ZIMSKA POSLALSTICA

Pet koraka do ukusne i hrskave slanine

02.03.2015 u 08:50

Bionic
Reading

Malo je onih koji mogu odoljeti hrskavoj i primamljivoj pečenoj slanini, ali treba je znati pripremiti tako da bude hrskava, ali ne suha i zagorena

Epicurious Test Kitchen eksperimentirao je dok nije došao do zaključka kako se zapravo prži idealna hrskava slanina. Za Yahoo Food otkrio je korake kako to postići i u čemu najčešće griješimo.

Ako stavite hladnu slaninu na vruću tavicu, masnoća unutar nje neće se stići rastopiti, a mesni dio će prebrzo zagorjeti. Stoga je prvo pravilo da tava ne smije biti zagrijana. Slaninu treba staviti odmah na tavu pa tek onda na vatru jer kako će se zagrijavati dno posude, zagrijavat će se i slanina i polako topiti. Tako ćete izbjeći zagorijevanje mesnog dijela.

Testiranje je pokazalo kako je za pečenje slanine najbolja tava od lijevanog željeza jer su manje šanse da će zagorjeti, a i treba manje vremena za pripremu.

Jedan od trikova nezagorene, optimalno pečene slanine jest i taj da dodate malo vode. Ona će usporiti proces pečenja, ali će na kraju ispariti. No ako volite hrskaviju i slaniju slaninu, trik s vodom nije za vas jer je u ovakvom testu bila i manje hrskava i manje slana. Ovaj način pečenja možda je boli za jela u kojima ćete slaninu koristiti kao dodatak, poput salate.

Imate li veliku količinu slanine za prženje, tava nije dobro rješenje jer ćete postupak morati ponavljati nekoliko puta. No pećnica je zato odlična zamjena. Trakice slanine možete jednostavno postaviti na rešetke, a ispod staviti lim zbog masti koja će kapati. Možda će vam se ovaj način i više svidjeti nego prženje u tavi, a pećnica treba biti prethodno zagrijana na 230 stupnjeva Celzijevih.

Ako baš želite eksperimentirati, može probati i s pripremom u mikrovalnoj pećnici. Sami najbolje znate koja bi to jačina bila, a nakon nekoliko proba, doći ćete do idealne minutaže koja je potrebna za ukusnu slaninu.