doznali smo

Postoji velika razlika: Znate li ispravno koristiti termine 'vintage' i 'retro'?

07.06.2024 u 09:36

Bionic
Reading

Danas više nego ikad gledamo na prošla vremena s nostalgijom, a termini 'vintage', 'retro' i 'antikno' nikad nisu bili više na cijeni. Želimo nositi retro chic, promovira se 'slow fashion' s naglaskom na kupovinu u second-hand dućanima, a recepti po tradicionalnoj recepturi sada imaju najviši status te ih rado biramo kada želimo oduševiti drage nam ljude

Bez obzira na godine koje imamo, kroz život smo često čuli rečenice koje tvrde kako je nekoć sve bilo bolje: od igara preko čistoće zraka i kvalitete odjeće pa sve do okusa povrća i voća. Razmišljanja o prošlosti i vrednovanja prošlog vremena kao vrjednijeg toliko su ukorijenjena u naš lifestyle da nerijetko naše prostore želimo ukrasiti nekim vrijednim starim predmetom ili našim gostima servirati jelo iz stare bakine kuharice.

U razgovorima o prošlim vremenima koji su ostavili neizbrisiv trag u vremenu, često koristimo pojmove antikvitet, vintage i retro. Koliko god često ih koristili, zna se dogoditi da nismo uvijek sigurni u njihovo značenje i stvarnu razliku.

Vintage

Kada govorimo o odjeći i namještaju, često ih opisujemo terminima vintage i retro. Ipak, bitno je istaknuti njihovu razliku!

Vintage označava predmete koji su stari barem 20 godina, a poželjno je i više. U kontekstu stila i dizajna, oznaku vintage korisimo za predmete nastale u razdoblju od 1920-ih do 1980-ih. Takve predmete odlikuju posebni materijali i tadašnji način izrade te su vintage predmeti uspomena i svjedok karakterističnog stila određene ere.

Retro

Iako odražavaju stil neke ere, retro predmeti novonastali su predmeti koji evociraju neke stare trendove. Upravo modni dizajneri cijenjenih brendova često koketiraju sa starim kolekcijama svojih uzora te tako vraćaju u modu neke krojeve kakve možemo vidjeti na crno-bijelim filmovima te u starim časopisima.

Predmeti koji se smatraju vintage originalni su komadi, dok su predmeti koji se smatraju retro zapravo kopije ili imitacije.

Antikvitet

Naziv aktikvitet dolazi od latinske riječi antiquitas koja označava starine. Danas pod nazivom antikvitet mislimo na različite vrste starina koje imaju povijesnu vrijednost, a najčešće je riječ o komadima namještaja, nakita te vrijednog porculana i keramike.

Prema EU normama određeno je da starost predmeta mora biti najmanje 100 godina, a upravo zbog rijetkosti takvih predmeta njihova je vrijednost često iznimno velika. Najskuplji antikvitet ikad datira još iz 18. stoljeća, a riječ je o vazi iz kineske dinastije Qing koja je prodana za 80,2 milijuna dolara na aukciji.

Čokolada koja njeguje tradiciju

Antique Praline predstavljaju suvremeni odgovor na tradicionalnu čokoladnu pralinu, nudeći sofisticirano gastronomsko iskustvo. Spajanjem Kraševe visokokvalitetne tamne čokolade i aromatičnog punjenja nastale su praline koje oduševljavaju sladokusce. Obogaćene su finim aromama i izrađene prema tradicionalnim receptima, što ih čini simbolom kvalitete i luksuza. 

Kraševe praline s gotovo 50 posto kakao dijelova s aromatičnim punjenjem nadahnjuje duboku povezanost s tradicijom predstavljajući je u novom, elegantnom ruhu. Spajanjem tradicionalnih receptura slavi se kulinarsko naslijeđe spajajući prošlost i sadašnjost na očaravajući način.

Kao primjeri naših uspješnih tvornica koje djeluju već više od stoljeća, suradnja Badela i Kraša primjer je kako tradicija može biti predstavljena u novom obliku - vrhunskom proizvodu koji njeguje tradiciju i pretvara je u slatki užitak.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Krašom.