ZA PRSTE POLIZATI

Ne znate što biste kuhali za ručak? Donosimo vam recepte vrhunskih chefova koji će vas oboriti s nogu

05.09.2019 u 12:40

Bionic
Reading

Čak sedam milijuna jela jedna je žena sa svojim timom poslužila Hrvatskoj i Europi. Ana Lisak ovih je dana posebno ponosna. Zajedno sa chefovima Petrom Pavlovićem i Mladenom Križanovićem u povodu dvadeset godina uspješnog rada predstavlja kuharicu '20 godina okusa' koja sadrži čak 40 recepata za kvalitetan i zdrav obrok, a neke od njih odlučila je podijeliti s našim čitateljima

Ova jedinstvena kuharica sadrži 40 recepata iz bogatog opusa onih koje su tijekom godina marljivo prikupljali radeći s gostima i partnerima. Namijenjena je ljudima koji nemaju puno vremena, žele kvalitetno i zdravo pojesto, a da pri tom to nije samo neki ručak koji uključuje vinski gulaš, grah ili fileke, kako je to bilo prije kojih dvadesetak godina.

'Kuharica se sastoji od dva dijela. I jedan i drugi dio su autorski radovi naših kuhara Pere Pavlovića i Mladena Križanovića. Ona se obraća mladim, urbanim ljudima. Mnogi recepti i fotografije jela nalaze se na društvenima mrežama ili na internetu, a pri tome nemaju adekvatni recept za pripremu tih jela kod kuće. Zato smo se i okrenuli prema mladim, modernim ljudima koji nisu pretjerano vješti u kuhinju ali htjeli bi zadiviti same sebe pa i svoje prijatelje svojim izučenim kulinarskim vještinama, odnosno pripremom nekih neobičnih jela, koja izgledaju atraktivno i egzotično', rekla je Ana Lisak, direktorica uspješne hrvatske tvrtke Catering Lisak.

Poke bowl od lososa

Sastojci (za tri osobe)

  • 500 g svježeg filea lososa
  • 1 zreli avokado
  • 1 limun ili limeta
  • 2 šalice sushi riže
  • 1 dl rižina octa
  • 2 žličice umaka sriracha
  • 2 žličice sezamova ulja
  • 1 žličica sezamovih sjemenki
  • 1 žličica začinske mješavine chimichuri
  • 1 vezica svježeg vlasca
  • 0,5 žličice šećera
  • 0,5 žličice soli

Priprema

1. Isperite rižu minimalno 3 puta te pustite da se ocijedi. U lonac dodajte opranu i ocijeđenu rižu te prelijte s dvije i pol šalice vode. Zakuhajte rižu i potom smanjite plamen na najmanju razinu. Kuhajte poklopljeno dok voda ne ispari u potpunosti. Kada voda ispari, riža je kuhana. U međuvremenu u posudici pomiješajte rižin ocat, sol i šećer.

2. Rižu prelijte mješavinom octa, soli i šećera, obavezno dok je još vruća. To će omogućiti da zrno upije tekućinu. Odložite sa strane da se riža ohladi. Povremeno promiješajte.

3. Dok se riža hladi, file lososa izrežite na kockice veličine 1 x 1 cm. Kockice lososa marinirajte sezamovim uljem, umakom sriracha i mješavinom chimichuri te ostavite sa strane da meso upije marinadu.

4. Avokado izrežite na tanke kriške ili kvadratiće. Premažite ga limunovim sokom; to će usporiti oksidaciju/tamnjenje i dodati novu notu okusa. Isjeckajte vlasac.

5. U zdjelici za serviranje napravite podlogu od sushi riže, na rižu dodajte marinirani losos i avokado. Pospite vlascem i sezamovim sjemenkama. Po želji možete začiniti sojinim umakom. Također možete dodavati voće (ananas, mango i sl.) i povrće po želji. Umjesto lososa možete koristiti i sushi grade tunu.

Koktel juha od zelene paprike i šampanjca

Sastojci (za četiri osobe)

  • 4 velike zelene paprike
  • 1 manji crveni luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 750 ml temeljca od povrća
  • 1 žlica glatkog brašna
  • Sol i papar
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 ml Veuve Clicquot šampanjca
  • slamke

Priprema

1. Zelene paprike operite, prerežite popola i izvadite sjemenke i peteljke. Zagrijte pećnicu i pecite ih na najjačoj temperaturi 10 min kožom okrenutom prema gore. Još vruće ih stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Kad se skroz ohlade, ogulite kožu i narežite na veće komade.

2. Sitno rezani luk i češnjak stavite u lonac. Dodajte pola temeljca i kuhajte oko 5 minuta. Smanjite vatru i dodajte brašno. Zatim dodajte ostatak temeljca i narezane paprike. Poklopite i kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Izmiksajte štapnim mikserom. Začinite. Po potrebi procijedite kroz sito.

3. Izmiješajte vrhnje za šlag i šampanjac da bude pjenasto te stavite na vrh juhe. Poslužite sa slamkama.

Tataki goveđi file

Sastojci

  • 200 g goveđeg filea/bifteka
  • 100 g lisnate salate za podlogu
  • 15 g klica mustarde
  • 2 žlice sezamova ulja
  • pola žlice miso paste
  • 50 g brašna tapioke
  • pola šalice kuhane i začinjene
  • sushi riže
  • 2 dl biljnog ulja
  • 1 žlica tostiranih sezamovih sjemenki
  • 1 žlica furikkake začina

Priprema

1. Očišćen i obrađen file povežite konopcem za kuhanje kako bi tijekom pečenja zadržao oblik. Pomiješajte u maloj posudici miso pastu s malo tople vode. Kada smjesa bude homogena, dodajte 2 žlice sezamova ulja. Ponovno dobro promiješajte. U tankom sloju premažite kistom goveđi file.

2. Dobro nauljite i ugrijte tavu te pecite file po jednu minutu sa svake strane. Kada file bude gotov, odložite ga sa strane, pokrijte folijom i pustite da odleži 10 minuta. Pri kuhanju sushi riže dodajte furikkake začin, dobro promiješajte te rukama formirajte kockice veličine 2 x 2 x 2 cm. Uvaljajte u brašno tapioke te pržite u biljnom ulju dok ne dobije zlatnu boju.

3. Kada je file odležao, a riža je gotova, oštrim nožem narežite file na tanke kriške. Na tanjuru za serviranje napravite podlogu od lisnate salate, pošpricajte ostatkom „premaza“ za meso te meso rasporedite po površini. Kockice riže ukomponirajte na tanjur. Ovo jelo može služiti kao toplo predjelo, hladno predjelo, salata ili kao glavno jelo, ovisno o omjeru sastojaka.