PROFIL VARALICA

Kakve su osobe sklonije preljubu? Evo što misle stručnjaci

17.08.2018 u 06:41

Bionic
Reading

Jeste li skloni preljubu? Stručnjaci otkrivaju sedam tipova osobnosti najsklonijih aferama, poput narcisoidnih osoba, osoba impulzivnog karaktera ili avanturista

Američki psihijatar, dr. Kenneth Paul Rosenberg, koji se više od 20 godina bavi istraživanjem ljudske seksualnosti i problema u vezama, u svojem je istraživanju definirao kakve su osobnosti najčešće povezane s preljubom.

Njegovo je istraživanje pokazalo kako sedam vrsta karaktera doista ima veću vjerojatnost biti nevjernije od drugih.

Psihijatar kaže kako su njegovi pacijenti svih dobi te različitih vjerskih ili društveno-ekonomskih pozadina: od tzv. milenijaca koji su odrastali uz stvari kakve prijašnje generacije nisu imale prilike upoznati, npr. online pornografiju, seks na prvom spoju ili prijateljstvo s 'povlasticama', pa do muškaraca i žena u krizi srednjih godina koji se boje da su njihove šanse za upoznavanje novih partnera sve manje.

Tri faktora koja utječu na preljub:

1. Mozak - neurološke strukture i procesi u mozgu

2. Psihologija - um koji smo razvili kroz formativna iskustva koja 'utiskuju' razmišljanja o svijetu, našem mjestu u njemu i tome kako vidite svoj seksualni/ljubavni život

3. Kultura - okolina u kojoj živimo s različitim percepcijama seksa, ljubavi i preljuba, koje utječu na vaša mišljenja i mogućnosti za upuštanje u nevjeru.

Istraživanje je pokazalo da to hoćemo li se upustiti u preljub ima veze s okolinom i psihom osobe. Najznačajniji okolišni faktor jest činjenica da možemo varati: što je to lakše, vjerojatnije je da ćemo se upustiti u nevjeru, po onoj dobro poznatoj 'prilika čini lopova'. Varanje nije ograničeno na nemoralne ili beskarakterne osobe, dodaje psihijatar.

Ovih sedam osobnosti najsklonije je nevjeri

Kada je u pitanju psihološki profil varalica, najveći faktor koji ih tjera na ljubavne pustolovine je osjećaj da imaju pravo ili da zaslužuju varati. Istraživanje i kliničko iskustvo utvrdili su određene tipove osobnosti koje pokazuju sklonost preljubu:

Narcisoidne osobe - osjećaju se samodovoljno stavljajući svoje potrebe na prvo mjesto

Osobe bez empatije - nije ih briga za partnerove osjećaje

Egomanijaci - precjenjuju svoje sposobnosti, osobito seksualnu snagu, i potrebna im je potvrda za njihove ljubavničke sposobnosti

Impulzivne osobe - donose odluke ne razmišljajući o posljedicama

Avanturisti - njih uzbuđuje 'lov'

Osobe koje se boje vezivanja - idu iz veze u vezu kako se ne bi vezale za nekoga

Samodestruktivci ili mazohističke osobe - uživaju biti i u lošim vezama kako ne bi bile same