F12BERLINETTA

Ovo je najsnažniji i najbrži Ferrari svih vremena!

01.03.2012 u 10:43

Bionic
Reading

Baš kako su obećali, Talijani su putem svojih službenih stranica predstavili svoj novi, najsnažniji i najbrži model dosad

Novi GT iz Maranella ne zove se F620 GT kako se nagađalo, već F12berlinetta. Upravo tako, alfanumerička oznaka piše se zajedno, pa nam se nekako čini da novi Ferrari neće biti omiljen među lektorima.

Nagađamo, stoga, da će večina medija u budućnosti najsnažniji Ferrari zvati samo F12. Kako se automobil zove manje je bitno u usporedbi s onim za što je kadar, a sudeći prema podacima na papiru - kadar je za mnogo toga.

Od svih podataka kojima su nas Talijani zasuli, onaj o vremenu postavljenom na trkaćoj stazi Fiorano možda najviše govori o Ferrarijevoj prinovi. 1:23 vrijeme je čak sekundu bolje od 599 GTO-a, odnosno dvije sekunde od Enza!

Zasluge se mogu pripisati najsnažnijem Ferrarijevom motoru dosad, 6,3-litrenom atmosferskom V12 koji razvija 730 KS pri 8.700 okretaja u minuti, no i 70 kilograma nižoj masi, nižem težištu i manjim dimenzijama, te kraćem međuosovinskom razmaku od prethodnog modela 599 GTB. Ukupna masa iznosi 1.525 kilograma, a raspored težine je 46:54 u korist stražnje osovine.

Rezultat je sprint do stotke za 3,1 sekundu, te maksimalna brzina sjeverno od 340 km/h. Novi F12 dobio je i posljednju generaciju keramičkih kočnica, novi magnetni ovjes i čitavu seriju elektronskih kontrola trakcije.

Detaljnije pogledajte najbrži i najsnažniji Ferrari dosad u videoisječcima i fotogaleriji koje donosimo u nastavku.