TRES CHIC

Ovo su razlozi zbog kojih Parižanke nazivaju kraljicama stila

25.04.2018 u 06:45

Bionic
Reading

Modni stil Parižanki vječita je inspiracija za mnoge zaljubljenice u modu, a u čemu je tajna njihovog stila, pitanje je koje ne prestaje zanimati modni svijet

Parisian chic nešto je na čemu ostatak svijeta zavidi tip-top skockanim stanovnicama francuske prijestolnice kojima uspijeva uvijek biti trendi sa šarmantnim, samo Parižankama urođenim neodoljivim pristupom modi.

Modna blogerica i jedna od ponajboljih francuskih osobnih stilistica Alois Guinut, koja se školovala na Francuskom modnom institutu, zna odgovor na ovo pitanje.

Guinut kaže kako joj to pitanje vrlo često upućuju i njezini klijenti o tajni besprijekornog stila Parižanki, a odgovor je, dodaje, vrlo jednostavan.

Premda ona ne voli da se govori o strogim pravilima kad je u pitanju moda, francuska modna blogerica ističe da se Parižanke ravnaju prema nekoliko jednostavnih naputaka.

Ono što definira stil Parižanki je: nonšalantan stav (efekt 'probudila sam se izgledajući ovako'), elegancija, nenametljivost, senzualnost, zabavan pristup modi, individualnost i buntovništvo, odnosno kršenje modnih pravila.

'Bitno je ne zaboraviti na to da se, kad je u pitanju moda, morate prije svega zabaviti. Ukrasite kosu šarenim šalom, odjenite majicu s nekim otkačenim printom, zakačite ludi broš na jaknu... Trik je u tome da previše ne razmišljate', savjetuje Alois Guinut.

Prije svega pametno je uložiti u bezvremenske temeljne komade poput dobrog kaputa, male crne haljine, klasičnih hlača ili balonera koji vam dobro pristaju i oko kojih ćete uz pomoć modnih detalja graditi svoj stil.

Tajna stila je, dodaje, i u odličnom make upu, poput linije tušem ili crvenog ruža, te njegovanoj i urednoj kosi, ali koja nikad ne izgleda kao da ste se išetali iz frizerskog salona jer chic dame moraju izgledati kao da se nisu previše trudile oko svog looka.

Parižanke preziru vulgarnost, previše nakita, dramatičan make up, ekstenzije za kosu, duboke dekoltee te sve što je previše umjetno i napadno.

Guinut kaže da i obične traperice mogu biti opasno seksi: zavrnite nogavice i obujte vrtoglave štikle, onako kako to sjajno rade Parižanke.

  • +9
Inès de La Fressange Izvor: Profimedia / Autor: MARKA / Alamy

Evo nekoliko tajni stila Parižanki:

Klasični krojevi su uvijek in

Premda se unazad nekoliko godina nose oversized modeli kaputa i jakni, najmanje ćete pogriješiti klasičnim krojevima koji prate liniju tijela jer pristaju svakoj figuri. Baloneri i kaputi ovakvih krojeva bit će uvijek in, a ukoliko ste raspoloženi za malo modne ekstravagancije, odaberite neki u lijepoj crvenoj jer ćete ga moći kombinirati uz neutralne nijanse, a izgledat će uvijek sjajno. Ako nemate definiran struk, birajte modele bez remena, a ako ste niži, za vas su najbolji odabir dužine do sredine bedara, nikako duže.

Oprezno sa životinjskim uzorkom

Parižanke vole biti seksi, pa se ne libe nositi životinjski print koji je već neko vrijeme veliki hit na modnoj sceni. Kako ne biste izgledali jeftino i neukusno, birajte prirodne tkanine poput vune, pamuka ili lana. Izbjegavajte previše detalja na odjeći životinjskog uzorka poput volana, šljokica, printova i sl. Odjeća sa životinjskim uzorkom ne smije biti preuska ili prekratka.

Šalovi

Parižanke obožavaju ovaj modni detalj i odlično ga uklapaju u svoje stajlinge. Prilikom odabira, izbjegavajte šalove koji su tanki i uski te se radije usmjerite na modele koji su kockastog oblika. Složite šal u trokut i nonšalantno zavežite oko vrata. Bitno je da je tkanina u isti mah i čvrsta i lepršava.

  • +13
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: profimedia

Prugice

Bretonske prugice su pariški chic komad koji će uvijek biti in, a Francuskinja savjetuje odabir srednjih pruga koje nisu ni preširoke ni preuske. Majica s prugama sjajno se slaže i s cvjetnim uzorkom, ali i životinjskim printom, pa i s batik uzorkom.

Neutralne boje

S odjećom u neutralnim tonovima poput crne, bijele, sive, bež ili tamnoplave moći ćete kreirati bezbroj odličnih outfita koje možete nadograditi modnim detaljima. Traper i koža također spadaju u ovu skupinu. Cool urbani chic, savjetuje Guinut, postići ćete kombinacijom crne i srebrne ili slaganjem sive i tamnoplave, dok će vam tonovi poput boje burgundca, suncokret žute ili zlatne dati elegantni look.