INÈS DE LA FRESSANGE

Francuska ikona otkriva formulu dobrog izgleda: Savjeti za stil koji odolijeva vremenu

27.02.2018 u 13:25

Bionic
Reading

Bivša muza kuće Chanel i manekenka s dugodišnjim iskustvom Inès de La Fressange je dobro poznato ime u svijetu mode, a svojim sjajnim izgledom i stilom osvaja i sa 60 godina

Ovoj elegantnoj Francuskinji rijetko bi tko dao 60 koliko ima, a ikona stila otkrila je formulu dobrog izgleda.

Hvaljena manekenka najbolji je primjer kako se modni stil mora mijenjati u skladu s godinama.

'Najgore što žena može napraviti kako godine odmiču je držati se istih modnih rješenja koja je primjenjivala u godinama kad je po svojem mišljenju najbolje izgledala i pronašla svoj stil. Mnoge žene misle da ako je nešto na njima sjajno izgledalo kad su imale 35 da će podjednako dobro izgledati i kad su starije. Smatram da je to pogrešno jer stalno treba tragati za svojim stilom i igrati se s modom', rekla je Inès de La Fressange koja je 2011. s još nekoliko autorica napisala knjigu 'Parisian Chic' koji je oduševio zaljubljenice u modu te se prodao u milijune primjeraka.

  • +9
Inès de La Fressange Izvor: Profimedia / Autor: MARKA / Alamy

'Prvo sam pomislila: 'Ma tko sam ja da dajem savjete!'. Uspjeh koji je uslijedio bio nevjerojatan i iznenadio me je', priznaje ova Francuskinja.

U međuvremenu je pokrenula svoj brend, dizajnirala nekoliko kolekcija za Uniqlo, napisala još šest knjiga i zaštitno je lice za cipele dizajnera Rogera Viviera.

Inès de La Fressange kaže kako Francuskinje za razliku od Amerikanki i drugih Europljanki nikad ne čuvaju finu odjeću za posebne prilike. 'Mi kombiniramo elegantnu odjeću s casual komadima. Ne čuvamo odjeću na taj način. Nosit ćemo svilu s traperom ili svečanu odjeću za vjenčanje s nečim posve sportskim. Odjeća je tu da vas čini ljepšim i da vam netko kaže: 'Izgledaš odlično', a ne 'Kako lijepa haljina', otkriva.

Iako Francuskinje kažu kako ne prate trendove, Inès kaže kako to nije posve točno. 'Kao i svi odjeću morate 'up dateati' i obnavljati ono što imate u garderobi', smije se dodajući kako je potrošila bogatstvo na kvalitetne pamučne majice i jakne od plavog lana.

Iako obožava Isabel Marant, Chanel i maštu Karla Lagerfelda, Inès je najčešće u odjeći brenda Uniqlo i Rogera Viviera.

Što Inès danas nikad ne nosi?

'Nećete me vidjeti više u mini suknjama, kožnim jaknama ili krznenim kaputima, tajicama i skinny trapericama. Više ne nosim ni odijela od tvida, ona sjajno stoje mojoj kćerki. Danas kad to nosim izgledam kao neka bakica', kaže Inès koja se druži i s princezom Caroline od Monaca i Carlom Bruni.

Dodala je kako su prije dizajneri, osobito u 80-ima tragali za što posebnijim manekenkama, dok danas, kaže, sve djevojke izgledaju isto, s istim frizurama i make upom.

Ovo su njezini savjeti za stil koji odolijeva vremenu:

Ne komplicirajte

'Moja dnevna uniforma su bijele traperice i tamnoplavi džemper. Ne volim nositi puno boja na sebi odjednom. Tako uvijek mogu začiniti look sa zanimljivim cipelama ili ružem.

Riskirajte

'Nije dobro biti ovisnik o trendovima, ali ponekad se odvažite. Promijenite bar način na koji češljate kosu ili boju ruža'.

Zanemarite odjeću s logom

'Nema potrebe hvaliti se. Nekad davno je to bio znak dobrog ukusa, ali danas to više nije slučaj'.

Posudite odjeću od dečka

'Volim nositi široke stvari poput muških košulja s remenom i sandala ljeti'.

Možete biti chic, a da ne patite

'Kad sam bila mlada, znala sam se smrzavati zbog mode jer sam zimi nosila balerinke i npr. tanku odjeću. To više ne radim. Ne možete biti chic, ako vam nije ugodno u onome što nosite'.

Bez pretjerivanja

'Neke žene imaju običaj u mojem dućanu kupovati trendi espadrile i torbu od pletenog pruća iz Provanse i to skupa nositi. Moje je pravilo ovakvo: nosit ću francuske klasike, ali ne sve odjednom'.