POSPREMITE JE U ORMAR

Ovo je najudobnija haljina koju ćete si htjeti priuštiti ovog ljeta

30.07.2020 u 14:09

Bionic
Reading

Sklapanje odjevnih kombinacija u ljetnim mjesecima prava je muka, stoga mnoge žene u tim mjesecima tragaju za laganim ljetnim haljinama u kojima će lakše podnijeti visoke temperature. Ako ste u potrazi za lepršavom ljetnom haljinom koja će biti vaš spas u vruće dane, predlažemo da u svoj ormar pospremite komad s dugom poviješću - kaftan haljinu

Bez obzira hoćete li ovo ljeto uživati na nekoj od plaža na našem prelijepom Jadranu ili ćete, nažalost, kao i mnogi Hrvati ostati na vrućem gradskom asfaltu, u vašem ormaru trebala bi se naći nekoliko udobnih, širokih haljina u kojima ćete lakše podnijeti vrućine.

Definitivno najbolji odabir u ljetnim mjesecima su lepršave kaftan halljine koje pružaju lagodan osjećaj na tijelu. Ove omiljene ljetne haljine obožavaju i brojne slavne trendseterice, među kojima su glumica Kelly Ripa, pjevačice Jennifer Lopez i Rihanna, pa čak i američka prva dama Melania Trump.

Kaftan ima dugu povijest, a originalno predstavlja dugi muški ogrtač bez podstave mezopotamskog porijekla, koji su nosili brojni narodi diljem Bliskog istoka, a u povijesti se nosio i na području Poljske, Rusije i čitavog Balkana. Obično se krojio od pamuka ili svile ili kombinacije ta dva materijala i postojalo je nekoliko vrsta. Najpoznatiji je onaj kojega su nosili otomanski sultani, a u pogledu stroge hijerarhije razlikovali su se po boji, uzorcima i dugmadi.

No kroz povijest ih nisu nosili samo muškarci. Marokasni kaftan, ženska je nošnja, uobičajena kod Marokanki. U jugoistočnoj Aziji nalazimo batik kaftan za čiju se izradu preferira svila te cvjetni i apstraktni dizajn, a danas su uzor za izradu suvremenih ženskih kaftana.

S godinama je kaftan prerastao u simbol ljetne haljine. Dok neke žene u ljetnim mjesecima odabiru prozračne, prozirne kaftan haljine za odlazak na plažu, druge su sklonije elegantnijim varijantama koje su savršen odabir za večere i vjenčanja.

Ove sezone u trgovinama smo pronašli pregršt elegantnih verzija kaftan haljina čistih linija i neutralnih boja, ali i zanimljivih uzoraka koje će se odlično uklopiti u viziju ljeta. Sve što vam treba da zaokružite ove haljine u ljetni stajling za pet su primjerice kožne sandale i slamnata torba kao što je ona s potpisom brenda Loewe ili njezina pristupačna verzija koju je lansirao Mango i spremni ste za polazak!