dobri trikovi

Stručnjak otkriva: Kako mali vrt učiniti vizualno većim?

11.04.2024 u 12:52

Bionic
Reading

U odlomku knjige 'Your Outdoor Room' nagrađivani vrtni dizajner Manoj Malde otkriva trikove zanata koji mogu pomoći da čak i najkompaktnije urbane parcele izgledaju mnogo prostranije. Ovo su savjeti koje će cijeniti svi vlasnici malih vrtova

Vrtnim dizajnerima klijenti često postavljaju pitanje je li moguće njihov mali vrt učiniti prostranijim, a za to postoji nekoliko dobrih trikova. Izgled vrta drastično se mijenja promjenom smjera staze ili uvođenjem promjena razina. Refleksije koje varaju oči, lažni ulazi, skrivene zone i posuđeni krajolici također će pomoći da vaš vrt bude vizualno veći.

Čak se i balkon može činiti prostranijim ako prostor na podu bude čist i prohodan stoga izbjegavate previše nereda i koristite okomite površine za sadnju. Zidna ogledala također mogu prevariti oko i navesti nas da pomislimo da je riječ o puno većem prostoru. A ako želite biti kreativni razmislite o tome da sami ili da unajmite nekoga da naslika pejzažni mural na zidu.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Kako funkcionira promjena razine?

Jedan od najjednostavnijih trikova u malom vrtu je stvaranje više razina. Dodavanjem stepenica i razina, vrt se čini malo većim. Također na taj način posjetitelje se poziva da polako koračaju i razgledavaju, a dodavanjem nekih zanimljivih stvari za razgledavanje na putu, usporavate posjetitelja i zapravo ih navedete da pomisle kako je vrt dosta veći.

Trik s ogledalima

Korištenje zrcala na stražnjoj granici vrta sjajan je trik da se vrt učini većim. Važno je imati cvijeće, grmlje i drveće koje se odražava u zrcalu i koristiti biljke kao što su penjačice ili visoke trave za prikrivanje rubova. Zamagljivanje linija između stvarnih biljaka i odraza dat će dojam da se vrt proteže još dalje.

Kako funkcioniraju lažni ulazi i paravani?

Dodavanje lažnih vrata na zid ili ogradu, sa stazom koja vodi do njih, stvara misterij. Što je iza tih vrata? To jednostavno pitanje daje nam dojam da je vrt veći i da ima više prostora za istraživanje. Samo se pobrinite da vrata odražavaju prevladavajući dizajn u ostatku vrt.

U malom vrtu često možete sve vidjeti odmah, što čini prostor još manjim, ali probirom nekih područja možete prikriti granice i dodati tajanstvenost i intrigu. Tim trikom zavarat ćete mozak da misli da je prostor veći, dok će radoznali umovi željeti saznati što se krije iza njih.

Kako koristiti dijagonalne linije dizajna?

e morate ograničiti svoj dizajn na linije i oblike koji se protežu ravno gore-dolje po vrtu. Neki od najljepših vrtova dizajnirani su dijagonalno - pokušajte postaviti svoju mrežu ili dizajn pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na kuću i pogledajte kako izgleda. Ova tehnika može biti posebno učinkovita na širokim i plitkim parcelama gdje će vam dijagonalna linija dati najdulji vidik kroz prostor.

Ovaj iskusni vrtlar ističe uske trake za sadnju duž perimetra malog vrta s otvorenim prostorom u sredini kao jednu od najčešćih pogrešaka. Kako kaže, upravo to sprječava stvaranje dinamične sheme s ponavljanjem, ritmom i slojevima biljaka. Dijagonalne dizajnerske linije pomoći će stvoriti dublje granice za sadnju, a istovremeno ćete stvoriti skrivena područja za sjedenje, a staze će vijugati kroz prostor, stvarajući dulje putovanje kroz vrt.

Kako 'posuditi' susjedne vrtove?

Dizajneri vrtova često govore o brisanju granica. Ako susjedni vrtovi imaju drveće i grmlje koje je vidljivo iz vašeg vrta, učinite ih dijelom svog dizajna i koristite biljke u svom prostoru slične visine, boje, oblika ili oblika lišća kako biste skrenuli fokus s graničnih linija. Ako ne možete vidjeti gdje jedan vrt završava, a drugi počinje, uspješno ste zamaglili granice, čineći vaš prostor većim. To možete učiniti i s arhitekturom koju možete imitirati s kamenjem s penjačicama.

Kako ponavljanje pomaže?

U malom vrtu previše različitih materijala, boja i biljaka može učiniti prostor pretrpanim, ali ograničavanje palete boja i ponavljanje biljaka i elemenata može pomoći da se vrt čini prostraniji. Pokušajte upotrijebiti isti površinski materijal u različitim područjima, ponavljajući jednu boju ili provući istu biljku kroz sve granice kako biste ujedinili dizajn.