korisni savjeti

Kako održati biljke na životu dok ste na odmoru

30.07.2022 u 07:55

Bionic
Reading

Ljeto i vrijeme godišnjih odmora poprilično je izazovno vrijeme, ako bi se pitalo vaše kuće biljke. I dok planirate tako željeni ljetni odmor, u pauzi od pakiranja poduzmite ovih nekoliko jednostavnih koraka koji će osigurati da ih pronađete žive kada se vratite s putovanja

Možda ćete iskoristiti ljeto za ugodno ljenčarenje na plaži, planiranje na svježim planinskim obroncima ili pak uživati u obiteljskim druženjima. Kako god, prije nego krenete na put ne zaboravite se pobrinuti za svoje kućne biljke kako biste ih još uvijek našli žive i zdrave pri povratku kući. Bez obzira na to imate li samo jednu sobnu biljku ili tone cvijeća, povrća ili začinskog bilja na svom balkonu ili terasi, morat ćete planirati malo unaprijed.

Ako ne možete angažirati prijatelja koji bi mogao doći i brinuti se za njih, zalijte ih prije odlaska (što znači da bi voda trebala istjecati kroz odvodne otvore na dnu posude), a zatim slijedite ove savjete kako biste bili sigurni da sve budu žive i zdrave kada se vratite.

Sukulente ostavite na miru

Sukulenti, kao što su echeveria, drvo žada, havorcije i sanseverija, neće trebati nikakvu posebnu brigu i njegu. To je glavni razlog zbog kojeg su upravo te biljke tako omiljene. Mogu izdržati i dva tjedna ili više bez vode, stoga ih zalijte prije nego odete i ne brinite se previše o njima. Sjajan su izbor ako često putujete.

Napunite kadu

Ako imate puno sobnih biljaka, stavite ih u kadu, a zatim je napunite s malo vode, toliko da pokrije samo dno posude biljaka. Ovo je staromodno rješenje, ali funkcionira ako ćete biti odsutni tjedan ili deset dana. Svakako uklonite tanjuriće koji stoje ispod lončanica i provjerite imaju li sve posude rupe na dnu kako bi svaka biljka mogla povući potrebnu vodu. Ako imate svega nekoliko biljaka, isti trik možete primijeniti u kuhinjskom sudoperu.

Prilagodite uvjete u zatvorenom prostoru

Bez obzira na godišnje doba, većina biljaka obično voli umjerene uvjete, stoga prilagodite grijanje ili klimatizaciju u skladu s tim. Budući da je većina sobnih biljaka tropskog podrijetla, preferiraju temperature između 12 i 26 stupnjeva. Ako su uvjeti iznimno suhi, pokušajte grupirati biljke na pladanj prethodno pokriven šljunkom i napunjen vodom kako biste povećali razinu vlažnosti. Također, grupirane biljke će stvarati veću razinu vlage. Možete i djelomično navući zastore kako bi zahtijevale manje vode.

Grupirajte biljke i na otvorenom

Vanjske posude možete grupirati u hladu, što će vam dati dodatni dan ili dva bez zalijevanja. Čak i biljke koje su iznimni ljubitelji sunca mogu podnijeti život u sjeni otprilike tjedan dana. Grupiranje također pomaže u smanjenju transpiracije i isparavanja, na što utječu temperatura, vlažnost i razina svjetlosti. Dakle zajedno u hladu će moći preživjeti više dana bez zalijevanja.

Automatsko zalijevanje

Ako imate više biljaka, nije loše razmisliti o opciji postavljanja prskalice s tajmerom. Druga mogućnost je ugradnja kompleta za navodnjavanje kapanjem, koji se lako sastavlja i prilagođava specifičnom spremniku te dobro funkcionira i za unutarnje biljke.

Stavite ih u mali dječji bazen

Slično kao s kadom i sobnim biljkama, možete ih grupirati u dječji bazen s dnom prekrivenim vodom. Opet, najbolje je to učiniti u sjeni kako bi biljke koristile manje vode, i da, pobrinite se da su tanjurići uklonjeni kako bi mogle vući vodu kroz odvodne otvore posude.

Unesite biljke u kuću

Manje vanjske posude također možete unijeti u zatvorene prostore, u kojima uvjeti nisu tako surovi. Možda će im otpasti nekoliko listova dok se ne priviknu na niže razine osvjetljenja, ali trebale bi biti u redu otprilike tjedan dana.

Opcije samozalijevanja

Za žardinjere ili prozorske lončanice, koje ne možete grupirati zajedno, iskušajte kugle za zalijevanje. Radi se kuglama napunjenim vodom, a zatim okrenutim naopako i zabodenim u posude s cvijećem. Voda tako polako kapa u lonac. Iako je zalijevanje na ovaj način obično neujednačeno, u ovom slučaju bolje išta nego ništa. Sličan učinak možete postići i ako u zemlju stavite staru bocu s probušenim rupama, a zatim je napunite vodom. Opcija samozalijevanja dobra je i u slučaju ako često putujete ili ste zaboravni po pitanju redovitog polijevanja cvijeća.