove će vam boje, okusi i mirisi na usta izmamiti tri riječi – „Ovo je sve!“ Slično će zaključiti i vaš pametni džepni prijatelj – #NoFilterNeeded.

4. Kako rekosmo ranije, od viška glava ne boli. Stoga slavonsko-baranjski deserti ništa ne prepuštaju slučaju. Zadatak im je čuvati odstupnicu sitosti te spriječiti svaku pomisao na to da možda, eventualno i ne daj Bože, nečega za stolom nije bilo dovoljno. Knedle sa šljivama, taške s pekmezom, te rezanci ili gužvara s orasima ili makom, delicije su koje ispunjavaju i ono malo prostora što je ostalo između „teško, ali dišem“ i „sad mogu miran umrijeti“. Bacaju u slatki panonski trans i zaustavljaju vrijeme.

5. Ako vam sve rečeno zvuči too much, prema potrebi, vikend na slavonsko-baranjski može imati i izraženi vege-okus: tjestenine i gljive, povrtne plate i pogačice, lagane kremaste juhe... Vaše je samo da pronađete pravo mjesto, rezervirate stol i podesite navigaciju na HeadOnEast! koordinate.