RESOCIJALIZACIJA BESKUĆNIKA, LIJEČENIH OVISNIKA I BIVŠIH ZATVORENIKA

Pokrenut projekt 'Rješenje za 5' koji pomaže najranjivijim skupinama društva

06.10.2020 u 13:16

Bionic
Reading

Ususret Svjetskom danu beskućnika koji se obilježava 10. listopada, u Zagrebu je danas predstavljen projekt „Rješenje za 5“ koji adresira najranjivije skupine društva: beskućnike, liječene ovisnike te zatvorenike. Projekt u iznosu 1.499.844,00 kn 100% bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj projekta je Udruga PET PLUS

Prema procjenama Hrvatske mreže za beskućnike u Hrvatskoj je trenutačno više od 2 000 apsolutnih beskućnika, osoba koje nemaju nikakav oblik smještaja („krov nad glavom“), dok se po ETHOS tipologiji beskućništva i stambene isključenosti ta brojka penje na 10.000 osoba (imaju fizički zaklon, ali im nisu osigurani osnovni standardi zdravlja i sigurnosti: adekvatna zaštita od elementarnih nepogoda, pristup pitkoj vodi i sanitarnom čvoru, osobna sigurnost i pravo vlasništva). U Hrvatskoj je trenutačno aktivno 14 prihvatilišta s kapacitetima za samo 450 osoba! Za razliku od Finske i Norveške, broj beskućnika u ostatku Europe pa tako i u Hrvatskoj, je u drastičnom porastu unazad par godina. Beskućništvo je stoga jedan od glavnih društvenih problema kojima se bavi strategija Socijalne zaštite i uključivanja EU-a.

Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti RH 2014.-2020. navedene osobe navodi kao najranjivije skupine društva. Projekt „Rješenje za 5“ multidisciplinarnim pristupom i širokom mrežom usluga i aktivnosti otklanja prepoznate teškoće navedenih ciljnih skupina, uključujući i one koji tek izlaze iz kaznionica ili terapijskih zajednica, a kojima direktno prijeti socijalna isključenost. Ukoliko se te osobe vrate u sredinu iz koje su otišle i nemaju intenzivnu stručnu podršku često recidiviraju, zato je prevencija aktivnostima koje udruge provode - rješenje za ocjenu pet.

Cilj projekta je doprinijeti uspješnijem socijalnom uključivanju korisnika udruga – beskućnika i liječenih ovisnika – u društvo te im pružiti sigurno mjesto otvorenog tipa iz kojeg će se lakše uključiti u društvenu zajednicu. Pravo na život u zajednici jedno je od temeljnih ljudskih prava te se projekt „Rješenje za 5“ temelji na jačanju kompetencija ovih skupina za život u zajednici.

Udruge STIJENA RESOC i PET PLUS provodit će psihosocijalno osnaživanje i pripremu za izlazak u terapijskoj zajednici i zatvorskim ustanovama kao dio pripreme za uključivanje korisnika u projekt. Tijekom tog procesa motivirat će se i selektirati korisnike, s naglaskom na one s neriješenim stambenim pitanjem, koji kontinuirano pristižu u potrazi za pomoći, podrškom i rješenjima za svoje osnovne potrebe.

Udruga DOM NADE provodit će aktivnost poludnevnog boravka za korisnike s organiziranim dnevnim aktivnostima. To je mjesto gdje će se korisnici osjetiti prihvaćenima i osobama u punom smislu, gdje će sa sebi sličnima podijeliti svoje životne priče, ali i zadovoljiti osnovne potrebe (održavanje osobne higijene, pranje rublja, konzumiranje toplih napitaka, grickalica i sl.). Provedba zajedničkih aktivnosti donosi izazov prihvaćanja i tolerancije – osobina čije je razvijanje važno za uspješnu integraciju u društvo.

Udruga PET PLUS, nositelj projekta, neprofitna je organizacija koja djeluje od 2000. godine, iza sebe ima više od 30 provedenih raznih projekata kojima se poboljšavao život pojedinaca u zajednici. Misija Udruge PET PLUS je činiti promjene u društvu proaktivnim sudjelovanjem u razvoju civilnog društva te sustavnim pružanjem konkretne pomoći osobama u nepovoljnim životnim situacijama. Udruga dugogodišnjim radom putem Terapijske zajednice PET PLUS u mjestu Orle pomaže osobama koje se bore s ovisnostima. Posebnim projektima koje financira Europska unija udruga smisleno i kreativno poboljšava životne prilike osoba bez doma, onih koji su privremeno bili lišeni slobode te građane poput umirovljenika koji se nalaze u nepovoljnim životnim okolnostima. Rehabilitacija, resocijalizacija i edukacija u svrhu poboljšanja života čovjeka tri su pilara i temeljne odrednice rada i djelovanja udruge.