slatki zalogaji

Ovo su daleko najslađi božićni kolačići, a tako ih je lako pripremiti

19.12.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Slatki podjednako izgledom i okusom, gingerbread keksići savršen su zalogajčić na božićno jutro uz šalicu kave, mlijeka ili toplog čaja. Hrskavi i nevjerojatno aromatični, tzv. gingerbread keksi neizostavni su dodatak na blagdanskom stolu

Kada je riječ i podrijetlu vjerojatno najpoznatijih božićnih kolačića, vjeruje se da gingerbread keksi potječu iz Europe, vjerojatno iz Švicarske ili južne Njemačke, a njihov povijest seže sve dok 11. stoljeća. U tim počecima postojali su kao čuveni keksi, napravljeni od mješavine brašna, jaja i nešto masnoće, uz dodatak malo cimeta, klinčića i muškatnog oraščića, a recept je uključivao i melasu.

A ideja da se prave s đumbirom - začinom koji je došao iz Kine Putem svile tijekom srednjeg vijeka - i u obliku njezinih gostiju i da se daruju, pripisuje se Elizabeti I., kraljici Engleske i Irske.

Danas su kolačići od đumbira jedna od onih slastica koja ima svoje mjesto na blagdanskom stolu, a njoj se tijekom Božića uživa ne samo u Europi nego i u Sjedinjenim Državama. Često su u obliku čovječuljaka, pa su poznati i 'gingerbread men'. Ali oblici koje ovi medenjaci poprimaju vrlo su različiti; od zvijezda, snjegovića, Djeda Mraza, zvona, srca, kućica…

Priprema ovih keksića ujedno predstavlja i tradiciju okupljanja obitelji i prijatelja, uz posebnu nazočnost mališana koji s radošću pridonose pripremanju kolačića te ukrašavanju istih u najrazličitijim oblicima i bojama. Stoga, nema druge nego se baciti na pripremu gingerbread keksića.

Potrebni sastojci:

  • 300 grama brašna
  • 150 grama maslaca
  • 100 grama smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 2 žličice đumbira u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • Pola žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

U zdjeli dobro pomiješajte brašno, kvasac, đumbir, cimet, muškatni oraščić i prstohvat soli. Ostavite sa strane

Pjenasto izmiksajte maslac, a potom mu dodajte šećer. Miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Nakon toga ubacite jedno jaje.

Dobivenu smjesu pomiješajte sa suhim sastojcima. Sve dobro sjedinite i mijesite rukama dok ne dobijete jednolično tijesto.

Od tijesta oblikujte kuglu, stavite je između dva papira za pečenje i razvaljajte valjkom za tijesto tako da budu debljine između 3-5 mm.

Tijesto stavite u hladnjak na minimalno jedan sat.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tijesto za izradu kolačića izrežite kalupom koji vam se najviše sviđa.

Na tepsiju obloženu papirom za pečenje slažite kolačiće tako da između njih ima dovoljno razmaka da se ne bi zalijepili tijekom pečenja.

Pecite 10-12 minuta, ili dok ne vidite da se rubovi počinju rumeniti. Kada se ohlade, keksiće ukrasite medenjake po želji: čokoladom, glazurom ili šarenim mrvicama.