TESTIRANJE PROMISKUITETA

Pitate se hoće li vas varati? Proučite njegovu osobnost!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.07.2011 13:25
  • Objavljeno 26.07.2011 u 11:39
hotel gost seks

hotel gost seks

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Želite znati hoće li vas varati partner ili partnerica? Pomno promotrite njihovu osobnost jer ona, kako pokazuje najnovije istraživanje, otkriva sklonost promiskuitetu

Istraživanje koje su proveli stručnjaci s kanadskog sveučilišta Guleph pokazuje da postoji snažna povezanost između čovjekove osobnosti i njegovog ponašanja u vezi. Sudeći prema rezultatima istraživanja, muškarci i žene koji su nervozni i nesigurni zbog svoje prezentacije seksualnih vještina u krevetu skloniji su varanju svojih partnera. Muškarci koji su u životu skloni rizicima i koje je lako

seksualno uzbuditi uglavnom su skloni promiskuitetu.

Ženama je pak kvaliteta odnosa najvažnija pa je tako studija pokazala da su žene koje su nezadovoljne odnosom s partnerom sklonije nevjeri, a vjerojatnost prevare postaje i do tri puta veća ukoliko žena osjeća seksualnu nekompatibilnost s partnerom.

Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo da karakteristike osobnosti i interpersonalni odnosi jasnije otkrivaju sklonost promiskuitetu od religije, bračnog statusa, obrazovanja i spola.

U istraživanju je sudjelovalo 506 muškaraca i 412 žena koji su izjavili da su trenutno u monogamnim seksualnim vezama. Nije bilo velike razlike u vjernosti između muškaraca i žena. Točnije, uočeno je promiskuitetno ponašanje kod 23 posto muškaraca te 19 posto žena.

'Dugo se smatralo da mnogi drugi čimbenici utječu na sklonost prevari, ali sada smo otkrili da najveća poveznica leži u osobnosti. Primjerice, živahni muškarci koji se ne boje rizičnih situacija u životu brže i lakše upustit će se u prevaru od onih mirnijih osobnosti', istaknula je profesorica Robin Milhausen koja je radila na istraživanju. Znanstvenica Milhausen upozorava i da bi muškarci trebali obratiti pozornost na razinu zadovoljstva u vezi jer je to snažan pokazatelj mogućnosti prevare. Međutim, isto tako upozorava da rezultate studije treba uzeti s oprezom jer postoji mnogo drugih varijabli koje predviđaju nevjeru, a nisu bile uključene u istraživanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi