zdravlje mozga

Poboljšajte svoje mentalne sposobnosti uz ovih pet navika koje preveniraju demenciju

20.08.2023 u 17:44

Bionic
Reading

Od šetnji s prijateljima preko meditacije i rutine spavanja do bavljenja sportom i više zahvalnosti; stručnjaci su izdvojili ključne navike uz koje ćete poboljšati zdravlje svog mozga

Za razliku od velike pozornosti koja se u današnje doba posvećuje jačanju i oblikovanju mišića, rad na funkcijama mozga dobiva gotovo neznatnu pozornost. Dapače, mnogi zaboravljaju da je uopće riječ o organu koji se može (i mora) vježbati, čime riskiraju pad kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi.

Sve dok ih ne zadesi neko ozbiljnije stanje ili nastupi svijest o opasnosti od demencije, malo tko će se upustiti u svakodnevno vježbanje mozga kako bi unaprijedio sposobnosti poput koncentracije, kritičkog razmišljanja, fokusiranosti, kreativnosti, isl.

No, baš kao što svakodnevno peremo zube kako bismo prevenirali karijes ili mažemo kremu za sunčanje kako bismo se zaštitili od UV zračenja, jednako tako bismo trebali vježbati svoje mentalne sposobnosti kako bismo se zaštitili od kognitivnog pada i demencije u starijoj dobi, ističu liječnici.

Bilo da ste u 20-ima ili 60-ima, donosimo pet navika koje su osmislili stručnjaci kako biste na dnevnoj razini jačali svoje mentalne kapacitete i ojačali svoj mozak.

Šećite s bliskom osobom

Redovita tjelesna aktivnost jedna je od najboljih stvari koju možete učiniti za svoje zdravlje; kako fizičko, tako i mentalno! Istraživanja su pokazala da starije odrasle osobe koje redovito prakticiraju šetnje imaju znatno manji rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti od onih koji nisu navikli često šetati.

Još bolji način da ojačate svoje mentalne sposobnosti dok šećete jest da pozovete blisku osobu jer će kombinacija fizičke aktivnosti i osjećaja povezanosti pridonijeti smanjenju stresa, a to troje je pravo 'ubojito oružje' u borbi protiv demencije.

Meditirajte deset minuta dnevno

Poznato je da je stres veliki neprijatelj kognitivnih funkcija, a znanstveno je dokazano i kako izlaganje kroničnom stresu oštećuje hipokampus i slabi pamćenje.

'Moj tim je na Sveučilištu UCLA proveo istraživanje koje je pokazalo da desetominutna meditacija ne samo popravlja raspoloženje, već i kognitivne funkcije. Ne, ne trebate se zarediti u nekom samostanu da biste je prakticirali, već odvojiti samo malo vremena svaki dan za ovu jednostavnu 'aktivnost', koja čini toliko veliku razliku', rekao je dr. Gary Small.

Samo brzinskom pretragom interneta naići ćete na razne tečajeve meditacije te vođene snimke, a ključno je da pronađete onu koja je po vašoj mjeri kako biste lakše ostali dosljedni.

Vodite dnevnik zahvalnosti

Ciničnost nije loša samo za raspoloženje, već i za mentalno zdravlje, jer istraživanja pokazuju kako učestalo negativno razmišljanje povećava rizik od demencije i pada kognitivnih sposobnosti.

Trenirati se da u svemu vidite (i) ono dobro snažan je alat u jačanju mozga, a u tome vam može pomoći vođenje dnevnika zahvalnosti.

'Ako vam ova aktivnost ne zvuči osobito privlačno, uvijek imate opciju napisati e-mail dragoj osobi u kojoj ćete istaknuti na čemu ste sve zahvalni u svom životu i vašem odnosu. To će vas i još više zbližiti, a znamo koliko je bliskost s drugima važna za rad mozga', napominje dr. Jessica Fredericksen.

Pridržavajte se rutine spavanja

'Naša tijela imaju limfni sustav kako bi ga oslobodio svih suvišnih tvari, ali naš mozak to nema. No, istraživanja su pokazala da se tijekom sna određene moždane stanice skupljaju i bubre kako bi cerebrospinalna tekućina mogla lakše prolaziti i čistiti sve što se nakupi u mozgu tijekom dana', pojasnio je dr. Daniel Rifkin.

Ovo otkriće navelo je Rifkina i druge istraživače da utvrde kako bi povezanost između nedostatka sna i Alzheimerove bolesti mogla imati veze s nedostatkom vremena koje mozak dobiva da očisti toksine. Sukladno tome, čak jedan samo jedan sat spavanja manje od preporučene količine sna svake noći povećava rizik od demencije!

Najbolji način za borbu protiv nedostatka sna? Održavajte dosljedno vrijeme spavanja koje omogućuje najmanje sedam sati sna tijekom noći.

Bavite se sportom

Učenje je još jedan ključni element za zdravo funkcioniranje mozga. Ali, učenje novog jezika ili vještina nije jedini način na koji možete prakticirati ovu smjernicu.

Naime, ako doista želite držati mozak 'na nogama', Frederickson preporučuje bilo koji društveni hobi koji ima fizičku komponentu. Bilo da se radi o ulasku u studio joge, pohađanju tečaja plesanja ili igranju košarke s prijateljima, svaka aktivnost koja kombinira fizičku snagu, učenje i društveni angažman zajamčeno će jačati mozak.

Poboljšanje zdravlja vašeg mozga ne mora značiti usvajanje novog načina života. Najvažnije je pronaći aktivnosti u kojima iskreno uživate i kojih se možete držati. Integracija nekoliko navika pogodnih za mentalne funkcije može značajno utjecati na to koliko dobro vaš mozak radi danas, sutra i godinama kasnije.