VISOKO NUTRITIVNA NAMIRNICA

Pripremite pomalo zaboravljeni bob na ovaj jednostavan način i oduševite ukućane zdravim obrokom

  • Autor: N.B.
  • Zadnja izmjena 30.05.2022 14:29
  • Objavljeno 30.05.2022 u 14:29
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Panthermedia / Profimedia

Iako se konzumira znatno manje od graha i slanutka koji prikradaju istom redu mahunarki, bob je izuzetno lako pripremiti na vrlo slične načine u varivima, koja su izuzetno zdrav i hranjiv obrok za cijelu obitelj

Bob sadrži minerale poput željeza, kalcija, mangana i fosfora, vitamine B skupine te veliku količinu vlakana. Samim time djeluje protiv slabokrvnosti, poboljšava probavu i jača imunološki sustav. Slovi i kao odlična namirnica za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti jer sadrži aminokiselinu od koje nastaje dopamin, važan hormon u normalnom funkcioniranju organizma. Prehrambena vlakna odlična su i za dijabetičare jer pomažu smanjiti šećer u krvi.

Sve to dovoljni su razlozi da ovu pomalo zaboravljenu namirnicu uvrstite u svoj plan prehrane, a mi vam donosimo dva prijedloga kako to možete učiniti.

1.Varivo od boba i lignji

Kako biste spojili ovo sjajno povrće i morske plodove koje nerijetko zaboravljamo uvrstiti u tjedni meni, barem jedan dan, dovoljno je nabaviti krakove i kolutiće lignji te bob.

Sastojci :

  • 1 kg lignji
  • 400 g boba
  • 750 g mladog luka
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 vezica peršin
  • a pasirana rajčica
  • timijan
  • 250 ml vina
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • limun

Priprema:

Prije svega blanširajte bob u proključaloj slanoj vodi. Nakon nekoliko minuta ga procijedite i ubacite u ledenu vodu. Kad se ohladio, očistite ga od opne i stavite sa strane. Na laganoj vatri, na ulju dinstajte sitno narezani mladi luk (samo bijeli dio) i češnjak kojem ste dodali listiće timijana. Nakon par minuta pojačajte vatru i dodajte lignje narezane na kolutiće. Kad vidite da se lignje počinju termički obrađivati, dodajte vino koje treba proključati kako bi ispario alkohol, a ostale samo arome. Dodajte šalšu i očišćeni bob pa začinite solju i paprom. Krčkajte na laganoj vatri 15ak min dok se svi okusi ne sjedine. Za kraj dodajte malo limunovog soka i korice.

2. Tjestenina s bobom i špinatom

Sastojci:

400g mladog boba

  • Tjestenina po želji
  • 300-400g nasjeckane svježe rajčice,
  • 2 žlice koncentrata rajčice,
  • 1 luk
  • 1 šalica nasjeckanog baby špinata,
  • maslinovo ulje

Priprema:

Dok pripremate umak, stavite kuhati dobro oprani mladi bob i tjesteninu u odvojene lonce. Nasjeckajte luk i stavite ga pržiti na ulju dok ne postane staklen, a zatim dodajte rajčicu te koncentrat rajčice. Nakon nekoliko minuta dodajte krupno nasjeckan špinat. Nakon minutu-dvije dodajte kuhani i ocijeđeni bob, a na kraju i začine. Tjesteninu također ocijedite i poslužite tako da umak prelijete preko tjestenine. Po želji možete sve posuti dodatnim začinima, parmezanom ili ukrasiti bosiljkom.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jim Varney / Sciencephoto / Profimedia

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!