I PROVOĐENJU VREMENA

Predstavljen zbornik radova o pravima djece

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.02.2011 10:35
  • Objavljeno 07.02.2011 u 09:00
djeca gadgeti

djeca gadgeti

Izvor: Corbis / Autor: Jim Craigmyle

Zbornik radova 'Dječja prava i slobodno vrijeme' predstavljen je u organizaciji Ureda dječje pravobraniteljice

U zborniku se sjedinjuju stajališta stručnjaka, mišljenja djece i mladih te preporuke pravobraniteljice o organizaciji slobodnog vremena djece da bi se potaknula cjelovita spoznaja o njegovoj važnosti te osigurali primjereni i kvalitetni sadržaji za svako dijete.

Dvadesetak autora, stručnjaka, znanstvenika, ali i djeca i mladi ističu u svojim radovima važnost obitelji, škole, lokalne zajednice i države u brizi za organizaciju slobodnog vremena mladih.

Neke od idejnih poruka zbornika su da pravo na kvalitetno provođenje slobodnog vremena treba omogućiti svakom djetetu bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, ali i to da je nužno osigurati uvjete za dječje aktivnosti.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, jedna od autorica, naglasila je da zbornik treba biti podsjetnik da djeca imaju pravo na kvalitetno slobodno vrijeme.

Samo raznovrsnom ponudom moguće je organizirati kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece, što je, kako je kazala, najbolja prevencija nepoželjnih oblika ponašanja mladih.

Knjiga je podijeljena na tri tematske cjeline: prva obrađuje slobodno vrijeme djece i svojevrstan je uvod za iduće dvije cjeline - dva lica interneta te dječji i učenički časopisi - koje govore o načinima provođenja tog slobodnog vremena.

Zbornik 'Dječja prava i slobodno vrijeme' nastao je kao rezultat okruglih stolova i skupova koje je proteklih godina pokretao Ured pravobraniteljice za djecu.

U njegovu su nastanku, uz brojne stručnjake, sudjelovala djeca iz Splita, Zadra i Preka te novinari školskih listova iznoseći svoje viđenje o tome kako djeca mogu biti i korisnici i kreatori različitih sadržaja koji ispunjavaju njihovo slobodno vrijeme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi