ČEST PROBLEM

Pomažu li magnetne narukvice kod reume?

23.09.2013 u 09:30

Bionic
Reading

Bakrene i magnetne narukvice ne mogu ublažiti bolove i oticanje izazvano reumatoidnim artritisom, pokazalo je najnovije američko istraživanje

Reumatoidni artritis kronična je bolest bez lijeka. Određenim prehrambenim navikama, redovitim vježbanjem i radom 'na sebi', ona se može držati pod kontrolom, ali se ne može izliječiti, s obzirom na to da je riječ o autoimunoj bolesti. Uz konzumaciju analgetika, mnogi posežu za bakrenim ili magnetnim narukvicama, no djeluju li one zapravo?

Istraživači Sveučilišta New York tvrde kako je riječ o 'porezu na maglu'. U svoju su studiju uključili 70 pacijenata s aktivnim simptomima reumatoidnog artritisa koji su nosili jedan od pet različitih uređaja kroz razdoblje od pet mjeseci. Redovito su izvještavali o boli koju su osjećali, stupnju tjelesne ograničenosti i korištenju lijekova, a također su davali uzorke krvi kako bi se nadziralo stanje upale u njihovom tijelu.

I magnetna i bakrena narukvica nisu uspjele u ublažavanju bolova izazvanim reumatoidnim artritisom, tj. nisu bile ništa značajnije od placebo narukvica.

Ostatak teksta možete pročitati ovdje