UMJETNOST NA TANJURU

Donosimo vam čak pet neodoljivih recepata s potpisom poznatog zagrebačkog restorana

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 11.09.2019 11:29
  • Objavljeno 10.09.2019 u 15:56
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Kasni ljetni dani i početak jeseni uvijek su pravi gastro izazov. Nakon morskih uživanja, vrijeme je da istražimo koje sve namirnice i delicije možemo pronaći u ovom i dalje toplom razdoblju. Zagrebačka omiljena gastro adresa – restoran Apetit iz Masarykove ulice ima izvrsne prijedloge za toplu jesen kakva nas očekuje. Oni predlažu kombinaciju školjaka, morskih plodova i škampa s jesenskim gljivama

'Kasni ljetni dani i početak jeseni izvrsni su za kombinaciju morskih i kontinentalnih namirnica i plodova. Sljubljivanjem juga i sjevera dobit ćemo pravu rapsodiju koja će nas osvježiti te istovremeno povesti na putovanje cijelom Hrvatskom', poručila je Sanja Gregorius iz Apetita.

Uz svježe gljive, sezonske namirnice koje su u ovim danima poželjne su i bademi, nektarine, datulje te svježe smokve. One će se izvrsno sljubiti s ribom, mesom ili pak raznim vrstama tjestenine.

Apetit tako predlaže kombinacije kao što su Frangipane tart sa svježim smokvama koji će izvrsno poslužiti kao uvod. Burrata s lignjama, nektarinama i bademima kombinacija je ljeta i rane jeseni. Janjeći confit s kremastim restanim krumpirom i datuljama kombinacija je koja će vas oduševiti, a Arancini od bakalara te Tatar od cikle iz pećnice upotpunit će ljetno-jesensku gastro bajku.

Frangipane tart sa svježim smokvama

Frangipane tart sa svježim smokvama

Frangipane tart sa svježim smokvama

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Sastojci za prhko tijesto:

  • 200g maslac
  • 130g šećer prah
  • 1 jaje
  • 300g glatko brašno
  • 30g badem brašno
  • 1g soli

Priprema:

Maslac i šećer razraditi, dodati polagano na par puta brašno i badem, brašno i jaje. Tijesto staviti u hladnjak da odmori. Staviti u tart i peći na 160 stupnjeva 15-ak minuta.

Sastojci za kremu:

  • 200g maslac
  • 160g šećer
  • 200g badem brašno
  • 200g jaja (4 jaja)
  • 80g slatko vrhnje
  • 5g rum
  • + 150g svježe smokve

Priprema:

Miksati maslac i šećer, dodati badem i brašno. Miksati te dodati jaja i vrhnje. Napuniti pečene tartove, po kremi složiti svježe smokve prerezane na polovice. Pecite na 170 stupnjeva, 20-ak minuta.

Burrata s lignjama, nektarinama i bademima

Burrata s lignjama, nektarinama i bademima

Burrata s lignjama, nektarinama i bademima

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Sastojci:

  • 4 burrate
  • 2 nektarine
  • 100 g cherry rajčica
  • 250 g lignji
  • 50 g badema
  • Maslinovo ulje
  • 1 limun
  • Sol
  • Papar

Priprema:

Lignje očistiti i izrezati na tanke kolutiće, blanširati u vodi i začiniti s uljem, solju i paprom te malo limuna. Nektarine narezati na tanke listiće i dodati lignjama. Rajčice narezati i dodati, sve skupa još malo začiniti. Burratu zarezati na vrhu, posoliti i lignje s nektarinama posložiti po njoj, zatim posuti preko nasjeckane bademe.

Janjeći confit s kremastim krumpirom i datuljama

Janjeći confit s kremastim krumpirom i datuljama

Janjeći confit s kremastim krumpirom i datuljama

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Sastojci:

  • 1 l suncokretovog ulja
  • 4 janjeće koljenice
  • 2 glave luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 grančice ružmarina i timijana
  • 400 g krumpira
  • Sol
  • Papar
  • Maslac
  • 8 Datulja

Priprema:

Najbolje je početi dan prije nego planirate servirati. Janjeće koljenice dobro osušiti i posoliti, ulje staviti u lonac, a koljenice posložiti u lonac (hladno ulje)! Dodati 1 glavicu luka, češnjak, ružmarin i timijan, te sve kuhati na laganoj vatri na 83 C, 7 sati. Kada je gotovo izvaditi koljenice te procijediti ulje. Kada se ulje dobro ohladi, razdvojit će vam se ulje i aspik, a aspik izvadite zato što vam je to umak. Stavite ga u lončić i sa malo maslaca ugrijte te dodajte datulje u njega. Krumpir skuhati, zatim oguliti i tanko narezati. Luk narezati i zapeći na tavi te dodati krumpir, sol i papar. Sve skupa dobro zapeći te štapnim mikserom pretvorit u kremu. Koljenice ugrijati, politi umakom i servirati uz kremasti pire.

Arancini od bakalara

Arancini od bakalara

Arancini od bakalara

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Sastojci:

  • 200g usitnjenog skuhanog bakalara
  • 2 kuhana krumpira (cca. 100g)
  • 25 g mascarpone sira
  • 1 jaje
  • Sol
  • Papar
  • Panko mrvice
  • Brašno
  • Priprema:

Priprema:

Bakalar, krumpir i mascarpone izmiksati da se dobije homogena masa. Začiniti solju i paprom po želji. Malo ohladiti, zatim od mase napraviti kuglice te ih panirati s panko mrvicama. Kratko popržiti u dubokom vrućem ulju.

Tart od cikle iz pećnice

Tart od cikle iz pećnice

Tart od cikle iz pećnice

Izvor: Promo fotografije / Autor: Filip Popović

Sastojci:

  • 10 cikli srednje veličine
  • 4 male žlice sitnih kapara
  • 1 žlica dijon senfa
  • 10 inćuna u ulju
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 2 kisela krastavca manja
  • 2 šarlota luka
  • 2 žlice naribanog svježeg hrena
  • 1/2 vezice peršina
  • 1 čili papričica
  • Nekoliko kapi konjaka i worcester sauce
  • Malo papra iz mlinca
  • 100g domaće rukule

Priprema:

Pećnicu ugrijati na 170 C, ciklu dobro isprati te staviti peći cca. 70 min. Zatim malo pustiti da se ohladi i s rukavicama oguliti te naribati ribežom. Sve sastojke nasjeckati sitno te dodati u ciklu, začiniti limunom, soli i paprom. Servirati na tanjur te po želji dodati malo rukule i prepečenog kruha te maslaca!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!