ZANIMLJIVA ANALIZA

Što položaj u kojem spavate otkriva o vašoj vezi

26.01.2018 u 15:06

Bionic
Reading

U istraživanju kojem je sudjelovalo 1000 ispitanika u Velikoj Britaniji otkrivena je zanimljiva veza između načina na koji parovi spavaju i tipa njihovog odnosa

Premda spavamo, naša podsvijest je tijekom sna itekako aktivna, pa položaj u kojem spavamo, otkriva ponešto o tipu naše veze. 

Najnovije istraživanje koje je proveo Mattress Advisor je pokazalo da se npr. parovi koji spavaju licem u lice ili isprepletenih tijela češće se seksaju, a tzv. spooning (položaj žlice) pokazao se drugom najomiljenijom pozom na popisu položaja koji ukazuje na učestalost seksa među parovima.

Dakako, ove pozicije je teško zadržati tijekom noći, pa je više od tri četvrtine (oko 76,5 posto) ispitanika koji kažu kako poze mijenjaju tijekom noći.

Rezultati istraživanja su pokazali kako je spavanje s okrenutim leđima i malim razmakom između partnera vrlo čest izbor za mnoge parove: za ovu se pozu odlučuje oko 37,5 posto parova koji su zajedno više od 30 godina.

Međutim većina žena je ocijenila da je 'velika žica' njihova najpoželjnija pozicija, premda ako muškarac ima tu ulogu, onda im je druga omiljena poza.

Istraživanje koje je proveo Mattress Advisor  je pokazalo i kako su muškarci manje skloni ovoj pozi kao i da trećina parova koji spavaju na tom položaju se tijekom noći okrene na drugu stranu.

Iako je rangirana na drugom mjestu pozicija koje će najvjerojatnije voditi do seksa, muškarci su ocijenili 'žlicu' kao drugi najgori položaj spavanja (dok prvo mjesto drži poza u kojoj partnerica spava na prsima).

Što se tiče žena, najčešće im se ne sviđa 'veliku žlicu', već vole spavati s isprepletenim udovima.

Istraživanje je također otkrilo da nije samo način na koji spavaju bitan za odnos para – bitna je i kvaliteta njihovog sna. Oko 74.5 posto onih koji se ne naspavaju u istraživanju su otkrili da su zadovoljni svojom vezom dok 95.9 posto onih koji se dobro naspavaju su zadovoljni svojom vezom.

Saznajte što položaj u kojem spavate sa svojim dragim, odnosno dragom govori o vašoj vezi:

Ona je mala žlica: Ova je poza u kojoj je jedan partner okrenut leđima, a drugi je potpuno priljubljen svojim tijelom uz leđa prvog, dok oboje zauzimaju fetusni položaj - slično kao kada bismo složili dvije žlice jednu u drugu. Ovaj položaj ima dvije opcije - nju kao ,'malu žlicu' ili njega kao 'malu žlicu'.

Položaj u kojoj je partnerica 'mala žlica' otkriva dubinsku povezanost partnera i visoku razinu povjerenja. Ova poza govori o jakoj seksualnosti veze, ali i o naglašenom povjerenju. Intimnost i sigurnost - seksualni naboj, ali i poruka 'čuvam ti leđa' odlike su ove veze.

On je mala žlica: Poza u kojoj muškarac zauzima poziciju male žlice, govori najviše zapravo o ženi. Ona je izrazito zaštitnički nastrojena prema njemu, a često i jako posesivna u odnosu s partnerom.

Ona na njegovim prsima: Položaj u kojem muškarac leži na leđima, licem okrenut prema stropu, dok drži glavu svoje partnerice na prsima pokazuje njegovu sigurnost i samostalnost, ali i želju da se brine o njoj. On kao da svojim tijelom govori 'Imam snagu, a služi mi da zaštitim tebe'. Žena je glavom naslonjena o njegove grudi i time pokazuje ovisnost o partneru i želju da se osjeti zaštićenom, ali tijelo koje je potpuno odvojeno govori da u isto vrijeme želi donositi samostalne odluke.

Lice prema licu: Ovo je jako intimna poza u kojoj partneri kao da se žele gledati i tijekom noći. Otkriva želju za jačom povezanošću, pa može biti izraz emocionalne udaljenosti i želje jednog ili oba partnera za vraćanjem izgubljene ili jačanjem postojeće emotivne povezanosti.

Ako spavate na trbuhu: Obzirom na to da spavanje na trbuhu podrazumijeva pokrivenost trbuha i psriju ova poza može biti znak anksioznosti, ranjivosti i ukazuje na nedostatak seksualne želje. Ukoliko nisu u pitanju problemi s vratom i leđima, spavanje na trbuhu može ukazivati za željom za izoliranjem i strahom od otkrivanja emocija.

Okrenuti leđima sa stražnjicama koje se dodiruju: Ova poza pokazuje itekako samostalne partnere koji odlučuju samostalno i nisu međusobno ovisni, ali to ne znači da nisu emotivno povezani. Dodirivanje stražnjicama i donjim dijelom leđa znači želju i za seksualnom povezanošću. Spavanje licima okrenutim jedno od drugog izbjegavajući disanje u lice partnera može jednostavno značiti da on ili ona glasno dišu ili hrču što drugom partneru smeta.

Dodirujete se samo stopalima: Ako spavate tako da vam je cijelo tijelo odvojeno, dok se jedino dodirujete stopalima, ovo je znak da je jedan ili su oba partnera opterećeni ili pod stresom. Psiholozi tvrde da kada ste zamišljeni, ukoliko ste uznemireni prvo reagiraju stopala i noge. Ukoliko se partner tijekom noći igra vašim stopalima, ovo može značiti kako želi emotivnu ili fizičku povezanost s vama.

Potpuno ste isprepletani: Ovo znači samo jedno - ne možete se zasititi jedno drugoga ni tijekom noći. Možda ste nekad nedavno u vezi ili imate jako strastvenu vezu. Vjerojatno ste jedan od onih partnera koji jedno drugome završavate rečenice i jako ste povezani.

Jedan od partnera spava niže: Položaj u kojem su glave partnera u istom nivou pokazuje njihovu ravnopravnost u vezi, ali ako jedan partner ima tendenciju da se spusti niže, to pokazuje njegovo smanjeno samopoštovanje i neku vrstu strahopoštovanja prema drugom partneru. Onaj koji zauzima višu poziciju je onaj koji odlučuje i koji je dominantan u vezi.

Svatko na svojoj strani: Iako biste vjerojatno pomislili da je ovo jasan znak postojanja problema u vezi, istina zapravo nije tako crno-bijela. Ako noć započinjete jedno drugom u naručju, ali ubrzo nakon toga odlazite svatko na svoju stranu, to može ukazati i na konformizam. Jedan partner možda nemirno spava, teško diše ili hrče, ili u jednom trenutku postane previše toplo za fizički kontakt, pa to drugom remeti san. Ukoliko želite kvalitetan san, ovo je odlično rješenje. Neki parovi čak bolje funkcioniraju ako su spavali svatko u svom položaju.

Međutim, ako ste do sad uobičajeno spavali u nekoj od gore navedenih poza, a odjednom počeli da se udaljavate, to može biti znak postojećih problema.

  • +2
Spavaće sobe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia