PREPORUKA STRUČNJAKA

Ovo su najbolje kreme za suhu kožu koje će vaše lice dovesti u red jednom zauvijek

15.05.2020 u 09:09

Bionic
Reading

Borite li se sa suhom kožom kojoj nedostaje hidratacije i koja se često peruta, provjerite što kažu stručnjaci kada je u pitanju pravilna beauty rutina te kakve proizvode biste trebali birati

Suha, dehidrirana koža glavni je problema većine žena (ali i muškaraca) od kojih su mnoge spremne potrošiti hrpu novaca kako bi pronašle proizvod koji najbolje odgovara njihovom tipu kože. Hidratantne kreme najbolje su rješenje u borbi protiv suhe kože, no vjerojatno ste i sami primijetili kako ne utječu sve kreme jednako na vas. To je zato što vrlo vjerojatno ne koristite kremu koja odgovara vašim potrebama.

Mnoge žene s jako suhom kožom ne mogu pronaći odgovarajuću kremu koja će ih podjednako dobro štititi u zimskim i u ljetnim mjesecima, odnosno dubinski nahraniti i hidratizirati kožu. Zato je važno o odabiru kreme za lice posavjetovati se sa stručnjakom, ali i držati se nekim pravila koja će pojačati djelovanje kreme.

Primjerice, ne bi bilo loše dva puta tjedno napraviti piling lica kako bi uklonili mrtve stanice kože. Suha koža je sklona perutanju, a lagani piling za lice uklonit će sve one nečistoće i odumrle stanice kože koje tvore barijeru i onemogućavaju upijanje kreme u kožu.

Također, jedan od korisnih savjeta koje da kremu na lice uvijek nanosite nakon umivanja, odnosno na mokru kožu jer će kapljice vode u kombinaciji s kremom vašoj koži pružiti još intenzivniju hidrataciju.

Koža uistinu pamti i sve što danas oku nije vidljivo, poput hiperpigmentacija, bora ili ispucanih kapilara, te će nas sasvim sigurno neugodno iznenaditi za nekoliko godina ukoliko ju ne štitimo od UVA/UVB zračenja, čak i u zimskim danima. Stoga sam savjetujemo da prilikom odabira dnevne kreme posegnete za onom koja ima fotozaštitu, i to minimalno faktor 30.

Baš kao što sunce i sol tijekom ljetnih mjeseci pojačano isušuje našu kožu, isto čine suhi i hladni zrak i radijatori u zimskim mjesecima. Koža je tada osjetljivija i sporije zacijeljuje, pa ne bi bilo loše hidratantnu kremu nanositi više puta dnevno, a pogotovo prije izlaska iz kuće.

Dr. Catherine Borysiewicz, dermatologinja u klinici Cadogan u Londonu za suhu kožu, pogotovo u hladnijim mjesecima, sugerira masniju kremu ili mast.

'Za normalni tip kože obično je dovoljna lagana krema, losion ili gel, ali suhoj koži to najčešće nije dovoljno. Kada koristite ove proizvode, uvijek ih nanosite u smjeru rasta dlačica, jer trljanjem u suprotnu stanu možete začepiti folikule dlake, što može dovesti do pojave crvenih mrlja na licu', poručila je dermatologinja.

Prije nanošenja hidratantne kreme uvijek je dobro nanijeti hijaluronski serum koji stvara dodatnu vlagu na koži i najčešće je obogaćen nizom aktivnih sastojaka. O kombinaciji ova dva proizvoda kao najvažnijem dijelu svakodnevne beauty rutine ranije je za tportal pričala i farmaceutkinja Anita Galić, predsjednicu Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva.

Serum je kao 'kozmetički lijek', ima puno više koncentracije aktivnih sastojaka, vrlo često kapsuliranih i s postupnim otpuštanjem, te je moj savjet uvijek prvo koristiti serum, a nakon nekoliko minuta nanijeti kremu. To je kao da ste uzeli lijek, a potom popili čašu vode. Samostalna primjena seruma nakon nekog vremena neće osigurati koži dovoljne količine hidratacije i emolijentne njege koju ima dnevna ili noćna krema', rekla je Galić.

U nastavku smo izdvojili nekoliko krema idealnih za osobe sa suhom kožom.