PRIPAZITE

Ovo su iznenađujući razlozi zbog kojih je koža zimi jako suha

04.02.2019 u 16:14

Bionic
Reading

Tijekom zimskih mjeseci koža je osjetljivija nego inače, a razlozi za to nisu samo vjetar ili hladnoća

Ako vam se čini kako vaš omiljeni hidratantni losion ili krema u posljednje vrijeme baš i ne rezultiraju osjećajem nahranjene kože, iznenadit će vas mogući razlozi zbog čega je vaša koža više suha nego inače.

Vruća voda je neprijatelj kože

Tijekom zimskih mjeseci topli tuš ili kupka su itekako poželjan podizač raspoloženja ujutro ili pak imaju umirujući efekt prije odlaska na počinak. Dermatolozi pak upozoravaju kako bi se ova praksa trebala što više izbjegavati jer se tako koža još više isušuje. Stoga skratite vrijeme tuširanja ili kupke te svakako nakon tuširanja nanesite hidratantni losion ili kremu koja će koži nadoknaditi potrebnu vlažnost.

Presuh zrak

Ovo je najčešći problem zbog kojeg se zimi mnogi žale na isušenu kožu pa svakako razmislite o korisnoj investiciji - ovlaživaču zraka barem u prostorima u kojem spavate ili stavite mokri ručnik na radijator najbolje natopljen s par kapi esencijalnog ulja lavande ili eukaliptusa.

Prehrana

Za razliku od drugih mjeseci, zimi nam više odgovara nešto kaloričnija prehrana, a manje konzumiramo voće i povrće što također uzrokuje isušivanje kože. Stručnjaci ističu kako bi tijekom zimskih mjeseci trebali unositi dovoljno vitamina C jer on potiče nastanak kolagena koji je bitan za elastičnost kože.

Ne pijete dovoljno vode

Mnogi zimi ne unose dovoljno vode što također rezultira osjećajem isušenosti. Iako je ponekad teško umjesto toplih napitaka poput čaja ili kave, piti vodu, to je velika pogreška. 'Čak i tijekom zimskih mjeseci trebalo bi unositi 2-3 litre vode dnevno', kaže dr. Michael Barnish.

NIŠTA BEZ PRIMERA

Proizvodi bolji i od Photoshopa: Uz njih će vam lice izgledati savršeno čitav dan

Pogledaj galeriju

Pripazite na odjeću

Omiljeni zimski modni detalji poput šalova ili kapa, pružaju prijeko potrebnu toplinu tijekom hladnijih mjeseci no svakako pripazite i na sastav. Umjetne tkanine poput npr. sveprisutnog akrila koji na neki način 'imitira' prirodnu vunu, mogu izazvati iritaciju kože i dodatno potaknuti isušivanje. I obavezno ih redovito perite jer u protivnom mogu postati pravi rasadnik bakterija pa čak izazvati pojavu akni.

Ne preskačite kreme s UV faktorom

Iako je temperatura ispod ništice i sunca nema na vidiku, to ne znači da smijete izostaviti vašu svakodnevnu rutinu koja uključuje nanošenje krema s UV zaštitnim faktorom kako se koža ne bi dodatno isušivala.