prateća sadnja

Posadite ove biljke jednu pokraj druge i gledajte kako vaš vrt buja

21.04.2024 u 16:59

Bionic
Reading

Bilo da ste iskusan ili vrtlar početnik, ono što će vam svakako dobro doći prilikom sadnje vrta je prateća sadnja. Ova tehnika sadnji biljaka uključuje spajanje komplementarnih biljaka kako bi se doskočilo rješavanju pregršt uobičajenih vrtlarskih problema. Posadite ove biljke jednu pokraj druge i gledajte kako bujaju

Ključ za uzgoj uspješnog i bujnog vrta je marljivo planiranje. Iako vam se može svidjeti kako biljka izgleda u jednom dijelu vašeg dvorišta, to ne znači nužno da će tamo uspješno rasti. Jedan od načina da osigurate da vaše biljke ostanu zdrave jest fokusiranje na prateću sadnju, što je praksa uzgoja biljaka kod koje jedna drugoj pružaju uzajamnu korist. Od jestivih biljaka pa sve do cvijeća, postoji pregršt biljaka koje mogu pomoći u sprječavanju bolesti, odvratiti štetočine i pružiti hlad za društvo u blizini.

Što je prateća sadnja?

Prateća sadnja je važan je aspekt vrtlarstva, osobito ako uzgajate jestive biljke. Ukratko, to je metoda uzgoja kombinacije biljaka koja koristiti objema vrstama. Na primjer, mnogi vrtlari uzgajaju začinsko bilje uz povrće jer to pomaže u odbijanju gladnih štetnika. Još jedan važan aspekt prateće sadnje je uzimanje u obzir sorte biljaka koje ne vole biti jedna pokraj druge. Na primjer, neke biljke s vremenom postanu previsoke i mogu stvoriti previše sjene što će loše utjecati na biljke koje vole sunce. S druge strane, određene biljke privlače iste štetnike, pa ih je bitno razdvojiti.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Prednosti prateće sadnje

Pregršt je prednosti prateće sadnje. Prateća biljka može odbijati štetočine, privlačiti korisne kukce, pogodovati rastu druge biljke ili poboljšati okus susjedne biljke. Nadalje, prateća sadnja mogla bi smanjiti potrebu za pesticidima, privući oprašivače, poboljšati tlo, a time i povećati žetvu.

Poboljšanjem kvalitete tla kroz prateću sadnju također se može smanjiti rizik od bolesti uzrokovanih neravnotežom hranjivih tvari koje se šire među biljkama. Osim toga, neke biljke pomažu susjednim biljkama u kontroli korova, što dodatno podržava i maksimalno povećava korištenje vašeg vrtnog prostora.

Prateće biljke koje tjeraju štetočine

Gladne divlje životinje i štetočine problem su s kojim ćete se vjerojatno susresti u svom vrtu, ali prateća sadnja može u ovom slučaju biti od velike pomoći. Često štetočinama oštri mirisi nisu privlačni - stoga je dobra ideja staviti začinsko bilje i druge biljke jakog mirisa u blizinu. Također je dobro i često trljati listove biljaka kako bi ih se potaknulo da oslobode svoj prirodni miris.

Neven je također učinkovit u odvraćanju štetočina, posebno u kombinaciji sa začinskim biljem. Sjajan primjer usporedne sadnje je kombinacija nevena i bosiljka s rajčicama. Neven može pomoći u odbijanju štetnika poput lisnih uši, dok bosiljak može poboljšati okus rajčice.

Sljedeće biljke često se koriste za tjeranje štetnika u vrtovima: bosiljak, korijander, neven, lavanda, krizanteme, kadulja, timijan i petunije.

Prateće biljke koje prave sjenu

Jedan od načina prakticiranja prateće sadnje je uzgoj viših, punijih biljaka pokraj onih kojima je potrebna sjena. Biljke koje stvaraju sjenu mogu pomoći u smanjenju izloženosti suncu, što može biti korisno za neke biljke koje preferiraju hladniju klimu ili trebaju zaštitu od vrućine. Uz to, biljke koje rade sjenu također mogu djelovati kao prirodni malč, pomažući održavanju tla vlažnim i smanjujući isparavanje. Štoviše, zasjenjene biljke mogu pomoći u produljenju sezone rasta nekih hladnih biljaka u ljeto tako što će ih zaštititi od vrućeg popodnevnog sunca.

Biljke s uspravnim rastom obično će ponuditi pokrivenost za biljke niskog rasta. Sljedeće biljke često se koriste za stvaranje sjene: peršin, boražina, stolisnik, uresnica ili kozmos, grimizna kadulja, vrtni floks, ehinacea.

Prateće biljke koje privlače oprašivače

Cvijeće s upadljivim cvjetanjem ključno je za privlačenje oprašivača, a takve biljke bitne su jer privlače pčele, leptire i druge korisne kukce u vrt. Ti kukci pomažu oprašivanju biljaka, povećavajući prinose i stvarajući zdraviji ekosustav.

Iako vjerojatno nemate problema s privlačenjem oprašivača ako imate cvjetnjak, povrtnim biljkama dobro će doći malo pomoći. Biljke povrća iz obitelji Solanum - rajčice, paprike i patlidžani - imaju male cvjetove često skrivene u lišću. Ali dodavanje cvijeća jarkih boja u njihovoj blizini privući će oprašivače. Većina oprašivača vidi mrlje, pa što ima više boje, to bolje.

Većina cvijeća će privući oprašivače, ali ovo su neke najčešće korištenih sorti: pčelinji melem, lavanda, suncokret, cinije, kozmos, neven, ljubice.

Uobičajene pogreške kod prateće sadnje

Postoji nekoliko uobičajenih pogrešaka s kojima se vrtlari susreću prilikom prateće sadnje, a one mogu izazvati nenamjerni stres biljkama. Kao prvo, izbjegavajte odabir biljaka s konkurentnim korijenskim sustavom korijena, jer to može negativno utjecati na ukupni rast. Osim toga, ne zaboravite razmisliti o navikama rasta svake biljke - razmotrite visinu i veličinu biljke kako biste bili sigurni da biljke imaju dovoljno prostora za rast.

Još jedan uobičajeni propust je sadnja nekompatibilnih biljaka preblizu jednu drugoj. Ključno je zapamtiti da biljke mogu imati prijatelje i neprijatelje. Jeste Uvijek provjerite jesu li biljke kompatibilne prije nego što ih posadite jednu pored druge.