fini keksi

Prhki i ukusni: Bez ovih kolačića nema Božića, a s ovim dodatkom imaju još slađi okus

22.12.2023 u 10:58

Bionic
Reading

S kremastim punjenjem od čokolade, ovi dekadentni božićni kolačići izgledaju i imaju nevjerojatan okus. Isprobajte!

Linzeri su maleni, prhki keksići u originalnu punjeni pekmezom, tradicionalno onim od maline. A bez njih ne možemo zamisliti Božić. No, tradicionalnom receptima nije loše ponekad dati mali twist. U ovom slučaju pekmez ćemo zamijeniti slatkom čokoladnim namazom te će ovi keksići vrlo brzo nestati kada ih najmlađi uoče.

Ako vam je tradicija, ipak, draža uvijek možete polovicu smjese iskoristiti za tradicionalni pekmez od malina.

Potrebni sastojci:

  • 240 g maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 veliko jaje
  • 360 g višenamjenskog brašna
  • 1/4 žličice soli
  • Malo šećera u prahu za ukrašavanje
  • 150 g čokoladnog namaza

Priprema:

U velikoj zdjeli izmiksajte maslac i šećer u prahu sve dok ne postanu svijetli i pjenasti. Umutite jaje. Pomiješajte brašno i sol; postupno dodajte u kremastu smjesu i dobro promiješajte. Podijelite tijesto na trećine. Svaki oblikujte u kuglu, pa spljoštite u disk. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Zagrijete pećnicu 180 stupnjeva. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio tijesta na debljinu od otprilike 3 mm. Zatim tijesto izrežite s pobrašnjenim kalupima za blagdanske kolačiće. Nakon toga izrežite sredinu na polovici kolačića.

Na podmazane ili papirom za pečenje obložene limove za pečenje stavite cijele kolačiće i kolačiće s rupicama u razmaku od 2,5 cm.

Postupak ponovite s preostalim dijelovima tijesta. Pecite 8-10 minuta ili dok se kolačići ne stegnu. Izvadite na rešetku da se potpuno ohlade.

Polovice s rupicom u sredini dodatno pospite šećerom u prahu. A na dno svakog cijelog keksa nanesite jednu žličicu namaza. Nakon toga spojite polovice.