povisuje želučanu kiselinu

Evo kako ćete provjeriti smijete li piti kavu na prazan želudac

26.08.2023 u 09:31

Bionic
Reading

Stručnjaci ističu da kofein potiče stvaranje želučane kiseline, ali i da to ne mora nužno biti štetno za zdravlje

Jutarnja kava mnogima je omiljeni ritual koji se ne preskače ni pod koju cijenu. No to ne vrijedi za doručak, pa često možemo čuti pitanje - koliko je, zapravo, štetno piti kavu na prazan želudac?

Gastroenterolozi i nutricionisti godinama raspravljaju o ovom pitanju, a generalno uvaženo mišljenje jest da bi se prije ispijanja prve kave trebalo pojesti barem pokoji zalogaj.

Posljednja istraživanja ipak navode da kava na prazan želudac nije štetna sama po sebi, ali i da može izazvati razne osjećaje nelagode, uslijed kojih vrijedi prilagoditi svoju rutinu.

'Zapravo postoji niz koristi povezanih s konzumacijom kave kada je riječ o probavnom traktu. Ona je, u pravilu, na lošem glasu zbog visokog postotka kofeina i dodanog šećera, ali s medicinskog stanovišta stoljećima se upotrebljava', ističe dr. Sunana Sohi za Huff Post.

Pripazite na pojavu bolova

Kava je sama po sebi kiselo piće te utječe na razinu želučane kiseline na više načina, ponajviše poticanjem proizvodnje hormona gastrina.

Kao rezultat toga, neki se ljudi mogu suočiti s problemima poput dispepsije, koja je u osnovi probavna smetnja, a podrazumijeva ponavljajuću bol u gornjem dijelu trbušne šupljine. Pojedinci koje ona zahvati lako će je se riješiti izbjegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šalici uz ili nakon obroka.

Također, kava sadrži fenole, spojeve koji imaju značajan utjecaj na razinu kiselosti crijeva.

No što se zapravo dogodi kada kava povisi razine želučane kiseline?

'Kava ima pH vrijednost od oko 5, a želučana kiselina od oko 2, što potonju čini kiselijom', ističe dr. Supriya Rao. Kao rezultat toga, želudac bi trebao moći podnijeti kiselinu koju uzrokuje ispijanje kave.

Međutim - i to je individualno.

Kako kava utječe na rad želuca?

'Sve što jedete uzrokuje proizvodnju želučane kiseline, ali kava je jednostavno proizvodi više. Dakle, ako se osjećate napuhano ili imate bolove u gornjem dijelu trbuha i mučninu nakon što ste popili kavu na prazan želudac, znajte da imate problema s time', ističe dr. Sohi, a dr. Rao dodaje:

'Prevelika kiselost ne predstavlja nužno problem, jer želudac to može podnijeti i zapravo ima puno sluzi u njemu koja ga štiti. Više se radi o tome da jednjak ne može izdržati takvu vrstu oštećenja kiselinom. Neće vam se dogoditi ništa opasno, nećete dobiti čireve i slično, ali možete osjećati izraženu nelagodu.'

Tu je teoriju dokazalo nekoliko studija, uključujući onu objavljenu u Library of Medicine. Konkretno, prema istraživanju, kava može pridonijeti opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera, ''dopuštajući hrani da pobjegne u jednjak i izazove žgaravicu'.

Pojednostavljeno rečeno: ispijanje kave na prazan želudac povećava proizvodnju želučane kiseline. Veće količine tog napitka ne uzrokuju probleme mnogim ljudima, ali mogu uzrokovati nelagodu kod nekih. Ako spadate u potonju skupinu pojedinaca, ali se ne možete odvojiti od napitka s kofeinom, pokušajte uživati ​​u njemu uz nešto hrane jer će ona upiti dio kiseline.

Je li beskofeinska kava bolji odabir?

S obzirom na to da je lišena kofeina, tvari koja je najveći stimulans za poticanje proizvodnje želučane kiseline, beskofeinska kava uistinu je manje štetna za želudac te je bolja opcija za osobe koje su primijetile nelagodne posljedice ispijanja ovog napitka.

Također, odabir tamnijih zrna može pomoći želucu jer su manje kisela od svjetlijih.

'Proces prženja tamnijih zrna je duži te se u njemu izgubi puno kiseline', objasnila je dr. Rao.

Naposljetku, odabir potpuno drugačijeg napitka s kofeinom, poput čaja, mogao bi se pokazati najboljom opcijom ako imate problema s dispepsijom nakon što popijete kavu na prazan želudac.

'Zeleni i crni čaj također imaju puno prednosti. Sadrže manje kofeina, ali su i manje kiseli, pa ako vas muči želudac, svakako ih uzmite u obzir', zaključuje dr. Sohi.