proljetno čišćenje

Priprema za uživanje: Očistite vrtni i balkonski namještaj na efikasan i siguran način

07.04.2023 u 06:38

Bionic
Reading

Dolaskom proljeća dolazi i vrijeme za povratak na balkone i u vrtove, a kako biste maksimalno uživali na otvorenom, prvo morate očistiti vanjski namještaj. Eksperti savjetuju kako to napraviti na najefikasniji način i izbjeći oštećenje namještaja

Nakon nekoliko mjeseci skupljanja prašine u najudaljenijem kutu doma, vrtni i balkonski namještaj spreman je ugledati svjetlo dana. Kako bi zasjao i omogućio vam lijepe trenutke na osunčanim površinama doma i vrta, prvo što valja učiniti jest vratiti mu blistav izgled.

S obzirom na to da se izrađuje od specifičnih materijala, od plastike, preko kovanog željeza, do raznih prirodnih opcija, dobro se upoznati sa specifičnim načinima na koje ga valja očistiti da ga ne biste oštetili, ali i kako biste si olakšali posao i koristili najefikasnije metode i sredstva za to.

Iako je vanjski namještaj otporan, posebno je važno obratiti pažnju na pojavu plijesni, truljenja kod drveta ili hrđe kod metalnih materijala, a kada je riječ o vanjskim jastucima, valja ih redovito čistiti i uklanjati s direktne svjetlosti da bi se spriječilo izbljeđivanje boje.

Plastični namještaj

Plastika je materijal koji se najlakše čisti i obično dolazi sa sjajnim glatkim premazom koji odbija mrlje.

'Pri čišćenju plastike preporučujemo višenamjenska sredstva za čišćenje napravljena od prirodnih ulja i enzima biljnog porijekla. Takva sredstva savršena su jer će ukloniti prljavštinu, a neće ostaviti trag čišćenja', kaže Austin Miller, suosnivač tvrtke za čišćenje, i dodaje:

'Pri čišćenju plastičnog namještaja, nemojte koristiti spužvice za ribanje jer će na očišćenoj površini ostaviti brazde i tragove ogrebotina. Uvijek preporučujemo korištenje ručnika od mikrovlakana, a zatim ispiranje vodom, po mogućnosti crijevom, kako bi se sve ravnomjerno osušilo.'

Kovano željezo

Zbog svoje iznimne izdržljivosti i dugovječnosti, kovano željezo među najpopularnijim je odabirima za vanjski namještaj.

'Čistite ga korištenjem bijelog octa tako da izribate cijelu površinu, a onda ga obrišite ručnikom i vodom kako biste uklonili ostatak prljavštine. Pripazite da koristite ocat s nižim udjelom kiselosti te izbjegavajte materijale kojima možete napraviti ogrebotine jer se kovano željezo lako ošteti na taj način', pojašnjava Miller.

Aluminij

Klupice, stolice i stolovi koji se koriste u vrtu i na balkonu često su napravljeni aluminija, a prilikom čišćenja svakako uklonite ukrasne jastučiće da ih ne biste oštetili.

'Kada čistite aluminijski namještaj, koristite sredstvo namijenjeno čišćenju površine automobila ili brodova jer je ono bogato sastojcima koje štite namještaj i daju mu sjaj od kojeg će se sva buduća prljavština samo odbijati.'

Aluminijske površine svakako čistite mekanim krpama ili spužvicama da ih ne biste oštetili.

Namještaj od pruća

Namještaj od pruća može biti ispleten od prirodnih materijala, poput ratana, bambusa ili trske, te od raznih sintetičkih verzija tih materijala.

'Prirodni materijali poput ratana, bambusa ili trske sami po sebi su porozni, što znači da će upiti svu vlagu ako ostanu u vlažnim uvjetima', napominje Nicole Hunt, voditeljica odjela za čišćenje u Articleu.

Budući da ovi prirodni materijali imaju minimalnu otpornost na UV zračenje, izgledno je da će s vremenom izblijediti ili se osušiti na direktnoj svjetlosti i visokim temperaturama. Stoga je preporuka držati ih u natkrivenom vanjskom prostoru ili ih pohraniti unutra kada ih ne koristite.

'Kako biste očuvali svoj pleteni namještaj, dobro iščekajte svu prljavštinu mekom najlonskom četkom. Često se koristimo pravilom - ako je dovoljno nježno da biste time oprali zube, sigurno je za namještaj', kaže Hunt.

Za brzinsko čišćenje upotrijebite minimalno navlaženu krpu za brisanje namještaja kako biste uklonili svu prašinu ili površinsku prljavštinu koja se možda nakupila.

Drvo

Materijali kao što su tikovina, akacija i eukaliptus odličan su izbor za vanjski namještaj jer su vrlo otporni.

Iako je prirodno otporna na sve vremenske uvjete, akacija može biti osjetljiva na vlagu dok je tikovina zahvalnija jer je otporna i na vlagu i na gljivice.

'Njega drvenog vanjskog namještaja prilično je jednostavna. Svu prljavštinu obrišite glatkom vlažnom krpom. Za tvrdokorniju prljavštinu koristite krpu umočenu u pH-neutralni sapun i toplu vodu. Ocijedite višak tekućine i obrišite prljavo područje, zatim pustite da se prirodno osuši ili obrišite čistom suhom krpom', zaključuje Hunt.