SABLASNA RUTA

Ovo su najstrašnije mumije svijeta

18.10.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Samo spominjanje mumija budi jezu, posebno uoči Noći vještica. No strah prema nadnaravnom nije ništa u usporedbi sa stvarnim sablastima - ako vam duhovi ili zombiji lede krv u žilama, razmislite kako biste reagirali na stvarne mrtvace čija se tijela nisu raspala ni nakon tisuću godina

Prave mumije mogu se naći u mnogim dijelovima svijeta, a iako možete biti sigurni da vas neće napasti, svakako ih potražite prije mraka.

Tajanstvene vodnjanske mumije

Zbirka relikvija u Vodnjanu, kao i vodnjanske mumije svetaca nalaze se u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu u Hrvatskoj. U crkvi se čuva 370 relikvija 250 različitih svetaca. Uz relikvije se nalaze tri neraspadnuta tjelesa: svetog Leona Bemba, svetog Ivana Olinija i svete Nikoloze Burse. Dijelovi i čitava tijela u župnoj crkvi sv. Blaža leže stoljećima, a nisu balzamirani ni hermetički zatvoreni, što predstavlja pravu zagonetku za znanstvenike. Svake godine tisuće posjetitelja posjećuju ovo mjesto.

Kapucinske katakombe, Palermo

Prije četiristo godina sicilijanski redovnici kapucini otkrili su da su katakombe ispod samostana Gospe od Mira na rubu Palerma idealne za očuvanje mrtvih. Narednih nekoliko stoljeća ondje su pohranili tisuće mumificiranih tijela svećenika, plemića, žena i djece u njihovoj najboljoj odjeći i svakodnevnim 'živim' pozama. Ovo je mjesto tako postalo najveće nalazište očuvanih mumija na svijetu, a posljednji 'stanovnik' ušao je u njega prije manje od stotinu godina.

Arheološki kompleks El Brujo, Peru

Istraživači na lokalitetu El Brujo bili su iznenađeni prije sedam godina, kada su na sjeverozapadu Perua pronašli mumiju s dobro očuvanim tetovažama. Kada je otkriveno da je riječ o ženskom tijelu, nazvana je Cao, a sada je poznato i da je pripadala drevnom narodu Moche koji je nastanjivao Peru prije Inka. Tijelo staro gotovo 1700 godina izloženo je 2009. u muzeju zajedno s raskošnim statusnim simbolima moći pronađenima u grobu.

Arheološki muzej južnog Tirola, Bolzano

U tirolskim planinama svakako pazite gdje gazite da ne biste, poput njemačkog planinarskog para 1991, u otopljenom ledenjaku naletjeli na mumiju staru više od 5000 godina. Forenzičkom analizom drevnog lovca nazvanog Ötzi doznalo se da je strijelom pogođen u ruku nakon čega je mumificiran prirodnim putem. Osim očuvanog tijela, u drevna vremena vratit će vas izloženi predmeti koje je imao u vrijeme smrti, poput cipela, šešira od medvjeđeg krzna, kamenog bodeža, sjekire i drugih osobnih predmeta.

Muzej egipatskih starina, Kairo

Vodnjanske mumije spadaju u najbolje očuvane mumije Europe

Ulazeći u kraljevsku sobu mumija, svakako izrazite poštovanje jer vjerojatno niste često u društvu 11 drevnih vladara poput Setija, Ramzesa II i kraljice Hatšepsut. Zagledate li se u nosnicu Ramzesa V, uočit ćete rupu kroz koju su egipatski majstori izvlačili moždanu tvar kako bi tijelo sačuvali za vječnost. Osim kraljevskih tijela, u ovom muzeju možete pronaći mumije mačaka, magaraca i krokodila koji su ponekad u toj civilizaciji bili važniji od ljudi.

Arheološki muzej San Miguel de Azapa, Čile

Unatoč raširenom vjerovanju, drevni Egipćani možda nisu bili prva civilizacija koja je savladala umijeće balzamiranja. Mumije starije čak 2000 godina od egipatskih otkrivene su u sjevernom Čileu. Narod Chinchorro čuvao je tijela svojih mrtvih tako što su im unutarnje organe nadomještali glinom, trskom i drugim materijalima. Četiri takve mumije stare od 4000 do 7000 godina, uglavnom otkrivene 1983, čuvaju se u Arheološkom muzeju San Miguel de Azapa koji pokriva razdoblje od 8000 godina prije Krista do kolonijalnih vremena.

Samostan Ivolginski, Rusija

Daši-Doržo Itigelov bio je duhovni vođa samostana Ivolginski, najvažnijeg budističkog svetišta u Rusiji u vrijeme njegove neobjašnjive smrti 1927. Kada je njegovo tijelo ekshumirano, 2002, bilo je gotovo netaknuto, posjednuto u meditativnom lotus položaju. Od tada se izuzetno očuvano tijelo 12. Khambo Lame može vidjeti tijekom svetkovina ispod stakla na gornjem katu glavnog hrama nedaleko od grada Ulan Udea u ruskoj republici Buriatiji.

Vijetnamski povijesni muzej, Ho Ši Min

Uđete li u sobu br. 4 Vijetnamskog povijesnog muzeja, ugledat ćete mumiju gospođe Tran Thi Hieu koja je umrla 1869. u dobi od 60 godina. Nevjerojatno očuvano tijelo pronađeno je prije 17 godina tijekom znanstvenog iskapanja. Istraživači su je identificirali pomoću monograma na odjeći pronađenoj pored tijela. Gospođa Tran je sada ispod stakla i odjevena u pogrebnu haljinu, a izložene su i njezine narukvice, prstenje te drugi nakit.

Lenjinov mauzolej, Moskva

Svakih 18 mjeseci tijelo Vladimira Iljiča Uljanova, poznatijeg kao Lenjin, oblaže se parafinom i odijeva u tamno odijelo. Njegovo počivalište na Crvenom trgu nekada je bio najposjećeniji mauzolej na svijetu, a ironično je to što Lenjin nije želio da nakon smrti bude izložen, već je tražio da ga pokopaju uz majku u obiteljskom grobu u Petrogradu. No njegov nasljednik Staljin mislio je da će mauzolejom pobuditi patriotske osjećaje. Ironija je i to što mauzolejom više ne upravlja država, nego je u privatnom vlasništvu.

Trezor Jeremyja Benthama, University College, London

Možda je umro 1832, ali studenti u zgradi londonskog University Collegea još mogu vidjeti engleskog filozofa i pravnika Jeremyja Benthama. On je htio prepustiti tijelo znanosti u nadi da će biti korisno za studij anatomije, a bio je toliko predan toj ideji da je navodno još nekoliko godina prije smrti sa sobom nosio umjetne oči koje su trebale krasiti njegovo mrtvo tijelo. Nakon smrti znanstvenici su mu sačuvali tijelo, ali su glavu u konačnici ipak zamijenili voštanom figurom koju je izradio francuski umjetnik.