ŠTO JE CVIJET BEZ MIRISA

Pri odabiru biljaka nemojte zanemarivati vrlo važnu komponentu - puno toga propuštate ako ih birate samo po izgledu

30.05.2021 u 16:27

Bionic
Reading

Odabirete li biljke koje planirate uzgajati samo po izgledu, puno toga propuštate, kaže Ken Druse, autor dvadesetak knjiga na temu vrtlarenja. U onoj posljednjoj 'Osjetilni vrt: Istraživanje svijeta botaničkog mirisa', Druse nudi smjernice za stvaranje mirisnijeg vrta, kako u zatvorenom, tako i vani

'Kad naiđem na prekrasan cvijet, prvo što moram napraviti (nakon provjere bumbara) je nagnuti se kako bih osjetio njegov miris', kaže u svojoj knjizi Ken Druse i dodaje da cvijeće bez mirisa smatra nepotpunim.

Druse naziva miris 'nevidljivim vrtom', često zanemarenim segmentom biljke jer prilikom kupnje posvećujemo pažnju njihovoj boji, obliku ili svrsi.

Kako ne postoje dva potpuno slična nosa, tako su mirisi koje preferiramo vrlo osobni, ali i otvoreni za vrlo različite interpretacije koje Druse naziva 'nosom promatrača'.

U spomenutoj knjizi on poziva sve vlasnike velikih ili malih vrtova, pa čak i one sa sobnim biljkama u posudama, da upotrijebe svoj 'nos promatrača' i strateški rasporede biljke uzimajući u obzir sva godišnja doba i različita doba dana. Kako biste mogli uživati u svom 'nevidljivom vrtu', Druse nudi i praktične smjernice.

Usredotočite se na puteve kojima najčešće prolazite

Dodajte miris mjestima na kojima ga možete osjetiti u prolazu, recimo između ulaznih vrata i prilaza. Iako izgleda vrlo razumljivo, prečesto to zaboravljamo napraviti.

To čak ne mora biti cvijeće, nego niskorastući grm ružmarina o kojeg ćemo se očešati u prolazu i ispuniti zrak njegovim osvježavajućim mirisom. Druse savjetuje da ne ispunite cijelu svoju šetnicu jednim mirisom, poput jorgovana, nego pomno isplanirate niz mirisa u kojem će se naći i grmlje, trajnice, lukovice i jednogodišnje biljke.

Miris, kaže, može biti i pod nogama, pa savjetuje sadnju majčine dušice na sunčanom i dobro dreniranom mjestu.

Okružite se mirisima kad sjedite na otvorenom

Savjeti koji vrijede za puteve kojima se najčešće krećemo vrijede i za dvorišta, terase i ostale prostore u kojima sjedimo danju. Druse savjetuje da razmislite o produžetku mirisne sezone i kombinirate biljke koje cvjetaju u različitim dobima godine i nagrađuju vas svojim mirisom.

Isprobajte biljke koje krasi noćni miris

Uživate li u svom dvorištu, vrtu ili terasi navečer, i dalje možete biti povezani sa svojim biljkama bez obzira na mrak. Brojne najmirisnije biljke cvjetaju noću kako bi privukle svoje oprašivače, poput moljaca ili šišmiša.

Otvorite prozor i pustite miris u kuću

Osjećaj užitka ne donosi samo pogled na prekrasan krajolik, već i puštanje mirisa u prostor u kojem boravite. Ako u mirisu jorgovana želite uživati u spavaćoj sobi na katu, odaberite sortu koja raste u visinu, a ne onu patuljastu. Miris možete 'podići' i sadnjom vinove loze, ali pritom valja imati na umu to da će joj za penjanje trebati konstrukcija.

Stvorite mirisne punktove 'na dodir'

U mnogim se vrtovima može pronaći začinsko bilje, od kojeg neke vrste, poput metvice i ružmarina, pružaju dodatni užitak mirisa kad se očešemo o njih. Stavite li ih u cvjetnjake nadohvat mjesta kojima često prolazite, možete si stvoriti dodirne mirisne punktove čak i ako nemate vrt.

Mirise nudi i lokalno samoniklo bilje

I samoniklo bilje koje raste u vašoj sredini mora privući oprašivače svojim mirisom, a koji jednako tako može biti ugodan i privlačan vama. Prije odlaska u nabavku presadnica prošećite se livadama svoga kraja i provjerite mirise biljaka koje rastu ondje.

  • +12
Jorgovan Izvor: Profimedia / Autor: Olga Burtseva / Alamy / Alamy / Profimedia

Uživati se može i u mirisu sobnih biljaka

Mirisni limun ili limeta, živite li u krajevima s hladnijom klimom, bit će vam zahvalni ako postanu vaša sobna biljka. Cvjetaju od veljače do lipnja, a iako će u toplijim mjesecima rado uživati u osunčanom kutku dvorišta ili terase, u hladnijem dijelu godine njihovu lončanicu smjestite u osunčani dio grijane kuće.

I za kraj mali savjet kad u kratkom vremenu morate provjeriti više mirisnih biljaka

Njušite kratko, dubokim udahom, povremeno napravite pauzu i 'isperite' nos mirisom svog lakta. 'Naviknuti smo na miris vlastite kože, tako da mirisanje lakta pomaže resetirati nos na naše osnovne postavke', kaže Druse.