cvatu na suncu

Posadite ih i samo gledajte kako rastu: Pet biljaka koje obožavaju sunce i ne zahtijevaju često zalijevanje

22.05.2021 u 08:02

Bionic
Reading

Ako još niste, krajnje je vrijeme da započnete s ukrašavanjem terasa, vrtova i balkona za nadolazeću toplu sezonu. Izbor biljaka za balkone, terase i vrtove doista je velik, a ako ste u potrazi za vrstama koje odlično uspijevaju na suncu i dobro podnose visoke temperature, za ovih pet biljaka svakako rezervirajte mjesto na osunčanom dijelu svoje ljetne oaze

Biljke koje sada posadite predivnim izgledom i mirisom pratit će vas sve do prvih jesenjih kiša. No pažljivo birajte, posebice ako je vaš vrt ili balkon na osunčanom mjestu. Naime dok neke biljke ne mogu podnijeti jako sunce, druge na njemu doslovce cvjetaju.

Ovih pet biljaka atraktivnog izgleda, a tako jednostavnih za uzgoj, odličan su izbor za ljetne vrućine. Odlično podnose visoke temperature, ne morate ih redovito zalijevati, a vrt će ukrasiti predivnim cvijećem, neke i mirisom.

Bijeli bušin

Bijeli bušin maleni je grm s velikim bijelim cvjetovima koji nalikuju na čašicu. Ova drvenasta grmolika biljka je zimzelena te obožava sunce. Vrt će od travnja do lipnja ukrašavati gomilom svijetlih cvjetova u nijansama od bijele do svijetle magente. Naziva se i kamenom ružom, a odlično će uspijevati u osunčanim gredicama ili pak velikim posudama za cvijeće.

Pelargonije

Pelargonije su odličan izbor za svaki vrt, terasu ili balkon. Otporne na sušu, prekrasnih i živopisnih boja i tako jednostavne za uzgoj, dolaze u najrazličitijim nijansama i vrstama. Mirise sorte odličan su izbor za jako osunčana mjesta, a ako ih posadite u viseće košare, vaš balkon ili terasa pretvorit će se u mirisnu cvjetnu oazu.

Ruska kadulja

Ova biljka ima nevjerojatan spoj aromatičnog srebrnastog lišća i ljubičastoplavih cvjetova. Premda ima isto ime, ruska kadulja pripada drugoj vrsti i ne pripada rodu kojem pripada kadulja, odnosno žalfija. Raste u busenima promjera 60 centimetara, a cvjeta u kasno ljeto i jesen, kada proizvodi prekrasne zvonolike cvjetove plavkaste nijanse. U vrtu se odlično slaže i kombinira s grmolikom trajnicom Gaurom te drugim ukrasnim travama.

Globus čičak

Atraktivnog izgleda, globus čičak vrlo je jednostavan za uzgoj. Ova biljka izgledom podsjeća na loptice s plavim cvjetovima koji se otvaraju u sitne zvijezde držeći se na tankim krutim stabljikama. Ova višegodišnja biljka raste do 120 centimetara visine, a listovi su joj duboko urezani, nazubljeni i bodljikavi. Cvjeta cijelo ljeto i dio jeseni, a na umu valja imati to da je vole pčele i bumbari.

Sedumi

Ako ste vrtlar početnik, ovo je biljka za vas. Jedna od najljepših, a najmanje zahtjevnih biljaka, najbolje uspijeva na osunčanim mjestima. U mesnatim listovima čuva vodu pa jako dobro podnosi duža sušna razdoblja. Brzo raste, a samim tim brzo se i širi, pa predstavlja jedne od najomiljenijih pokrivača tla. Najčešće ukrašava kamenjare sa sukulentima, a odličan je izbor i za zeleni krov. Sedumi će različitim bojama cvjetova u vrt privući leptire, a nakon cvatnje, koja traje šest do osam tjedana, ukrašavat će ga vrlo dekorativnim lišćem.