PROBLEMI SA ZDRAVLJEM

Što sve uzrokuje kroničnu bol i na koji se način nositi s njom

19.08.2023 u 16:52

Bionic
Reading

Mnogo je razloga za kroničnu bol. Za razliku od akutne boli, kronična bol ne nestaje nakon ozljede ili bolesti - u nekim slučajevima nepoznati su razlozi zbog kojih se događa

Nije lako živjeti s boli koja nikako ne prestaje, a prema riječima dr. Tare-Lin Hollins, različiti su uzroci kronične boli koja se razlikuje od one 'obične', o čemu ovise i mogućnosti liječenja.

Što je kronična bol?

Najbolji način da shvatite što je kronična bol je razumjeti na što se ona odnosi. Liječnici je dijele u dvije kategorije:

Periferna bol

To je oštra bol koju osjećate lokalno, a može se pojaviti zbog ozljeda, infekcija ili izloženosti toksinima. Periferna bol obično je znak upozorenja tijela da nešto nije u redu i da postoji problem koji treba riješiti. Ova vrsta boli često se liječi lijekovima koji se izdaju bez recepta.

Centralizirana bol

Centralizirana je bol, s druge strane, kompliciranija. To je stalna bol - koja se ponekad naziva i neuropatska bol - koja se događa kada dođe do oštećenja živaca. Kada se to dogodi, tijelo ne šalje ispravno signale i tada osjećate kroničnu bol.

Ovaj se osjećaj može usporediti i sa situacijom koja je dobro poznata svima. Npr. bili ste na rock koncertu ili vrlo glasnoj predstavi. Taj način na koji osjećamo buku u ušima možemo usporediti s načinom na koji periferna bol utječe na tijelo - trenutačno. Ali nakon što je bend završio s nastupom i otišli ste kući, nastavili ste čuti zvonjenje u ušima. Upravo tako centralizirana bol utječe na nas - ima dugotrajan učinak.

'Sve više i više shvaćamo da liječenje samo periferne boli nije dovoljno za pacijente koji također osjećaju centraliziranu bol', kaže dr. Hollins.

Konkretni primjeri kronične boli uključuju osjećaje boli, grčeve ili druge oblike nelagode, uključujući migrene i glavobolje, kao i bolove u leđima, vratu i zglobovima.

Iako ponekad može biti teško dešifrirati vrstu boli koju osjećate, savjetovanje s liječnikom može vam pomoći da dobijete jasan odgovor na to imate li posla s perifernom ili centraliziranom boli (ili nije nemoguće - kombinacijom oboje).

Uobičajeni uzroci kronične boli

Centralizirana bol povezana je s kroničnom boli. Tradicionalno, liječnici su mislili da se centralizirana bol javlja samo prilikom ozljeda živaca kao što su ozljede leđne moždine ili moždani udar. Ali sada znamo da postoji mnoštvo drugih stanja koja mogu dovesti do kronične boli. A njihovo razumijevanje koristan je korak u saznanju kako upravljati boli i poboljšati kvalitetu života.

Neki dobro poznati uzroci kronične boli uključuju sljedeće tegobe:

Fibromialgija: karakterizira je raširena bol u zglobovima, mišićima i kostima, obično u obliku tupe boli...

Artritis: bol se također javlja u zglobovima, obično u obliku tupe boli.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS): bolovi u trbuhu i grčevi mogu se pojaviti zbog IBS-a, kao rezultat veze između crijeva i mozga. Kronična bol uzrokovana IBS-om često se sastoji od grčeva i oštre boli u području trbuha ili čak bolova u leđima.

Kronična bol u donjem dijelu leđa: stalna bol u donjem dijelu tijela može potjecati iz raznih izvora, uključujući već postojeću ozljedu ili specifično stanje, poput išijasa ili hernije diska.

Kronična glavobolja ili migrene: iako su glavobolja i migrena različite, kroničnu bol možete imati zbog bilo koje od njih. Glavobolje ili migrene smatraju se kroničnima ako ih osjećate 15 ili više dana u mjesecu.

Endometrioza: ovo stanje utječe na područje zdjelice i trbuha te može uzrokovati kroničnu bol u zdjelici tijekom menstrualnog ciklusa ili i prije i nakon njega. Također može uzrokovati probleme s probavom i opću bol u želucu.

Sindrom kroničnog umora: netko sa sindromom kroničnog umora vjerojatno će osjetiti bolove u tijelu, glavobolju i upalu grla, uparene sa simptomima kao što su ekstremna iscrpljenost, umor i poremećaji spavanja.

Kako se promijenilo liječenje kronične boli

Liječnici su nekad npr. tražili da ocijenite svoju bol na ljestvici od 0 do 10 kako bi vidjeli kako lijekovi djeluju, no treba reći da ovaj format možda neće najbolje funkcionirati za svakoga, osobito ako vas muči kronična bol.

Isto tako, dvije osobe mogu imati ocjenu boli 8, ali jedna može provesti cijeli dan previjajući se na krevetu dok druga ide u kupovinu i uredno obavlja svakodnevne obaveze.

U mnogim slučajevima liječnici će pokušati testirati i kako bol utječe na sposobnost obavljanja zadataka te će pronaći odgovarajući način na koji se mogu liječiti zdravstvene tegobe.

Ako ste godinama živjeli s bolovima u kralježnici, koljenima, s glavoboljama, artritičnim bolovima ili upornim bolovima nakon operacije, razmislite o posjetu liječniku. Možda ćete trebati pomoć za centraliziranu bol, a dostupne opcije liječenja mogu vam pomoći u ublažavanju simptoma i tada možete puno lakše živjeti svoj život.