ZANIMLJIVA TEORIJA

Ovo pravilo možda može spasiti vaš ljubavni život: Do sreće u ljubavi preko matematičke formule

11.10.2018 u 08:32

Bionic
Reading

Američki matematičar Ted Hill tvrdi kako će pravilo od 37 posto pomoći mnogima u ljubavnom životu

Nakon što isprobamo pravilo 37 posto, bit ćemo spremni potpuno se posvetiti ozbiljnoj vezi.

Radi se o zanimljivoj teoriji u kojoj se ističe kako se zaljubljivanje može zagarantirati korištenjem načela tzv. 'optimalnog zaustavljanja' (Optimal Stopping). To se načelo bazira na ideji kako trebamo 37 posto uživati u solo životu kako bismo mogli istražiti sve potencijalne mogućnosti.

Naime, teorija kaže kako ćemo nakon puno pokušaja i pogrešaka, na kraju sresti nekoga s kim ćemo se željeti skrasiti jer će on biti superiorniji od svih prijašnjih kandidata.

Ono što nam pravilo 37 posto zapravo govori jest to da je 26. godina života najprikladnija dob za odabir životnog partnera s kojim ćemo ostvariti uspješan brak. Isto tako, ova dob predstavlja prekretnicu – trenutak kada trebamo prestati biti izbirljivi te se nadati najboljem, što, priznajemo, ne zvuči toliko ohrabrujuće.

Pravilo 37 posto u principu znači da svaki put kada razmatrate nekoliko opcija u ograničenom vremenskom razdoblju, bio to odabir novog zaposlenika, novog stana ili potencijalnog životnog partnera, najbolje vrijeme za donošenje odluke je u trenutku kada rezimirate 37 posto od svih opcija koje vam se nude. Pravilo 37 posto ne funkcionira u svakom slučaju.

S obzirom na to da je ovo pravilo preuzeto iz čiste matematičke logike, pretpostavlja se da osobe do svoje 26 godine znaju što traže kod partnera, no nije uzeta u obzir pretpostavka kako se naše želje i očekivanja o tome kakvog partnera tražimo uza se drastično mijenjaju između 18. i 40. godine života.

Stručnjaci kažu kako pronalaženje partnera ovisi i o našoj dobi.

Tako se dvadesetogodišnjacima savjetuje ostati 'otvoreni za istraživanje' te im se preporučuju aplikacije za online dating poput Tindera, kao i upoznavanje što više novih ljudi putem društvenih mreža i u noćnim izlascima. Savjetuje im se da izbjegavaju bilo kakve ljubavne drame te da se fokusiraju na karijeru, ali i da svakako ipak pronađu vremena za ljubav.

Tridesetogodišnjaci se upozoravaju da se ne zavaravaju zamišljanjem 'onog pravog/prave' koji će se samo pojaviti te da ne uspoređuju svoj ljubavni život sa životima prijatelja i članova obitelji. Tridesete se nazivaju i 'alarmantnim desetljećem' pa bi osobe te dobi trebale imati plan što točno žele u životu.

Četrdesetogodišnjaci bi trebali prihvatiti da se svijet 'datinga' poprilično promijenio zbog promjena koje je donijela tehnologija. Osobe koje su izašle iz duge veze, mogle bi se šokirati kakve je sve promjene u 'datingu' donijela tehnologija. Nije se promijenio način na koji volimo, samo način na koji stupamo u odnose s drugima. Stručnjaci savjetuju osobama te dobi da porade na svome stilu i samopouzdanju, ali ne bi trebale glumiti 25-godišnjake.