mentalno zdravlje djece

Mijaus mace zagrlite i zdrave navike prigrlite

24.02.2024 u 09:29

Bionic
Reading

Djetinjstvo često smatramo bezbrižnim dobom ispunjenim igrom i druženjem, u kojem su jedini zadaci djece odlasci u školu, higijena i redoviti obroci. Problemi s kojima se suočavaju naša djeca ponekad nam se čine bezazlenima, a nerijetko znamo umanjivati njihovu važnost uspoređujući je s našim odrastanjem. Međutim, zaboravljamo jednu iznimno važnu stvar, djetinjstvo je doba mentalnog i fizičkog razvoja u kojem se svako dijete na svoj način suočava s brojnim izazovima i ono presudno utječe na to kakva će osoba jednoga dana postati

Pored iznimno važne brige o fizičkom zdravlju, potrebno se snažno fokusirati na mentalno zdravlje djece, jer je ono ključ koji im omogućuje ostvarivanje vlastitih potencijala. Brige oko obveza, strah od neuspjeha, vršnjačko zlostavljanje, konfliktni odnosi u obitelji samo su neki od rizika koji mogu utjecati na mentalno zdravlje djece, a prebacivanjem društvenog života djece u online svijet, njihov se broj znatno povećao.

Projekt 'Mijaus Family'

U mreži potencijalnih mentalnih rizika za djecu, kao roditelji ponekad nismo dovoljno educirani za odabir ispravnog pristupa kojim ćemo uspostaviti kvalitetan dijalog s djecom, naučiti ih zdravim navikama i razumjeti njihove probleme. Najčešći razlog pogrešnog odabira odgojnih metoda su ubrzana svakodnevica i novi trendovi koje nameću društvene mreže.

U cilju educiranja roditelja o ispravnom usmjeravanju odgoja djece prema suradnji i razumijevanju, ali i upućivanja djece na zdrave životne navike i korake kojima će na uspješan način očuvati te kvalitetno razvijati svoje mentalno zdravlje, trgovački lanac Studenac u suradnji sa stručnjakinjama na području odgoja i zdravlja djece, pokrenuo je projekt 'Mijaus Family'. Na mrežnoj stranici projekta i kroz program vjernosti, djeca će dobiti priliku upoznati se s članovima 'Mijaus Family' te kroz igru, edukativna videa i interaktivni sadržaj naučiti više o zdravim životnim navikama i uspješnom suočavanju s problemima koji ih opterećuju.

'Ključno je educirati roditelje'

Rezultati brojnih istraživanja upućuju kako je za postizanje zdravog mentalnog razvoja djece iznimno važno sustavno educirati roditelje u cilju ispravnog usmjeravanja njihovih odgojnih metoda. „Nacionalna slika mentalnog zdravlja i mladih u Hrvatskoj pokazuje zabrinjavajuće trendove koji su zapravo preslika globalnih problema. Zato je ključno educirati roditelje o rizicima, ali i važnosti usmjeravanja odgoja djece prema njihovom pozitivnom emocionalnim razvoju kako bi jednoga dana postale cjelovito razvijene osobe. Roditelji moraju poznavati karakter svoga djeteta i na temelju njega pristupiti dijalogu s njime. U tom procesu ne smije dolaziti do osuđivanja, već potpunog razumijevanja. Važno je razviti pozitivnu emocionalnu povezanost s djetetom koja će omogućiti postizanje njegove emocionalne stabilnosti u zreloj dobi.

Zbog toga je projekt 'Mijaus family' iznimno dragocjen, jer djeci pruža emocionalno utočište i razvoj kroz interakciju s igračkama i edukativni sadržaj, a roditeljima daje smjernice koje će im pomoći pri emotivnom povezivanju s djecom“, istaknula je doc. dr. sc. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih u Službi za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Emocionalno opismenjavanje djece

Važan segment projekta 'Mijaus family' je i emocionalno opismenjavanje djece koje podrazumijeva učenje o emocijama, odnosno načinima kojima možemo prepoznati i razumjeti vlastite emocije i emocije drugih. Kako bi se ono provelo na najbolji mogući način, potrebna je dobra suradnja odgojitelja i roditelja. „Kvalitetna suradnja odgojitelja i roditelja od izuzetne je važnosti za adekvatan psiho-emocionalni razvoj djeteta jer se njome odgojni pristup ujednačava i prilagođava emocionalnom stupnju razvoja djeteta čime se postiže bolja spoznaja o njegovim individualnim potrebama. Drugim riječima, dobrom suradnjom roditelja i odgojitelja postići će se visoka razina emocionalnog opismenjavanja djece koje je iznimno važno za njihov kvalitetan razvoj u zrelu odraslu osobu.

Projekt 'Mijaus Family' svojim je sadržajem usmjeren upravo na emocionalno opismenjavanje i adekvatan emocionalan razvoj djece. Naime, edukativnim sadržajem objavljenim na službenoj stranici kontinuirano će se pružati praktični i stručni savjeti roditeljima, odnosno nadograđivati njihovo odgojno znanje. S druge strane, djeca će kroz zabavni interaktivni sadržaj na stranici te igrom s macama iz 'Mijaus obitelji' moći uputiti roditelje na svoje emocionalne potrebe, objasnila je Emina Pršić, odgojiteljica, spisateljica i osnivačica udruge 'Moć spoznaje'.

Edukativni program vjernosti

'Naš ovogodišnji program vjernosti 'Mijaus Family' usmjerili smo na važnu i aktualnu misiju očuvanja mentalnog zdravlja djece i upoznavanja s važnim životnim navikama. Stručnjakinje s kojima smo surađivali u njegovoj pripremi uputile su nas kako je sve više mentalnih rizika s kojima se djeca suočavaju te kako roditelji nisu dovoljno educirani da bi efikasno pratili trendove koji oblikuju njihovu djecu i spoznali probleme koji ih opterećuju. Kako bismo cjelovito pristupili navedenim problemima, projekt smo usmjerili prema stapanju segmenata odgoja i igre u edukativni program vjernosti. Naime, djeca će kroz interakciju sa sadržajem i igračkama spoznati vrijednost zdravih životnih navika i naučiti kako se nositi s problemima, a roditelji će dobiti vrijedne informacije prema kojima će kvalitetnije fokusirati svoj odgojni pristup. Veselim se što će djeca uživati u druženju s Hrdom, Hildom, Šimom, Macom Igralicom, Olijem i Micom Mazilicom, a roditelji puno toga naučiti od naše 'Mijaus Family', poručila je Miranda Mladin, direktorica marketinga u Studenac d.o.o.