nagradnjače

Poklanjamo srebrne naušnice inspririrane hrvatskim nasljeđem

09.04.2018 u 12:39

Bionic
Reading

Licitar, tradicionalni zagrebački motiv oblika srca, a inače starohrvatski kolač od meda, poznati je ljubavni motiv i zaštitno lice Zagreba i okolice

Tradicija izrade kolača 'Licitara' kreće još u srednjem vijeku. Izrađivan s namjerom prenošenja simbolike ljubavi, postaje omiljen odabir simboličnog poklona mladića djevojkama.

Žarke crvene boje, ukrašen bijelim šarama i često - ogledalcem šalje poruku o 'ogledalu zaljubljenosti' i osjećaju kako u voljenoj osobi vidimo vlastitu polovicu. Jedna od legendi kaže kako bi mladić u trenutku kada bi se djevojka ogledala u Licitaru stao pored nje, kako bi i on bio u odrazu, te bi tako zajedno stvorili prikaz zaljubljenog para u srcu.

Danas je motiv licitara autohtoni hrvatski suvenir te uz priču o hrvatskoj baštini nastavlja nositi poruku poklona ljubavi, a o njegovoj snazi govori i činjenica kako je 2010.g. upisan na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Poklanjanje 'Licitara' kao iskaz zaljubljenosti, ljubavi i privrženosti kroz godine postaje utvrđeni običaj, a danas se ljubav preko licitara ne izražava samo partneru, već i drugim voljenim osobama - obitelji i prijateljima. Najčešće viđen na sajmovima, crkvenim događanjima ili u suvenirnicama, ovaj poznati starozagrebački spoj boja i oblika postaje inspiracija za brojne ukrasne predmete, odjeću i nakit.

Upravo ovaj motiv inspirirao je zlatarnicu Rodić u izradi naušnica, koje se danas nalaze u prekrasnoj kolekciji tradicionalnog hrvatskog nakita.

'Ručna izrada nakita direktno ostavlja osobni trag na nakitu - taj potpis koji generički nakit ne može postići. Ako se na to nadoda snaga starohrvatskih motiva prenošena iz generacije u generaciju, dobivamo komad nakita koji nema samo visoku estetsku komponentu, već predstavlja simbol pripadnosti, poštovanja baštine i običaja te bez ijedne riječi priča priču staru stotinama godina.' objašnjava Tomislav Rodić.

Uz 'Licitare', iz pomno odabrane kolekcije starohrvatskog nakita zlatarnice Rodić, ističemo šibenske i dubrovačke 'Botune' te prepoznatljive naušnice s područja Dubrovnika - 'Konavoske'. Sav nakit je rađen ručno te je moguća narudžba u srebru, srebru s pozlatom ili sivim premazom, žutom i bijelom zlatu.

  • +9
Zlatarnice Rodić - Tradicija, pouzdanost, unikatan dizajn i izrada po željama Izvor: Promo fotografije / Autor: Jasen Čeko

Nakit možete naći na adresi Bakačeva 11, nasuprot Zagrebačke katedrale ili pak u Jurišićevoj 10. Također, ako imate zamisao prekrasnog poklona, burme ili pak nakita koji dugo priželjkujete a nigdje nema baš takvog - javite se mailom websale@zlatarnicarodic.hr ili telefonom 014814936 s upitom. Opcije su neograničene!

https://m.facebook.com/profile.php?id=100007145700978

Tportal i zlatarnica Rodić poklanjaju jednoj čitateljici ili pak čitatelju koji će ovako iznenaditi svoju voljenu srebrne naušnice s motivom Licitarskog srca. Dobitnik je Ivana Stelmah.