RIJEČI NISU BITNE

Pazite kako, a ne što govorite bebi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.01.2012 10:03
  • Objavljeno 10.01.2012 u 07:00
mama beba dijete obitelj

mama beba dijete obitelj

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Prema novom istraživanju britanskih znanstvenika, bebe shvaćaju što njihove majke govore iako ne znaju jezik kojim ona govori

Istraživači su pokazali da djeca reagiraju na isti način kad se mama glasa bez obzira na to govori li ona engleski ili grčki jezik i time dokazali ono s čim su roditelji upoznati već godinama - bebe razumiju ton majčina glasa, a ne njezine riječi.

Promatrane su reakcije jednogodišnjih beba čije su mame igrajući se s njima izgovarale engleske riječi 'whoops' i 'there'. Zatim su majke istim tonom glasa počele izgovarati te riječi na grčkom jeziku, što je kod beba izazivalo potpuno iste reakcije, bez obzira na jezik.

Istraživanje je provedeno sa 84 djece u dobi između 14 i 18 mjeseci tijekom jedne godine i pritom nijedno dijete nije prethodno došlo u doticaj s grčkim jezikom.

Voditeljica istraživanja dr. Merideth Gattis objasnila je da ovaj rad pokazuje da je djeci za razumijevanje dovoljan samo ton glasa jer su jednako reagirala na riječi izgovarane na engleskom i grčkom jeziku, koji nitko od djece ne razumije. Reakcija na ton roditeljskog govora od vrlo rane dobi pokazuje nam da je ton glasa stvarno koristan signal što netko misli, pa rezultati studije nedvojbeno pokazuju da je manje važno što je roditelj rekao nego kako je to rekao.

Na preporuke patronažnih sestara roditeljima da razgovaraju sa svojom bebom često nailaze na odgovor da ne znaju što bi pričali, no ova im studija pokazuje da je važnije obratiti pažnju na ton kojim će se obraćati bebi nego na sadržaj razgovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi