KRIVA SLIKA

Posjećivanje bake štiti djecu od sterotipa o starijima

  • Autor: M. M.
  • Zadnja izmjena 27.08.2009 09:30
  • Objavljeno 27.08.2009 u 08:00
Baka i unuci

Baka i unuci

Izvor: Sipa Press / Autor: Jaubert

Kanadski znanstvenici tvrde da posjeti baki mogu pomoći djeci da ne formiraju negativne stereotipe o starijim osobama

Istraživanje objavljeno u časopisu Educational Gerontology predstavlja teoriju prema kojoj manjak kontakta sa starijim osobama može potaknuti stvaranje negativne kulturološke slike o starijima, poput one da ih je napustio razum ili da ne čuju dobro. 'Uspjeli smo dokazati da djeca koja počinju govoriti, dakle od oko treće godine života, već imaju neka uvjerenja o starijim osobama', priopćila je Sheree Kwong See sa Sveučilišta Alberta u Edmontonu.

Kwong See i Elena Nicoladis mjerile su reakcije male djece o starijim i mlađim osobama. Djeca koja nisu imala iskustva sa starijim osobama koristila su više negativnih riječi za njih od djece koja su bila u kontaktu starijim ljudima.

Znanstvenici kažu da kontakt sa starijim osobama može poništiti negativnu kulturološku sliku o starenju koja se širi crtanim filmovima, slikovnicama te promatranjem kako se drugi ophode prema starijima. Kwong See upozorava da negativni stereotipi u tako male djece na njih kasnije mogu štetno djelovati. 'Pretvorit će se u vlastite stereotipe kada ostare', upozorila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi