usluga zdravlju

Pretjerali ste za vrijeme blagdana? Vrijeme je za 'čišćenje', a ove zdrave navike možete provoditi svaki dan

15.01.2023 u 18:14

Bionic
Reading

Počela je nova godina, što znači da svi govore o 'čišćenju organizma' i 'detoksikaciji' nakon blagdanskog pretjerivanja u piću i hrani. Iako je naše tijelo prirodno programirano na proces detoksikacije, malo pomoći nakon nekoliko napornih tjedana dobro će mu doći. Uz ovih nekoliko jednostavnih koraka potaknut ćete prirodno čišćenje organizma, ojačati imunitet i učiniti uslugu svom zdravlju

Naše tijelo jako dobro čisti samo sebe: jetra, pluća, bubrezi, koža i probavni trakt programirala je priroda da održavaju tijelo čistim 24/7. Ali prirodne moći detoksikacije tijela možete ojačati i pripomoći im uz nekoliko jednostavnih koraka. Pojačate prirodnu moć detoksikacije svog tijela s ovih devet jednostavnih savjeta. Započnite s dvotjednom probom i jednostavno vidite kako vam ide.

Ova verzija 'čistog' života može funkcionirati cijeli život, ali i povremeno - procijenite svoju sposobnost i pokušajte se držati ovih promjena prva dva tjedna. Ovaj 14-dnevni plan može vam pomoći pronaći pravu ravnotežu kako biste postigli, ali i održali zdrav način života.

Hidratizirajte se vodom. Voda je dio svakog metaboličkog procesa u tijelu, a njen adekvatan unos također pomaže održati ravnotežu tjelesnih soli na normalnoj razni. Žeđ svakako treba pravovremeno ugasiti, a također je dobro imati na umu to da voće i povrće sadrži dosta vode, tako da pet do sedam porcija može značajno povećati njen prirodni unos. A najbolji način da saznate unosite li dovoljno vode je da provjerite boju urina. Blijedožuta boja je cilj. Ako je tamnija od toga, popijte čašu ili dvije vode.

Ograničite unos kofeina, ali to ne znači da ga morate u potpunosti eliminirati. Kofein može biti poticaj za mentalni fokus i energiju ako se ograniči na manje od 300 miligrama dnevno. Velika šalica kave ima oko 150 miligrama kofeina, tako da su to otprilike dvije manje šalice dnevno. Šalica čaja pak ima oko 50 miligrama, što je otprilike šest porcija. Kada je riječ o kofeinu, pravilo je da što se rjeđe konzumira tako da bi se mogao očekivati njegov pozitivan učinak.

Izbjegavajte alkohol, čak i crno vino. Alkohol nije zdrav, iako se neke zdravstvene dobrobiti povezuju s umjerenim unosom (to je najviše jedna čaša za žene i dvije za muškarce dnevno). Alkohol je također diuretik, što može uzrokovati dehidraciju organizma. Osim toga, njime unosimo dodatne kalorije u organizam, a pod njegovim utjecajem smanjuje nam se mentalni fokus u odolijevanju kaloričnoj hrani. Pokušajte ograničiti unos na tjedno konzumiranje, naprimjer čašu vikendom, ili ga, ako je moguće, potpuno izbjegavajte.

Preskočite šećer i niskokalorične zaslađivače. Izbacite slatke napitke, grickalice i poslastice i iznenadit ćete se kako će voće zadovoljiti vašu želju za slatkim. Naime odmor od svih niskokaloričnih zaslađivača pomoći će vam naučiti smanjiti percepciju slatkoće. Odjednom će i jabuka biti odličan desert.

Izbacite prerađenu hranu. Pokušajte, koliko je moguće, provoditi opće pravilo da ne konzumirate hranu iz limenki, kutija, vrećica ili staklenki. Bonus bodove donosi i izbjegavanje restorana. Naime mnoga hrana u restoranima može izgledati zdravo, ali je možda pripremljena na nezdravim uljima ili je prelivena kremastim umakom. Izbacivanje prerađene hrane je najbrži i najlakši način da ograničite višak (često skrivenih) šećera, masti i kalorija.

Preznojite se. Koža je najveći tjelesni organ, a znojenje pomaže eliminirati višak tjelesnih soli i drugih metabolita iz tjelesnih procesa. Svakodnevno znojenje dobar je način održavanja zdrave eliminacije produkata metaboličke razgradnje u tijelu.

Konzumirajte vlakna. Toliko je mitova povezanih s 'čišćenjem' probavnog trakta, no činjenica je da probavni trakt zapravo želi biti stimuliran, posebno vlaknima. Shvatite ovo kao vježbu za crijeva. Naime vlakna ubrzavaju probavni trakt. Ipak, držite se onih koja se nalaze u prirodi - voća, povrća i cjelovitih žitarica - i preskočite prerađene proizvode.

Naspavajte se. Pokušajte svake noći odspavati sedam do devet sati. Naime adekvatan san podržava i održava zdrav mozak, a brojne studije bilježe snažnu vezu između količine sna i kognitivnih funkcija.

Promijenite svoj odgovor na stres. Iako potpuno uklanjanje stresa nije realno, promjena načina na koji reagirate na njegove svakodnevne izvore uvelike doprinosi jačanju tijela. Počnite svakodnevno provoditi koncept 'stani i razmisli' i, prije nego date odgovor ili reagirate, duboko udahnite. Stres ima i fizičke i psihičke učinke na metaboličke aktivnosti i ponašanje, a jednostavni koraci, poput dobre prehrane, dovoljne količine sna i tjelesne aktivnosti, uvelike vam pomažu da zadržite kontrolu potrebnu za učinkovitije upravljanje njime.