ZA SVAKOGA PO NEŠTO

Planirate preuređenje? Ovo su najveći trendovi u uređenju interijera, a sigurno će vas inspirirati za male (ili velike) promjene

09.05.2021 u 17:59

Bionic
Reading

Tapete, naglašena rasvjeta, zemljani tonovi, tropski stil – samo su neki od brojnih trendova u uređenju interijera ove sezone. Ako se i vi pripremate svom domu priuštiti mali 'makeover', savjeti profesionalnih dizajnera svakako će vam dobro doći

Svake godine proljeće i buđenje prirode nagnaju nas na promjene, od stila odijevanja i frizure pa do uređenja domova. Praćenje najnovijih trendova za uređenje interijera pritom može biti popriličan izazov.

Toliko različitih boja, ukrasnih predmeta i stilova teško je popratiti. Stoga je najbolje biti vjeran sebi i svojim željama te ih samo malo osvježiti novitetima. Kako bi proces preuređenja bio užitak, savjeti vrhunskih dizajnera interijera o najnovijim trendovima ove godine poslužit će vam kao odlična pomoć i inspiracija.

Povratak zidnih tapeta

Smatrate tapete potpuno zastarjelima? Razmislite još jednom. Dizajner Justin Q Williams ističe upravo njih kao jedan od najboljih načina da osvježite prostor. 'Trendovi dolaze i prolaze, ali onaj koji je definitivno u porastu su tapete. Ne onakve kakve imaju vaši djedovi i bake, već zabavni, funky dizajn koji doista transformira prostor', kaže Williams za mydomaine.com.

Samo jedno, ali efektno rasvjetno tijelo u kuhinji

Kuhinja je savršeno mjesto za eksperimentiranje kuhanjem, ali i upečatljivim dizajnerskim rješenjima. Leah Alexander ističe da dosadašnji veliki trend od tri rasvjetna tijela iznad šanka ili kuhinjskog otoka jasno zamjenjuje jedno, vrlo efektno svjetlo. 'Obožavam ovaj trend jer otvara prostor i djeluje znatno efektnije', kaže Alexander.

Bočna zidna svjetla

Sljedeći veliki trend je bočna rasvjeta, a upravo ovakva svjetla mogu potpuno promijeniti atmosferu određene prostorije. 'Do sada smatrana tradicionalnim načinom uređenja, bočna rasvjeta je ove godine vrlo trendi. Način je to da prostoriji date doista dojmljiv izgled', kaže Williams te preporučuje postavljanje bočnih svjetiljki u kupaonicu jer će sigurno privući pažnju, osobito ako ih kombinirate s tapetama.

Utjecaj kulture i povijesti

Ono što nikada ne izlazi iz trenda je naslijeđe. Premda Pinterest obiluje vrijednim dizajnerskim idejama, dizajnerica Iman Stewart savjetuje da pogledamo dalje od zaslona i ukrasimo dom onim što nas nadahnjuje: vlastitom kulturom i poviješću. Također savjetuje unošenje osobnosti u svaku prostoriju jer upravo to daje onaj poseban efekt i toplinu.

Hobiji su na cijeni

Hobiji i male strasti sve više dolaze do izražaja prilikom uređenja prostora. 'U domovima provodimo sve više vremena, a umjesto kupovine umjetnina i različitih ukrasa, uočava se trend kreativnih rješenja kojima osobni hobiji postaju i ukras doma, poput ljubavi prema putovanjima ili glazbi. Ti se predmeti sada radije izlažu pogledima, a ne skrivaju u ormaru. Jedan od meni najdražih primjera je vješanje gitare na zid kućnog ureda', kaže Alexander.

Zemljani tonovi

Tonovi u toplim zemljanim nijansama vladajući su trend uređenja interijera i čini se da će se zadržati dulje vrijeme. 'Na temelju trendova u dizajnu i dekoru za 2021. godinu, sve su popularniji zemljani tonovi, a savršen primjer za to je boja urbane bronz, čiji dizajn potpisuje Sherwin Williams', kaže Stewart. Također je ove godine vrlo popularna zelena boja i možemo je vidjeti doista svugdje, od pločica i stolica pa do zelenih zidova u blagovaonici.

Boje dragulja

Potpuno suprotno od zemljanih tonova, tu su sve nijanse boja dragulja. Nijanse poput smaragdnozelene, safirnoplave, tamnije ljubičaste i boje fuksije samo su neke iz ove palete, a ove boje oživjet će prostoriju te joj dati potpuno svjež izgled. Odlična kombinacija su, naprimjer, luksuzni materijali i smjela zelena nijansa koji će donijeti dašak karipskog otočja u vaš dom.

Tropski utjecaj

Premda ove godine plaže i tropsko otočje možemo samo sanjati, to ne znači da tropski raj ne možete stvoriti u svom domu. 'Urbane džungle u domovima postale su jako popularne, a tajna se krije u biljkama, pravima ili njihovim uzorcima na namještaju', kaže Sarah Reed iz Arbor & Co. te dodaje da su uzorci cvijeća, lišća i drveća, sobne biljke i cvjetne tapete pravi trend.

Afrički utjecaj

Dizajnerski trendovi donose i sve više afričkih elemenata u naše domove. Detalji poput ratana, kamenja i ostalih prirodnih materijala vladaju interijerima i kreiraju domove za istinsko uživanje.

Kućni uredi

Kako je posao od kuće postao novo normalno, u domu je postalo važno odvojiti dio za kućni ured. 'Kućni uredi postaju središnja točka doma, pa se često manje korištene prostorije poput blagovaonice i gostinjske sobe prenamjenjuju u radni prostor', kaže Stewart.

Prostor za opuštanje

Ljudi sve više cijene mir i opuštanje te se trude urediti ugodan prostor posvećen nečemu meditativnom, bilo to čitanje, slušanje glazbe ili meditacija.

Istaknuta uzglavlja kreveta

Uzglavlje je odličan način da učinite zanimljivijim neutralni izgled spavaće sobe, a neutralna boja uzglavlja prilagodljiva je svakom stilu. Također, krevet s baldahinom odličan je za dodavanje doze dramatičnosti.

Maksimalizam

Nakon provedenih skoro godinu dana kod kuće i gledanja u prazne zidove mnogima je dosadio minimalizam te su itekako spremni za promjene. Sada vlada trend maksimalizma te su vizualno zanimljivi detalji i živahni ukrasi itekako poželjni. Naglasak je na osobnosti i smionosti što kreira eklektičan stil.

Ostanite vjerni onome što volite

Dizajneri naglašavaju da se u domu moramo osjećati ugodno te je bitnije ukrasiti ga predmetima koje volimo nego pratiti najnovije trendove.