najčešći uzroci

Ovo su najčešće pogreške koje radimo kad je u pitanju uzgoj sobnog bilja

01.10.2022 u 17:04

Bionic
Reading

Sobne biljke su prekrasan ukras u svakom domu. Pozitivno utječu na nas, povećavaju vlagu zraka u interijerima, zadržavaju prašinu na listovima, čine zrak čišćim, obogaćuju interijer, bilo da je riječ o domu, bilo radnom prostoru, a ako smo još aktivno uključeni u brigu o njima, dobrobiti su i veće. No postoji mnogo razloga zbog kojih ta unutarnja džungla iznenada izgleda beživotno ili žućkasto, ali i nekolicina uobičajenih grešaka koje većina čini

Ponuda sobnog bilja u supermarketima, cvjećarnicama i vrtnim centrima je velika i svatko može pronaći nešto za sebe. Premda njihov uzgoj ne iziskuje nikakvo posebno znanje ni vještine, postoje određene stvari koje treba znati. Za uspješan rast i razvoj bilja najvažniji su voda, svjetlost i temperatura. Svaki put kad se nabavi neka nova biljka važno je raspitati se što ona voli - koliko svjetlosti, kakvu zemlju, koliko često je treba zalijevati i kojom količinom vode.

Nedostaje im svjetlosti

Količina svjetla utječe na životni ciklus biljaka. Većina ih voli svjetlost, no nikad joj ne bi trebale biti direktno izložene. Kako bi se spriječio nepravilan rast, svakih nekoliko dana biljke se trebaju malo okrenuti. Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka pa treba obratiti pažnju na to gdje su smještene. Biljke kojima nedostaje svjetlosti izgledaju 'tužno', a najčešće imaju blijedo lišće ili pak im ono opada. Prvo ih premjestite bliže prozoru, gdje će dobiti više prirodnog svjetla. I dok neke egzotične vrste koje u prirodi rastu u sjenovitim područjima prašume traže manje svjetla, većinu njih potrebno je smjestiti na dobro osvijetljeno mjesto.

Prekomjerno zalijevanje

Najčešća pogreška pri uzgoju sobnog bilja obično je prekomjerno zalijevanje. Kad su listovi obješeni, mnogi posegnu za vodom, premda to može biti znak i da se korijen biljaka guši zbog previše vlage. Naime korijen je organ koji služi za učvršćenje biljke, njenu opskrbu vodom, hranjivima i zrakom. Zbog toga se u uzgoju koriste supstrati koji im osiguravaju sve navedeno. Biljke su previše zalivene ako, naprimjer, lišće požuti ili korijenje počne trunuti.

izdržljive i lijepe

Idealne za lijenčine: Ove sobne biljke treba zalijevati samo jednom mjesečno

Pogledaj galeriju

Premalo zalijevanja

Premalo zalijevanja je također česta pogreška te može uzrokovati uvenuće i sušenje lišća biljke. Koliko često trebate zalijevati? Ovisi o vrsti biljke i veličini lonca, ali dobro pravilo je zalijevati jednom tjedno. Međutim, kao i kod pretjeranog zalijevanja, treba redovito provjeravati tlo - ako je i dalje vlažno, bolje je malo pričekati do sljedećeg zalijevanja.

Zaboravljanje na gnojidbu

Još jedna pogreška mnogih vlasnika je to što zaboravljaju gnojiti biljke. Mnogi misle da sobne biljke mogu uspjeti samo na vodi. No, baš kao i ljudima, potrebna im je 'hrana'.

NISU SAMO UKRAS

Ove sobne biljke pročišćavaju zrak, a preporučili su ih znanstvenici NASA-e

Pogledaj galeriju

Izbjegavanje čišćenja biljaka

Još jedna pogreška koju ljudi čine je to da ne čiste biljke. Mnogi misle da ih ne trebaju čistiti jer su unutra i nisu izložene istoj prljavštini kao biljke na otvorenom. Međutim, ako ih ne čistite redovito, prašina, pelud i drugi ostaci mogu se nakupiti na njihovom lišću. To može spriječiti Sunčevu svjetlost da dopre do lišća, što može usporiti i zaustaviti fotosintezu. Da biste očistili biljke, jednostavno obrišite njihove listove vlažnom krpom ili vlažnim maramicama. Kao bonus, možete učiniti da lišće vaše biljke zablista sokom limuna.

Rezanje listova

Biljke su živa bića i, kao i sva živa bića, treba ih njegovati kako bi ostale zdrave i napredovale. Rezidba je važan dio njege koji pomaže potaknuti rast, ukloniti bolesne ili oštećene dijelove i poboljšati cjelokupni izgled biljke. Premda se to može činiti kao puno posla, zapravo je vrlo jednostavno napraviti i može napraviti veliku razliku u zdravlju i izgledu vaših biljaka. Ako niste sigurni kako ih orezati, u lokalnom rasadniku ili vrtnom centru raspitajte se kako to činiti. Uz malo vježbe začas ćete postati profesionalac!

Neprovjeravanje štetočina

Štetočine mogu biti problem za sobne biljke. Uobičajeni štetnici uključuju lisne uši, paukove grinje i bijele mušice. Kako biste spriječili razvoj nametnika, redovito provjeravajte znakove na biljkama. Ako pronađete bilo kakve štetnike, svakako ih uklonite i tretirajte biljku insekticidom ili drugim sredstvom za suzbijanje štetočina.