ZA PRSTE POLIZATI

Ovo je najzdraviji način pripreme gljiva

25.05.2017 u 06:29

Bionic
Reading

Volite gljive, ali niste sigurni koji bi način njihove pripreme bio najzdravija opcija? Znanstvenici su otkrili koji je najbolji način pripreme gljiva

Gljive su vrlo zdrava namirnica zbog značajne količine prehrambenih vlakana, bjelančevina, aminokiselina, vitamina (uključujući B1, B2, B12, C, D i E) i minerala u tragovima koje sadrže, kao i činjenice da imaju vrlo malo masnoća i kalorija. Idealne su za sve oni koje vode računa o liniji jer sadržavaju vrlo malo kalorija (100 grama šampinjona ima tek 26 kalorija).

Prema istraživanju koje je proveo Centar La Rioja u Španjolskoj, proces kuhanja ili prženja u tavi može narušiti količinu antioksidansa i općenito hranjivih tvari koje gljive sadržavaju.

Studija koja je objavljena u časopisu International Journal of Food Sciences, pozabavila se utjecajem različitih načina obrade na gljive.

Nakon kuhanja četiri vrste gljiva, koje su odabrane jer su najraširenije vrste diljem svijeta, uzorci su analizirani, a rezultati su uspoređeni sa sirovim verzijama istih vrsta gljiva.

Istraživači su zaključili da je najbolji način pripreme gljiva, a da pritom zadrže svoje prehrambene karakteristike, pripremanje na roštilju ili u mikrovalnoj jer su pržene i kuhane gljive pokazale znatno manje antioksidativnih tvari.  Istraživanje je pokazalo i da je pripremanje gljive prženjem dovela do manjeg gubitka količina proteina i ugljikohidrata, no i rezultirala je povećanjem količina masnoće.

'Prženje i kuhanje gljiva prouzročili su najveće gubitke u proteinima i antioksidantima, što može značajno utjecati na nutritivnu vrijednost konačnog proizvoda', rekla je Irene Roncero, jedna od autorica studije, stoji u priopćenju.

Na što još treba pripaziti prilikom prirpeme gljiva?

Jedna od onih vječitih dvojbi je treba li gljive prati.

Neki tako smatraju da ih je dovoljno samo prebrisati ili četkati te ih se ne smije prati budući da zbog spužvaste teksture upijaju vodu, a neki pak tvrde da to nema nikakva utjecaja na njihov okus.

Kulinarski stručnjaci testiranjem su razbili taj najčešći mit o gljivama! Otkrili su da nešto manje od 200 grama gljiva upije do sedam grama vode kod pranja što nema nikakvog bitnog utjecaja, a rezultate su objavili na stranici Cooks Illustrated.