USUSRET NADOLAZEĆEM WEEEKEND MEDIA FESTIVALU

Panel „Smrt činjenica“ powered by Europska komisija otkriva kako se snaći u moru lažnih vijesti

19.09.2022 u 10:46

Bionic
Reading

Digitalizacija i rast popularnosti društvenih medija značajno su utjecali na mogućnost da se izrazimo u javnom diskursu i svoja mišljenja podijelimo s brojnim pojedincima i grupama koji su do nedavno bili van našeg dohvata.

Danas se gotovo svatko, pod uvjetom da ima pristup internetu, može uključiti u brojne rasprave o šarolikim temama – od subjektivnih do onih koje se odnose na sve nas.

Međutim, uz brojne slobode koje dolaze uz digitalizaciju i globalizaciju, pojavili su se (ili barem intenzivirali) neki novi trendovi koji prijete narušiti funkcionalnost i sigurnost digitalnih kanala informiranja. Kultura fake newsa u kombinaciji s očitim, prečestim i neopravdanim širenjem neprovjerenih informacija, a posebno u delikatnim situacijama koje zahtijevaju dodatan oprez i provjeru činjenica, mogu izazvati pravu pomutnju u online svijetu. Ove pojave pod utjecajem senzacionalizma, click baita i infotainmenta, negativno utječu na društvo u cjelini te postaju sve veći problem za istinito i pravovremeno izvještavanje i informiranje građana. Čini se da velikom broju njih, posebice ranjivim skupinama kao što su djeca ili starije osobe, nedostaje konkretnih vještina i alata koji pomažu u razlučivanju provjerenih informacija od lažnih vijesti, dok lakoća komunikacije i povezivanja putem društvenih mreža može znatno otežati razlučivanje istine od laži.

Pod pokroviteljstvom Europske komisije i moderatorskim vodstvom Tihomira Ladišića, novinara i direktora N1 televizije, Weekend.15 ugostit će neke od najrelevantnijih medijskih stručnjaka kao što su Ksenija Kardum, direktorica Informativnog program NOVA TV, Marijana Grbeša, izvr. prof. s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije te Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj na panel raspravi „Smrt činjenica“. Kako se suprotstaviti poplavi neprovjerenog sadržaja i vijesti bez zadiranja u slobodu govora, kako su društvene mreže utjecale na porast plasiranja dubioznih informacija u javni diskurs te koliko je COVID-19 imao svoje prste u cijelom procesu samo su neka od pitanja na koje će ovi istaknuti medijski stručnjaci pokušati ponuditi odgovore.

„Dezinformacije su posljednjih godina jedan od ključnih izazova za informiranje građana i za samu demokraciju. Kao izvršno tijelo EU, Europska komisija sustavno se protiv dezinformacija bori na više područja: od zaštite osobnih podataka online, do podrške kvalitetnom novinarstvu. Prije nekoliko dana, 13. rujna, usvojen je tako Europski akt o slobodi medija, jedna od najvažnijih legislativnih inicijativa Unije u posljednje vrijeme. Cilj mu je očuvati pluralizam i neovisnost medija na unutarnjem tržištu EU-a pa time i ojačati europsku demokraciju“, istaknuo je Ognian Zlatev ususret panelu „Smrt činjenica“ koji se održava u sklopu Weekend Media Festivala u Rovinju u subotu, 24. rujna s početkom u 11:15 sati (dvorana Vikendica). Ulaz je besplatan i otvoren za javnost.

Brojni stručnjaci slažu se da se svijet nalazi u eri „informacija“, a na krilima brzog tehnološkog napretka ne smijemo propustiti priliku da uz prilagodbu tehnološkim inovacijama, prilagodimo i način na koji distribuiramo i konzumiramo informacije iz kanala koji nas okružuju. Ovo goruće pitanje mnogima se čini banalno, no pravovremeni i koncizni odgovori te njihova regulacija i ukalupljivanje u zakonodavni okvir činiti će razliku između uzdizanja i napretka društva ili pak poniranja u neke daleke, mračnije ere informiranja.

O ovoj, ali i brojnim drugim relevantnim temama posjetitelji će imati priliku čuti na Weekend Media festivalu u Rovinju, a više informacija i detalja o programu pronađite na www.weekend.hr.