ISPROBAJTE NEŠTO NOVO

Ukusna i lagana ljetna salata koja će vas držati sitima cijeli dan

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 20.08.2019 15:46
  • Objavljeno 20.08.2019 u 15:00
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako niste ljubitelj monotonih zelenih salata i volite probavati nove okuse, onda je ova salata s kus-kusom kao stvorena za vas. Kus-kus je tradicionalno berbersko jelo od pšenične krupice (granule durum pšenice) kuhano na pari ili u vodi. Iako se u sjevernoafričkim zemljama tradicionalno servira s mesom ili varivom, odličan je dodatak salatama, a mi vam za sutrašnji ručak predlažemo ovu brzu, laganu i ukusnu salatu koja će vas držati sitima cijeli dan

Iako nije uobičajen za naše područje, kus-kus je super zdrava namirnica koja bi se češće trebala nalaziti na našim tanjurima. 100 grama kus-kus sadrži svega 112 kalorija, 3,8 grama bjelančevina i 0 grama zasićenih masnih kiselina, pa je odličan izbor za sve koji imaju prolema s povišenim kolesterolom ili jednostavno žele pripaziti na kilažu, a sadrži i 23 g zdravih ugljikohidrata koji se polako probavljaju, što znači da će vas duže držati sitima.

Baš zato je ova ukusna i lagana salata s kus-kusom i sezonskim povrćem odličan izbor za tople ljetne dane.

Sastojci

  • 1 šalica kus-kusa
  • 1 šalica vode
  • 1/2 povrtne kocke
  • 1/4 crvene paprike (sitno nasjeckane na kockice)
  • 1/2 krastavca (oguljenog i sitno narezanog na kockice)
  • 1 šalica cherry rajčica (prerezanih na pola)
  • 2 žlice crvenog luka (što sitnije nasjeckanog)
  • 1 šaka svježeg peršina (što sitnije nasjeckanog)
  • 10 maslina (grubo sjeckanih)
  • 55 g feta sira (narezanog na kockice)
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica aceto balsamica
  • 1 žličica meda
  • prstohvat svježe mljevenog crnog papra
  • prstohvat soli
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Priprema

1. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte jednu žlicu maslinovog ulja. Na zagrijano ulje dodajte kus-kus i miješajte minutu ili dvije dok ne porumeni.

2. Kad je kus-kus porumenio dodajte šalicu vode i nasjeckanu povrtnu kocku. Budite oprezni, tava je vruća i voda će čim dodirne tavu početi ključati. Smanjite toplinu i kuhajte kus-kus prema uputama na pakiranju (pakiranja uglavnom sadrže upute po kojima treba dodati 1,5 šalicu kipuće vode za svaku mjeru kus-kusa te poklopiti na pet minuta).

3. Dok se kus-kus krčka, narežite na kockice crvenu papriku i krastavac i prebacite ih u veliku zdjelu. Dodajte i prepolovljene cherry rajčice, nasjeckani peršin i crveni luk. Grubo nasjeckajte masline i dodajte u zdjelu. Narežite feta sir i staviti na stranu.

4. U posebnu zdjelicu pomiješajte maslinovo ulje, aceto balsamico, med, crni papar i sol.

5. Kad je kus-kus gotov, procijedite ga i isperite vodom da zaustavite proces kuhanja. Dobro protresite kus-kus kroz sitno cjedilo dok god ne postane poprilično suh. Prebacite kus-kus u zdjelu s povrćem.

6. Dodajte preljev i dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte feta sir i još jednom promiješajte salatu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!