MAJKA PRIRODA

Stolisnik je moćan saveznik u očuvanju ljepote koji poput čarolije briše godine s lica

11.01.2019 u 21:36

Bionic
Reading

Stolisnik se stoljećima koristi u narodnoj medicini i aromaterapiji, no malo tko zna da je ulje stolisnika snažan saveznik u očuvanju ljepote. Evo zašto je toliko korisno za kožu i zašto bi ga trebalo uvrstiti u dnevnu beauty rutinu

Majka priroda krije lijek za sve tegobe, stoga nije ni čudo da najhvaljeniji kozmetički preparati u sebi kriju najbolje iz prirode. Djelovanje koje neke biljke i izlučevine životinja imaju na ljepotu dobro su poznate. Primjerice, zeleni čaj pomaže u otklanjanju mrlja na koži, med ima antiseptičko djelovanje, ulje orašastih plodova hrani kožu, a puževa sluz ima regeneracijski učinak. No, ljekovita svojstva jedne biljke mnogima su još uvijek nepoznanica.

Stolisnik možemo pronaći na gotovo svakoj livadi, a malo tko zna da je ulje stolisnika moćan saveznik u očuvanju ljepote - pomlađuje kožu, pomaže u borbi protiv akni, uravnotežuje ten, umiruje upalne procese na koži, pomaže kod ispucale kože, smiruje crvenilo, tonira kožu i pomaže u zarastanju ožiljaka od akni.

Jedno je od skupljih ulja esencijalnih ulja, a zbog svog izrazitog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja čest je sastojak kozmetičkih preparata, a nerijetko se koristi i za masaže i u aromaterapiji. Primarno se koristi za njegu suhe i osjetljive kože, no pogodan je za sve tipove kože, a jedna od najvećih zabluda je da osobe koje imaju masnu kožu ne bi trebale koristiti biljna ulja jer će im dodatno zamastiti kožu.

Zapamtite, to što je koža masna, ne znači na je nahranjena i hidrirana. Beauty stručnjaci tvrde kako ulje stolisnika koži daje potrebnu vlažnost, minerale, vitamine, vodu i masnoću, pa samim time koža izgleda zaglađenije, sjajnije, odmornije i zdravije.

Prije nanošenja ulja na kožu, bilo bi dobro kožu navlažiti običnom vodom ili hidrolatom, a zatim čistim rukama umasirati u kožu. Imajte na umu da je to ipak ulje, a ne hidratantna krema koja se brzo upija, stoga ukoliko ne želite uokolo hodati sjajnog lica, predlažemo da ulje stolisnika koristite uvečer prije spavanja, kako bi tijekom noći upilo u kožu i pripremilo ju za početak dana.